17. september 2019
Miss Piggy giver koncert - fem søde grise spiller fløjte. Foto: Henrik Fisker
gallery icon

Se billedserie

Miss Piggy giver koncert - fem søde grise spiller fløjte. Foto: Henrik Fisker
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billeder: Miss Piggy spiller fløjte på Kulturloftet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Billeder: Miss Piggy spiller fløjte på Kulturloftet
Stevns - 22. marts 2019 kl. 06:35
Af Henrik Fisker
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den autodidakte kunstner Sibelle Tvermoes bor i hjertet af København, men hendes kreative univers ligger så langt uden for storbyen, som man næsten kan komme. Helt derude i den vilde, uopdyrkede natur, hvor de sære væsener regerer og sætter deres egen uberegnelige dagsorden.

En rundtur i Kulturloftets aktuelle udstilling sender fantasien på flugt - ud til dyrenes verden i Grimms eventyr eller hobitterne i Tolkiens særegne univers. Eller til ursamfundene i nogle af Afrikas oprindelige kulturer, hvor animismen fortsat trives, og man tager varsler af naturen, som vi selv gjorde det for ikke så forfærdeligt mange år siden herhjemme.

Udstillingen - der både består af malerier, akvareller og en imponerende samling af figurer i stentøjsler - drager tilskueren ind i Sibelles verden af sanselighed og eventyrets magi. Hun elsker at lege med lyset og giver dermed sine figurer liv - alt efter, om de skal være lyse og glade eller mørke og lidt uhyggelige.

- Alt er forbundet i mit univers: træer, mennesker, dyr og mennesker i en holistisk sammenhæng. Jeg bevæger mig i en blanding af drøm og natur, som for mig ikke er hinandens modsætninger, men forudsætninger, forklarer Sibelle.

Kvinder føder fugleunger
Det kommer konkret til udtryk i flere af hendes figurer. Hun er - siger hun selv - rigtig glad for fugle, som både kan være konkret til stede og flyve væk, når de vil. En egenskab, som hun overfører til mennesket på en meget direkte måde. Hun lader en gruppe kvinder føde levende fugleunger og tager sig kærligt af dem, som var det et lille barn. Til overflod illustrerer hun også den modsatte situation: et stort fugleæg med et lille barn, der bliver udklækket.

Helt forrygende går det for sig, når hun giver dyrene liv og menneskelige egenskaber. Samlingen af fem lyserøde grise, der udgør et fløjteorkester, taler for sig selv - det er nærmest Miss Piggy fra The Muppet Show, der er ét af udstillingens mange højdepunkter. Lige ved siden af sidder en lille dreng og spiller Mozart på klaver, så man ikke helt er klar over, hvad der er instrument, og hvad der er kunstner.

Polsk kunstnernavn
Sibelle er ikke uddannet på et akademi, men har tilbage i 1990'erne deltaget på en række kurser, hvor hun har suget til sig. Bl.a. i den polske kunstnerby: Kazimierz Dolny, som har gjort et uudsletteligt indtryk på hende.

- Næsten alle byens indbyggere er kunstnere, siger Sibelle, der i den grad har taget dette miljø til sig, at hun har taget sit kunstnernavn efter byen. Hvis man ser godt efter på hendes malerier, vil man se, at hun staver sit navn Szibellle - for i Polen er de glade for z'er i deres sprog, bedyrer hun.

- Da jeg var i tyverne, fandt jeg ud af, at jeg er maler. Det giver mig en indre balance at male. Det skabende felt har en beroligende virkning på alle mennesker, siger kunstneren, der bevæger sig hjemmevant i flere genrer.

Hendes nyeste tiltag er collager, som hun sætter sammen af malerier, som hun har lavet tidligere og dermed genbruger sine værker og giver dem nyt liv. Og fantasien følger med.

Udstillingen på Kulturloftet kan ses i Store Heddinge Biblioteks betjente åbningstid til og med lørdag 13. april. Hvis man tager sig tid til at fordybe sig i hendes eventyrlige univers, er der nærmest garanti for en fornøjelig oplevelse.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk