18. september 2020
Helle Borg Hansen foran sine heste, der nærmest springer ud af lærredet og ud til hende. Foto: Henrik Fisker
gallery icon

Se billedserie

Helle Borg Hansen foran sine heste, der nærmest springer ud af lærredet og ud til hende. Foto: Henrik Fisker
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Blandt flamenco-dansere og spanske fuldblodsheste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Blandt flamenco-dansere og spanske fuldblodsheste
Stevns - 15. august 2019 kl. 05:52
Af Henrik Fisker
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Helle Borg Hansen havde tilbudt Kulturloftets bestyrelse, at hun til ferniseringen i lørdags ville danse flamenco sammen med andre udøvere af den ædle spanske kunstart. Det ville formentlig have sat fut i fejemøget under bibliotekets tag, men bestyrelsen valgte dog at takke nej til tilbuddet, da gulvet er sart og angiveligt meget påvirkeligt af bevægelser.

arrow Læs også: Oplev Bente Ansholms 25 år på Stevns igennem hendes kunst

Udstilleren kan nemlig andet end at male. Hun danser også flamenco og har modtaget undervisning i det i Barcelona i forbindelse med sine mange rejser til Spanien. Egentlig stammer flamenco fra Andalusien, der ligger væsentligt længere mod syd, men gennem tiden er sigøjnerne - eller gitanos, som de kaldes i Spanien for ikke at blive forvekslet med romaerne fra Østeuropa - kommet sydfra og blevet gæstearbejdere i den catalanske hovedstad, og de tog deres skikke med sig.

Det er denne varmblodede kultur, som Helle Borg Hansen har taget med sig hjem til Skuldelev i Hornsherred, hvor hun bor. I hendes atelier kommer flamenco-danserne frem på lærredet, hvor de på det nærmeste insisterer på at springe ud i lokalet til beskueren. Og på Kulturloftet omgiver danserne i de knaldrøde gevandter sig med billeder af fuldblodsheste, som også stammer fra den iberiske halvø.

- I Spanien inviterer ridderne - cavaleiros - damerne op på hesten, forklarer Helle Borg Hansen, der selv er rytterske og holder heste, forklarer hun.

Fra tegning til maleri
Helle Borg Hansen startede som tegner allerede i barndommen, hvor drømmen om at blive kunstner blev grundlagt. Som ganske ung var hendes bedste beskæftigelse at sidde i timevis og kopiere malerier og tegninger fra klassiske kunstnere. Først mange år senere blev tegningerne til malerier, og i slutningen af 1980'erne begyndte hun at modtage undervisning hos en række anerkendte billedkunstnere.

Siden har hun udviklet sin egen teknik. Ofte lader hun baggrunden skinne gennem motivet - f.eks. hestene, der er trukket op i streger eller som lys skygge. Det giver en helt særlig virkning, der næsten får hestene til bevæge sig på lærredet.

Farvernes udtryk er vigtig for kunstneren - så vigtig, at hun fremstiller sine egne farver af rene pigmenter og linolie.

- Jeg definerer den kunstneriske kvalitet på procenten af pigment. Da jeg ikke bruger nogen fyldstoffer i mine farver, er mine pigmenter 100 procent. Det får den røde farver på dansernes kjoler til at fremstå helt klart og giver billedet en fantastisk holdbarhed, fordi det aldrig falmer, forklarer Helle Borg Hansen.

Fra maleri til skulptur
Efter at have malet i flere år begyndte hun at modellere skulpturer. Hun havde lyst til at arbejde lidt mere tredimensionelt, og alligevel er skulpturerne flade, som om de er trådt ud af malerierne. Det er baggrunden for, at man på Kulturloftets udstilling kan genfinde både flamenco-danserne og hestene i bronzeskulpturer - samme motiv, men forskellige udtryk.

- Disse skulpturer er modelleret i voks, som hun smelter. Når det er nået en brugbar konsistens under afkølingen, skal hun arbejde hurtigt, før det stivner. Det giver en dejligt levende umiddelbart udtryk, fordi hun ikke kan sidde og fedte med det i timevis. Inden for et kvarter skal modellen være færdig, og er hun ikke tilfreds med den, bliver den bare smeltet igen. Det er fordelen ved at arbejde i voks, som Kulturloftets formand: Hans Jørgen Lund Jensen forklarede ved ferniseringen.

De truede dyrearter
Udstillingen rummer desuden nogle malerier af isbjørne, der med insisterende øjne kigger ud på beskueren.

- Jeg har en passion for truede dyrearter og vil gerne lade maleriet tale deres sag. Derfor giver jeg altid 10 procent af prisen for mine billeder af vilde dyr til dyrevelfærdsorganisationer, siger Helle Borg Hansen.

Udstillingen på Kulturloftet kan ses i bibliotekets betjente åbningstid til og med lørdag 7. september.

arrow Fotografiets mangfoldige udtryk
25. november 2019 kl. 18:24 Opdateret: kl. 09:58
arrow Sådan har vi aldrig fået den før på Kulturloftet
23. oktober 2019 kl. 05:50 Opdateret: kl. 12:22
Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk