29. september 2021
Som man kan se, hvis man ser tydeligt efter, så er kridtblokkene på vognen nøje afmærket med en rød farvekode, så chaufføren tager de rigtige med til udskæring. Foto: Gert Østergaard, Omya A/S
gallery icon

Se billedserie

Som man kan se, hvis man ser tydeligt efter, så er kridtblokkene på vognen nøje afmærket med en rød farvekode, så chaufføren tager de rigtige med til udskæring. Foto: Gert Østergaard, Omya A/S
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billeder: Nedslidt kirkemur reddes med nøje udvalgt kridt fra undergrunden på Stevns

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Billeder: Nedslidt kirkemur reddes med nøje udvalgt kridt fra undergrunden på Stevns
Stevns - 31. juli 2021 kl. 05:46
Af Erik Nielsen

De har vidst det længe. Muren i Kirkestræde i Køge ind mod Sct. Nicolai Kirke har det ikke godt. Og Nationalmuseet har været inde over for at de helt rigtige kridtsten bliver brugt ved renoveringen. Kridtet skulle man dybt ned i undergrunden på Stevns for at finde.

Fabrikschef Torben Andersen hos Omya A/S på Hærvejen ved Sigerslev på Stevns har på det seneste været med til en af de »mere spændende opgaver«, som han formulerer det. Normalt leverer det schweizisk ejede kridtbrud på Stevns store mængder kridt til papirindustrien. Kridt, som i store skibe bliver transporteret fra bruddets lange pier ved klinten til havne nær papirfabrikkerne.

- Jeg fik for nogen tid siden en henvendelse fra Per Fløe Nielsen, Arkitekterne Køge, som var på udkig efter noget helt specielt kridt, der skulle bruges til at renovere muren ved Køge Kirke midt i byen. Jeg bor selv i Køge, så jeg går faktisk en tur forbi Kirkestræde på daglig basis, og jeg har jo godt kunnet se, at muren trængte til en »kærlig hånd«, siger Torben Andersen, der fandt ud af, at henvendelsen ikke sådan bare lige kunne honoreres.

Flere lag

Der skulle graves flere lag ned for at finde frem til lige nøjagtig den kridt, som skulle bruges. Og Nationalmuseet var mere end kritiske i forhold til de forelagte kridtprøver. Men med ihærdighed når man langt - og dybt. Og derfor lykkedes det selvfølgelig at finde frem til det kridtlag i den stevnske undergrund, som matcher de nuværende sten i kirkemuren i Køge.

- Det har været sjovt at være med til. Men nu er kridtblokkene lagt frem, og de blokke, som kan bruges er blevet markeret med rød farve, så vognmanden, der henter dem ved, hvad han skal tage med, forklarer fabrikschefen til DAGBLADET.

25 tons kridt

Det er heller ikke ligegyldigt, hvem der skærer blokkene ud til kridtsten. Derfor er blokkene kørt til en stenskærer i Give i det jyske. 25 tons er der kørt over Storebælt, og det skal alt sammen retur igen i form udskårede kridtsten. Det vil sige nogle af stenene vil først blive skåret ud på stedet, når arbejdet med at genopbygge kirkemuren går i gang.

I ringe stand

- Kirkemuren ud mod Kirkestræde er i meget ringe stand. Det er der mange, som har bemærket. Og de kan ikke forstå, at der ikke sker noget, og det ikke bare bliver ordnet. Men så enkelt er det ikke, når Nationalmuseet er inde over, forklarer cand. arch. m.a.a Per Fløe Nielsen fra Arkitekterne Køge til DAGBLADET.

Han er blevet engageret af menighedsrådet ved Køge Kirke til at stå for en korrekt renovering i overensstemmelse med Nationalmuseets retningslinjer.

- Det har været en udfordring at finde de helt rette kridtsten. Man skal ned til et bestemt lag og rammer man bare lidt forkert, så går det ikke. Problemet med netop kridtsten er også, at der er ikke særligt mange, der har forstand på materialet. Den tilgængelige viden er for aftagende om jeg så må sige, lyder det fra Per Fløe Nielsen, som forklaring på, at det har vist sig nødvendigt at køre kridtblokkene helt til Jylland for at få dem skåret ud til kridtsten.

De 25 tons kridtsten bliver i løbet af den næste måneds tid omdannet til sten for at kunne bruges til renoverings-projektet, som ventes at påbegyndes i anden halvdel af september.

Afhængig af vejret

- Det er dog meget afhængigt af vejret, hvornår vi kan begynde. Det må ikke være for tørt og der må ikke være frost. Derfor er efteråret faktisk den allerbedste periode at udføre arbejdet i for at stå med det mest holdbare resultat bagefter, siger Per Fløe Nielsen til avisen.

Han om nogen ved, at der er stor bevågenhed om byggeprojekter, hvor mange interessenter samt ikke mindst Nationalmuseet er involveret. I øjeblikket er han også tilknyttet som arkitekt på renoveringen af Strøby Kirke, der har været lukket på grund af skimmelsvamp siden maj 2015.

Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk