26. juni 2019
Dannebrog og nationalsangen var fysisk til stede i den frostklare søndag morgen på Odden ved Strøby Egede, hvor omkring 50 personer aktionerede for DN?s ret til at rejse fredningssager. Foto: Henrik Fisker
gallery icon

Se billedserie

Dannebrog og nationalsangen var fysisk til stede i den frostklare søndag morgen på Odden ved Strøby Egede, hvor omkring 50 personer aktionerede for DN?s ret til at rejse fredningssager. Foto: Henrik Fisker
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billeder: Vort gamle Danmark skal bestå

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Billeder: Vort gamle Danmark skal bestå
Stevns - 21. januar 2019 kl. 14:19
Af Henrik Fisker
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Omkring 50 mennesker var søndag morgen mødt op bag gærdet over for parkeringspladsen ved Prambroen uden for Strøby Egede. Her ved indgangen til det fredede naturområde: Oddeen havde Danmarks Naturfredningsforening (DN) kaldt til aktion for at værne om foreningens mere end 80 år gamle ret til at rejse fredningssager for naturen i Danmark.

Netop som forsamlingen havde taget opstilling på en lang række, brød solen igennem rimtågen og markerede starten på en smuk vintersøndag, der var som skabt til en travetur ud i naturen. Herude nord for Strøby Egede på det nordligste areal af Stevns Kommune, inden landskabet bliver til Køge, ligger ingen huse - kun et par høje, majestætiske træer, der hæver sig om de lavere buske og så en masse strandfugle, der har udråbt området til deres eget kongerige.

Det var her, at Danmarks Naturfredningsforening (DN) for mere end 80 år siden vandt en fredningssag efter, at statsminister Thorvald Stauning havde givet foreningens præsident Erick Struckmann retten til at rejse fredningssager i Danmark. Odden er således én af de første fredninger, der er gennemført efter lovændringen i 1937 - til sammenligning blev Skagens Gren først fredet i 1940.

Aktionen blev markeret med taler og masser af Dannebrogsflag samt afsyngelsen af nationalsangen: Der er et yndigt land - som en markering af, at naturen er et nationalt anliggende for alle danske og som en slet skjult hilsen til Dansk Folkeparti, der har stillet forslag i Folketinget om at fratage DN retten til selvstændigt at rejse fredningssager. Forslaget skal behandles i salen på torsdag 24. januar.

For DN's lokalformand: Michael Kruse var sagen klar: Uden DN's ret til at rejse fredningssager er naturen ilde stedt. Og Odden ville efter al sandsynlighed været en del af Strøby Egede med huse ned til strandkanten.

- Forslaget i Folketinget er fremsat for at ramme DN, men de politikere, der står bag, tænker kortsigtet. For det er ikke kun os som forening, som man rammer - det er selve naturen i Danmark, der vil blive sat langt tilbage, hvis man alene overlader det til myndighederne at rejse fredningssager. Det viser sagen om Stevns Klint tydeligt, sagde han.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk