20. november 2018
Første møde i den nye kommunalbestyrelse er overstået, og de nye medlemmer synes generelt, at det var en positiv oplevelse. De tror på samarbejdet. Foto: Henrik Fisker
Første møde i den nye kommunalbestyrelse er overstået, og de nye medlemmer synes generelt, at det var en positiv oplevelse. De tror på samarbejdet. Foto: Henrik Fisker
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debutanter tror på samarbejdet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debutanter tror på samarbejdet
Stevns - 20. januar 2018 kl. 09:33
Af Henrik Fisker
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Alle 19 medlemmer af den nye kommunalbestyrelse var på plads, da den nye borgmester Anette Mortensen (V) bød velkommen til det første ordinære møde torsdag aften. I sin korte tale glædede hun sig til et godt samarbejde med alle de kommende fire år, hvorefter hun gav ordet til sin første viceborgmester.

Det var nemlig Socialdemokratiet, der havde æren af at vælge den første sang, der traditionen tro indleder hvert møde i Kommunalbestyrelsen. Steen S. Hansen begrundede, hvorfor han havde valgt Oskar Hansens Danmark for folket - ikke kun, fordi den er kulturelt arvegods i det gamle arbejderparti, men også fordi den borgerlige fløj - ifølge Steen S. Hansen - var blevet forskrækket, da han sidst havde valgt sang og ønskede Når jeg ser et rødt smælde - ligeledes skrevet af Oskar Hansen.

Afsyngelsen af den gamle kampsang forløb ikke helt uden problemer, hvor det nøgternt kan konstateres, at de folkevalgte på tværs af partierne ikke var helt enige om tempoet og melodien.

Kommunalbestyrelsen behandlede 35 sager på den åbne dagsorden, hvoraf langt de fleste var udpegninger af medlemmer til råd og nævn. Men derudover var der otte sager, hvoraf Dansk Folkeparti fik noteret særstandpunkter i de fem og Nyt Stevns i de tre. Det afstedkom en del debat mellem politikerne.

På den baggrund spurgte DAGBLADET efter mødet de otte nyvalgte politikere, hvordan de har oplevet deres første møde. Fem af de otte har svaret tilbage, og de er gennemgående positive og tror på et godt samarbejde i den kommende valgperiode.

Vi bringer her et udpluk af de svar, som vi fik:

For mange gentagelser
Jacob Panton Kristiansen (V) slår fast, at »der var overraskende meget snak og mange gentagelser«.

- Der er nogen, som har svært ved at acceptere andres holdning, og de føler derfor behov for at gentage sig selv igen og igen bare med en anden nuance. Men overordnet set var tonen god. En gang imellem stak det igennem, at nogen har et horn i siden på hinanden fra gamle dage, skriver han.

Jacob Pantom sender en hilsen til sin partifælle: borgmesteren for god mødeledelse.

- Jeg synes, at Anette klarede det ok. Hun skal balancere på en knivsæg, hvor hun udviser forståelse og respekt for dem, som er ældre og mere erfarne, og samtidigt fra tid til anden skære igennem og sige: videre. Jeg håber, at hun med tiden får placeret tommelfingeren endnu dybere og bliver bedre til at skære igennem. Jeg tror på det, lyder det fra Jacob Panton.

Det lyder bedre i C-dur
Ellen Knudsen (K) synes, at det er en god tradition at indlede mødet med en sang, så de enkelte partier kan sende signaler via deres sangvalg. Men dagens fællessang havde lydt bedre i C-dur, understreger hun.

- Tonen i debatten var ok med kant og respekt mellem flertals- og mindretalsgruppens udmeldinger. Sådan skal det være. Problemet er, at flere sager er arvet fra tidligere perioder. De genvalgte viderefører sagen, mens vi nyvalgte ser mere frit på sagen. Det er ikke uhørt, at mindretal ønsker synlighed via debat. Det finder jeg konstruktivt og et tegn på demokrati i vores nyvalgte kommunalbestyrelse, siger hun.

Ellen Knudsen kommenterer borgmesterens ledelsesstil således:

- Måske skal hun huske at lytte til alle indlæg, før hun svarer. Debatten er jo blandt hele Kommunalbestyrelsen og ikke mellem borgmesteren og den politiske indlægsholder. Borgmesteren skal måske også have fokus på, at indlæggene alene går på det aktuelle dagsordenspunkt.

Glad for den frie tone
Helen Sørensen (S) havde en god aften i Kommunalbestyrelsen:

- Personligt kan jeg rigtig godt lide den frie tone, hvor man dog viser hinanden respekt. Men frustrationen fra de gamle medlemmer over de gamle sager dukker op igen og igen, og der skal bruges tid på dem. Men ellers er jeg fortrøstningsfuld og glæder mig til godt samarbejde, skriver hun.

Lydhørhed
Gitte Christensen (EL) havde taget sin mand og to døtre med sit første møde i Kommunalbestyrelsen. De sad på tilhørerpladserne og syntes, at jeg var sej, noterer hun.

- Jeg synes, at der er en meget fri tone, og det lader til, at der er lydhørhed. Jeg er spændt på, om det fortsætter. Der blev også snakket om borgerinddragelse i valgkampen, og det er nok endnu vigtigere som politiker at kunne forme en hverdag. Jeg synes, at det gik godt, men jeg følte mig også godt klædt på af mit bagland, skriver Gitte Christensen.

Plads til uenigheder
Mikkel Lundemann Rasmussen (K) skriver, at mødet var »begyndelsen på en ny start for Stevns Kommune«.

- Det var en borgmester, der lagde op til en åben og saglig dialog, hvor der er plads til uenighed. Det tror jeg, er meget sundt. Der skal være plads til debat og uenigheder - vi er jo politikere og valgt med forskellige holdninger. Heldigvis er bordet rundt, og vi ser derfor hinanden i øjnene under debatten - det ser jeg som en fordel. Det er også mit indtryk, at den nye kommunalbestyrelse kan debattere og samtidig give hinanden hånden og efterfølgende et smil. Det var ikke altid tilfældet i den gamle periode, fremhæver han.

Den konservative udvalgsformand minder om, at »samarbejde består bl.a. af gensidig respekt, og det bør både nyvalgte og gamle kommunalbestyrelsesmedlemmer huske på. Det gælder både på og udenfor banen«.

- Som Gitte Hæning synger: Det er en god idé at starte på en frisk, tilføjer han.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk