14. juni 2021
5. maj-stenen ved Bøgeskoven Havn er blevet renoveret og flyttet frem til en mere synlig placering. Den blev genindviet ved en ceremoni arrangeret af Hjemmeværnskompagni Stevns og Gjorslev Gods. Foto: Henrik Fisker
gallery icon

Se billedserie

5. maj-stenen ved Bøgeskoven Havn er blevet renoveret og flyttet frem til en mere synlig placering. Den blev genindviet ved en ceremoni arrangeret af Hjemmeværnskompagni Stevns og Gjorslev Gods. Foto: Henrik Fisker
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billeder: Mindesten fra befrielsen blev genindviet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Billeder: Mindesten fra befrielsen blev genindviet
Stevns - 07. oktober 2019 kl. 16:19
Af Henrik Fisker

Vinden blæste bidende koldt ind fra havet lørdag formiddag, da de uniformerede mænd fra Hjemmeværnskompagni Stevns tog opstilling med deres faner rundt 5. maj-mindestenen i udkanten af Gjorslev Bøgeskov. Inden for de seneste uger er stenen blevet renoveret, hvor skriften er malet op, og flyttet nogle meter frem, så den nu står synlig og signifikant for alle, der passerer på stien ind til pladsen, hvor der i en lang årrække blev holdt gymnastikstævner i den grønne skov.

Men til trods for det barske efterårsvejr var der mødt en del mennesker op i civil for at være med til genindvielsen af mindestenen, der blev afsløret på ét års-dagen for Danmarks Befrielse - 5. maj 1946. Renoveringen og flytningen af stenen er udført på foranledning af hjemmeværnskompagniet, der har modtaget i alt 18.000 kroner fra Lyman Legat. Donationen dækker også en tilsvarende renovering af mindestenen for befrielsen i Højeruplund, oplyste kompagnichef Hans A. Hansen.

Præcis kl. 10 startede ceremonien ved Bøgeskoven Havn med en fanfare blæst af trompetist Michael Sørensen, hvorefter forsamlingen afsang befrielseshymnen: En lærke letted', og tusind fulgte, skrevet af Mads Nielsen i 1945. En sang, der mindes »de tapre døde« og »dem, der sidder med tunge savn«.

Redning af danske jøder
Det var netop det gennemgående tema i den tale, som den nye godsejer Jens Tesdorpf holdt til forsamlingen - én af de første offentlige taler, som han har holdt, siden han sidste år overtog forpligtelsen efter sin nu afdøde far: Peter Henrik Tesdorpf.

Jens Tesdorpf omtalte især de danske jøder, som for en stor dels vedkommende blev reddet i sikkerhed og illegalt sejlet til Sverige - bl.a. fra Bøgeskoven Havn, hvor hans egen bedstefar: kammerherre og senere folketingsmand Edward Tesdorpf sammen med andre stevnsboer spillede en aktiv rolle.

- Der vil nok altid være diskussion om, hvilken betydning samarbejdspolitikken frem til 1943 havde for de danske jøder. Men jeg tror, at den vigtigste årsag til, at så mange danske jøder blev reddet, var de mange danskere i modstandsbevægelsen, der var med til at transportere jøder til det neutrale Sverige, hvor de var i sikkerhed, sagde Jens Tesdorpf, der opfordrede eventuelle tvivlere til at aflægge besøg i koncentrationslejrene, der stadig står minder om datidens grusomheder i Tyskland og Polen.

Brexit og Stram Kurs
Men godsejeren tilføjede, at det ikke er nok at beskæftige sig med fortiden. Det er vigtigt at lære af vores historie, så de forfærdelige begivenheder ikke sker igen, slog han fast.

- For man kan nemt komme til at tage freden for givet. Når man ser på nogle af de ting, der sker i Europa nu, så kan man godt frygte for den fred og frihed, som vi har i Europa nu. Mens første halvdel af 1900-tallet var præget af verdenskrige og ødelæggelse, har anden halvdel og starten på det nye årtusinde været præget af europæisk fællesskab og samarbejde i den Europæiske Union, der har sikret fred og velstand i medlemslandene, sagde han.

I den forbindelse udtrykte godsejeren på to områder sin bekymring:

- Det kan være bekymrende at se et land som Storbritannien, der kæmpede hårdt for fred i Europa under Anden Verdenskrig, nu er på vej ud af det fællesskab, der har været med til at sikre fred i Europa de sidste mange år, sagde Jens Tesdorpf.

Også i Danmark er der folk, der burde lære af sin historie, påpegede han:

- Det kunne bl.a. ses ved det seneste folketingsvalg, hvor partiet Stram Kurs var tæt på at blive valgt ind i Folketinget. Der var tale om et parti, hvis ideologi minder om den, som nazisterne præsenterede i 1930'erne. Det burde give anledning til bekymring, sagde den nye godsejer.

Hvor langt tror du Danmark når ved EM
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk