2. juli 2020
Foto: Erik Nielsen
gallery icon

Se billedserie

Foto: Erik Nielsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billeder: Serie af varder bygget ved verdensarven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Billeder: Serie af varder bygget ved verdensarven
Stevns - 30. september 2018 kl. 10:41
Af Erik Nielsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Fælles for alle varder er, at de består af en menneskeskabt stabel af sten. Varder har op igennem historien været anvendt verden over med mange forskellige formål.

Hvad varderne på Christiansø ved havnen i Rødvig er blevet skabt på baggrund af er ikke kommet til undertegnedes kendskab endnu. Men man kan konstatere, at de både har skabt smil og mange samtaler for både lokale og turister, der har besøgt stedet, som har verdensarven Stevns Klint som dekorativ baggrund.

- Det er ikke mig, der står bag, men nu vil jeg da prøve at forhøre mig rundt omkring, siger den lokale kunstner Trine Bond, der har sit værksted på havneområdet.

Redaktionen hører gerne fra Varde-byggerne eller fra nogen der ved noget om dem på stevns.red@sn.dk. Hvis læserne ser varder andre steder i landskabet, er man også velkommen til gøre opmærksom på det og sende et foto med.

I Skandinavien forbindes varder især med markering af transportruter til lands og til vands, samt som ejendoms- og grænsemarkører. Varder har især været anvendt i bjergrige egne, idet der her er rigelige byggematerialer og desuden den sigtbarhed, der er nødvendig for at varderne fungerer som landmærker.

Udover som vej- og ejendomsmarkører har varder også været anvendt af enkeltindivider som monumenter, i den forstand at de ofte bliver opført af turister med markante steder som et monument over deres tur til stedet. Det kunne jo vise sig, at det var sidstnævnte fænomen, der lå bag.

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk