22. juni 2021
- De unge tænker ikke over de signaler, som de sender, når de står i deres hættetrøjer og måske svarer folk på en flabet måde. Vores mål er at inddæmme dem, så de ikke ender i noget, som de fortryder, og som har konsekvenser for deres liv, siger områdebetjent Vibeke Nielsen. Foto: Henrik Fisker
- De unge tænker ikke over de signaler, som de sender, når de står i deres hættetrøjer og måske svarer folk på en flabet måde. Vores mål er at inddæmme dem, så de ikke ender i noget, som de fortryder, og som har konsekvenser for deres liv, siger områdebetjent Vibeke Nielsen. Foto: Henrik Fisker
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Den nye betjent er mere pædagog end sherif

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Den nye betjent er mere pædagog end sherif
Stevns - 09. maj 2021 kl. 11:21
Af Henrik Fisker

Det skal være trygt at færdes på gaden. Det er næsten alle enige om - og af samme grund ønsker mange »mere synligt politi«.

Det bidrager Vibeke Nielsen gerne til. Hun har siden 1. september sidste år været den nye, faste områdebetjent i Stevns Kommune. Efter otte måneder i jobbet er hun klar til at præsentere sig selv som politiets lokale ansigt i gadebilledet.

- Jeg kan rigtigt godt lide at komme ud på gaden og snakke med borgerne. Folk bliver rigtigt glade for at se politiet og få sat ansigt på den lokale områdebetjent, siger Vibeke Nielsen.

Hun bor selv på Stevns og har gjort det i ni år. Her færdes hun ofte i de lokale miljøer - bl.a. på sine børns skole.

- Jeg er landsbypigen nede på det niveau, hvor man taler med hinanden. Som lokalt bosat giver det rigtigt god mening for mig at indtage dette job, og det er meningen, at jeg skal blive her efter, at der har været en del udskiftninger på kontoret, siger Vibeke Nielsen.

Opsøgende arbejde
Hun er opvokset i Karise og uddannet som betjent på stationen i Køge i 2005. Efter en del år i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi er hun »vendt hjem« og har atter fået plads i Køge. Herfra passer hun de politimæssige opgaver i Stevns Kommune - og torsdag mellem kl. 15 og 17 har hun kontortid i politibutikken på rådhuset.

- Derudover kører jeg rundt og laver opsøgende arbejde. Det kan være samtaler og afhøringer, men der går også megen tid med at komme ud på skolerne eller i klubberne og tale med børn og unge. Det foregår ofte sammen med SSP-konsulenten eller UUV (Ungdommens Uddannelses Vejledning, red.). Det er meget værd at tale med de unge »i fredstid« - det gælder om at give dem et godt indtryk af, at så længe de holder sig fra kriminalitet, er vi der for at hjælpe dem. Der er ingen grund til at være bange for politiet, siger Vibeke Nielsen.

Send et tip til politiet
Hun er tilknyttet politiets forebyggende arbejde og indgår ikke i beredskabet.

- Jeg bliver ikke kaldt til udrykning, men det kan godt være mig, der skal ud at tale folk efter, at der er sket noget politimæssigt. Men min primære opgave er borgernes tryghed, siger hun.

I den forbindelse hører hun gerne fra folk, hvis de har et tip - eller er bekymrede over et eller andet. Konkrete anmeldelser skal fortsat ske på politiets hovednummer: 114.

- Man er velkommen til at ringe til mig inden for almindelig kontortid, dvs. mandag til fredag kl. 8-16. Nummeret er 41 32 68 16. Hvis jeg ikke tager telefonen, så læg en besked, så ringer jeg tilbage, siger Vibeke Nielsen.

Når arbejdsdagen er slut, slukker hun telefonen og bruger sin private telefon i stedet. For når hun har fri, er hun privat - men hvis hun ser noget uregelmæssigt, kan det godt være, at hun følger op på det dagen efter.

Gruppen af unge på gaden
Når snakken er om tryghed i lokalsamfundet, er det oplagt at spørge til gruppen af unge mennesker, som de seneste måneder har afskedkommet flere anmeldelser fra borgere, der tipper politiet om alt fra overtrædelse af forsamlingsforbuddet til støjgener, hærværk og mistanke om salg af stoffer. Ofte har politiet en patruljevogn til Stevns uden at finde de unge, og det har fået flere til at efterspørge mere politi i lokalområdet. Det sidste har endda fået folketingsmedlem Peter Skaarup (DF) til at stille spørgsmål til justitsministeren via Folketingets retsudvalg om politibetjeningen af Stevns. Ministeren gav i sit svar ingen løfter om mere politi til halvøen.

Den nye områdebetjent er fuldt opmærksom på de unges færden i Store Heddinge.

- Der har været en mindre gruppe, som gennem nogen tid har lavet utryghedsskabende adfærd og hærværk - især i Munkegårdsparken og omkring Meny. Vi taler om 14-17 årige skoleelever, som driver rundt om aftenen. I den forbindelse har vi sigtet nogle få stykker for hærværk, tyveri og indbrud.

Den hårde kerne - og de andre
- Udfordringen er, at den hårde kerne i gruppen tiltrækker flere andre unge - det svinger mellem 10 og 20 - som i coronatiden ikke har haft andre steder at gå hen. Vi vil gerne have dem adskilt fra de andre, og her glæder vi os over, at klubberne nu åbner igen, siger Vibeke Nielsen.

Hun tilføjer, at politiet kender stort set alle de unge i gruppen og taler jævnligt med dem ved såkaldte bekymringssamtaler.

- Langt størstedelen af dem tør op og vil gerne snakke. De forstår sagtens, når vi siger, at de med deres adfærd gør nogen utrygge. De unge tænker ikke over de signaler, som de sender, når de står i deres hættetrøjer og måske svarer folk på en flabet måde. Vores mål er at inddæmme dem, så de ikke ender i noget, som de fortryder, og som har konsekvenser for deres liv, siger hun.

Ingen grund til frygt for de unge

Vibeke Nielsen tilføjer, at unge mennesker i flok fylder meget hos nogle borgere. Men hun advarer mod at lade frygten tage overhånd.

- Det er individuelt, hvornår man føler sig utryg. Men generelt er der ingen grund til at være bange for de unge på gaderne. Jeg kan godt forstå, at det generer naboerne, når en flok unge står med en soundbox med basrytmer foran Ellehallen. Jeg vil gå rigtigt langt for de unge mennesker på gaderne og forklare dem, at der skal være plads til os alle, siger den nye områdebetjent.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk