1. august 2021
Der var kø ved porten, da den nye genbrugsplads åbnede fredag, og der gik ikke lang tid før, de første containere blev brugt. 						                     Foto: Jørgen C. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Der var kø ved porten, da den nye genbrugsplads åbnede fredag, og der gik ikke lang tid før, de første containere blev brugt. Foto: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billeder: Ny topmoderne genbrugsplads er tilgængelig døgnet rundt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Billeder: Ny topmoderne genbrugsplads er tilgængelig døgnet rundt
Stevns - 12. december 2020 kl. 06:30
Af Erik Nielsen

Den helt nye genbrugsplads i Hårlev er nu åben. Det første affald dundrede ned i de tomme containere kort tid efter - kom med en tur ind på pladsen - se og hør lidt om, hvad man kan forvente.

»Alt kommer til dem som venter!«

Sådan er der et ordsprog, som lyder.

- Og det har borgere og erhvervslivet i Hårlev og omegn i høj grad gjort. Men nu er dagen kommet, hvor vi kan åbne for en helt ny og moderne genbrugsplads her på Toftebovej 11.

Sådan sagde udvalgsformand Flemming Petersen (V), da han officielt åbnede den længe ventede genbrugsplads i Hårlev fredag klokken 13.

I den sammenhæng huskede han også tilbage på første gang han stod på den bare mark tilbage i 2014 og pegede over på det, der »om ganske kort tid« skulle blive til en genbrugsplads.

Journalisten han hentydede til var undertegnede, der jævnligt lige siden har stillet ham spørgsmålet om genbrugspladsens »snarlige« åbning.

- Og nu er den her, konkluderede Flemming Petersen både over for de fremmødte brugere og journalisten.

En stor, ny genbrugsplads står nu klar på kommunens grund ved det udlagte industrikvarter omkring Toftebovej I Hårlev. De nedsænkede kanaler til containere fremstår som et gedigent zigzag-mønster bagerst på pladsen.

Fra og med i dag er muligt at besøge pladsen døgnet rundt.

Nedsænket haveaffald

Det nedsænkede areal til haveaffald er også niveau-mæssigt. Og det blev taget i brug straks efter udvalgsformanden havde lagt sit talepapir til side. En lastvogn bakkede til og læssede af med tyngdekraftens hjælp.

Den nuværende genbrugsplads, der ikke ligger så langt fra den nye plads, var med tiden blevet for trang og har blandt andet svært ved at kunne opfylde de mange nye sorteringskrav, der er i dag.

Funktionel plads

Den nye og større genbrugsplads er langt mere funktionel, og giver blandt andet plads til nedsænkede containere, indfrielse af de større sorteringskrav og ikke mindst døgnåbent.

- Man vil kunne komme ind på pladsen hele døgnet, hvis man bliver registreret til det med sit mobilnummer. Åbningskoden bliver personligt bundet op på den mobiltelefon og adresse, der bliver registreret. Det er et system vi allerede praktiserer i dag i Køge, og det fungerer fint, forklarer genbrugschef Finn Kjær fra Argo.

Man registrerer sig til døgnservicen på Argos hjemmeside, og det tager nogle dage at blive godkendt, hvorefter der er muligt at aflevere´sit affald, når man selv har tid og lyst.

Ellers vil den nye genbrugsplads have bemanding og åbne porte for alle på de samme tidspunkter, man allerede kender fra den gamle plads. Det bliver der ikke ændret ved.

- Jo bedre pladserne kan indrettes og jo nemmere, det bliver for folk at sortere og komme af med deres ting des bedre. Det er alt sammen med til en bedre sortering, lyder det fra Finn Kjær.

Ny service

Døgnåbenservicen giver mulighed for at kunne aflevere sit affald, når det passer den enkelte.

- Det er tydeligt, at der er et stort behov for denne service, for i dag er der flere end 76.000 brugere tilmeldt servicen i Argo-regi. Og på baggrund af en tilfredsundersøgelse fra 2017, ligger tilfredsheden med døgnåben-servicen helt i top. Ud af de knap 4.000 adspurgte var 90 procent af de private tilfredse med ordningen, og for erhverv var det 75 procent, lød det fra Flemming Petersen, da han holdt sin åbningstale:

- Denne fleksibilitet synes jeg, at borgere og erhvevsdrivende i Hårlev og omegn har fortjent, og jeg er sikker på, at rigtig mange vil benytte sig af muligheden.

Udvalgsformanden gjorde i den forbindelse opmærksom på, at selvom solen er gået ned på genbrugspladsen, så eksisterer kravet om sortering stadig, fordi vi skal fortsat genanvende så meget så muligt.

- Verden har begrænsede ressourcer, og vi er nødt til at bidrage hver især til en bedre og mere grøn fremtid. En øget genanvendelse er sparede ressourcer. Det er meget simpelt: jo mere og bedre sortering - des mere genanvendelse til gavn og glæde for os alle, sagde en tydeligt glad Flemming Petersen.

Stor genanvendelse
Genanvendelsesprocenten fra Argos genbrugspladser er blandt landets højeste. I 2017 var genanvendelsesprocenten på 77,5. Og med tiltag som farvel til brændbart, og med hjælp fra brugerne af genbrugspladserne, siger den seneste opgørelse fra 2019, at genanvendelsesprocenten er steget til 82,4 procent.

- Lad os fastholde de gode takter og være grundige med vores sortering. Med disse ord vil jeg erklære den nye genbrugsplads for åben, og vi er sikre på, at den vil leve op til sit formål til gavn og glæde for borgerne og erhvervslivet i Hårlev og omegn, rundede udvalgsformand Flemming Petersen af.

Og så er der vil ikke andet tilbagte at sige end: sæt i værk!

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk