16. oktober 2021
Carl Olli Pedersen var med til at stifte Solgårdsparkens Søtteforening tilbage i 1992, og var også den første formand for foreningen. I den mellemliggende periode har han har der været andre formænd også, men Olli som han er kendt som i »daglig tale« er formand på ny og ligger inde med en enorm viden om den smukke park i Strøby Egede, som han også har skrevet en bog om. Her står han foran Prins Paris Palæ. En kopi af skulpturen prins Paris, hvor den opridelige stod i palæet, står nur ude på én af de små øer i parkens udgravede søer. Foto: Erik Nielsen
gallery icon

Se billedserie

Carl Olli Pedersen var med til at stifte Solgårdsparkens Søtteforening tilbage i 1992, og var også den første formand for foreningen. I den mellemliggende periode har han har der været andre formænd også, men Olli som han er kendt som i »daglig tale« er formand på ny og ligger inde med en enorm viden om den smukke park i Strøby Egede, som han også har skrevet en bog om. Her står han foran Prins Paris Palæ. En kopi af skulpturen prins Paris, hvor den opridelige stod i palæet, står nur ude på én af de små øer i parkens udgravede søer. Foto: Erik Nielsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Strøby Egede: Åndehul med en 100 år lang historie - tiltrækker gæster fra nær og fjern

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Strøby Egede: Åndehul med en 100 år lang historie - tiltrækker gæster fra nær og fjern
Stevns - 04. april 2021 kl. 05:50
Af Erik Nielsen

Solgårdsparken er Strøby Egedes åndehul lige ned til Tryggevælde Å. Den 23 tønder land store park er et besøg værd for både stevnsboer og udefra kommende med sine mange stier, kanaler, søer samt ikke mindst en botanisk have og skulpturer.

arrow Læs også: Solgårdsparken kan fejre jubilæum

Der findes næppe noget menneske med større viden om og større ildhu til den folkekære park i Strøby Egede end Carl Olli Pedersen. Faktisk har han skrevet en hel bog om Solgårdsparkens historie

Derfor var det også oplagt at kontakte netop ham, da avisen planlagde en afsluttende artikel om byvandringer i vores område.

I flere omgange over tre årtier har han været formand for Solgårdsparkens Støtteforening, som han fra start var én af initiativtagerne til. Han har igennem alle årene været medlem af bestyrelsen og kontaktled til de mange frivillige på Onsdagsholdet, som trofast møder op for at holde parken vedlige med udgangspunkt fra spejderhytten, hvor støtteforeningens og onsdagsholdets værksted og lager også ligger.

Det er også netop her, at avisen har sat Olli, som han hedder i daglig tale, stævne.

Han guider gerne rundt i parken og fortæller om de mange steder, som den gemmer på. Sidst, men ikke mindst er han én af drivkræfterne bag de populære musikaftener, som ikke blot samler tusindvis af mennesker hver sommer til hygge og dans, men som samtidig er den økonomiske saltvandsindsprøjtning, der sikrer, at parken står flot hele året.

Vejret denne torsdag sidst i marts er fantastisk og lover godt for den kommende sæson.

- Sidste år var meget anderledes på grund af corona, og vi kunne ikke gennemføre koncerter. Og hele vinteren har Klar Forsyning gravet i området lige ud til Stevnsvej for at kombinere et rekrativt område med nogle regnvandssøer. De har lovet at være færdige til den nye sæson, så det går vi da ud fra kommer til at holde stik, siger formanden for støtteforeningen, da vi runder det store synlige område med gravearbejde ved siden af ørneterrassen.

Det har de fleste nok har lagt mærke til, når de er kørt forbi parken via Stevnsvej i løbet af vinteren.

- Den her park er skabt til og for mennesker. Og netop i år har den ligget her i 100 år. Oprindeligt er det jord som Gjorslev Gods ejede, men som lå brak ned mod Tryggevælde Å. Dengang var her ingenting, siger Carl Olli Pedersen, da vi langsomt bevæger os ind i den solbeskinnede park.

Alle de mange søer i parken er gravet ud, og den dybeste af slagsen i parken er halvanden meter dyb. Flere bænke er placeret rundt omkring på de nuværende 23 tønder land - den oprindelige park var hele 33 tønder land stor. En tønde land svarer rundt regnet til en halv hektar.

Navn efter Solgården

Parken har navn efter den imponerende villa: Solgården, som Vallø Kommune valgte at rive ned i oktober 1986. En del af de gamle Strøby Egede-borgere husker stadig den begivenhed som ét af de største fejlgreb i den nu hedengangne kommunes historie. Forinden havde et solidt flertal i Kommunalbestyrelsen besluttet at købe bygningen af Københavns Kommune for dels at skaffe plads til boliger, dels at sikre borgerne adgang til en offentlig park tæt på Tryggevælde Å.

Solgårdens oprindelse
I Carl Olli Pedersens 128 sider lange bog om Solgårdsparken tager han netop udgangspunkt i Solgårdens oprindelse. Den blev opført i 1904 som en strandvejsvilla på 215 kvadratmeter fordelt på tre etager. Bygherren var skuespilleren Karen Bramson - kaldet Kane - der ønskede et sommerhus på Strøby Strand, hvor en del personer fra det bedre borgerskab kom i sommertiden og opholdt sig på Vallø Strandhotel.

Hun var en selvstændig kvinde, der yndede at invitere kunstnere fra hele Europa til at besøge hende i »sommerhuset«.

Karen Bramson udvidede senere Solgården med sidefløje og tårn med egen terrasse og indrettede blandt andet en stor spisestue med egen teaterscene, der fik inskriptionen: »Lad os være mennesker«.

Marius anlægger park

Bogen beskriver, hvordan Kane i 1917 solgte ejendommen til skibsreder Marius Nielsen, der ejede bygningen helt frem til 1946. Og det var ham som anlagde den store, smukke - men dengang private park - med hjælp fra dygtige havearkitekter.

- Det var også ham, som satte en masse skulpturer op i parken. Men dem flyttede Københavns Kommune ind til storstaden, da han solgte Solgården til Københavns Kommunes Hospitalsvæsen, som omdannede den til behandlingshjem for først tuberkulosepatienter, siden nervepatienter og sidst psykiatrisk afdeling under Sankt Hans. I sine sidste år blev den til asylcenter drevet af Røde Kors, forklarer Carl Olli Pedersen, da vi går forbi de røde pavilloner, som i sin tid blev brugt til at turberkulose-partienter kunne ligge under tag udendørs og trække frisk luft.

Skibsreder Marius Nielsen havde i 1908 betalt for etableringen af det markante Gefionspringvand på Langelinje i København. Som tak forærede kunstneren det bronzestøbte forstudie til rederparret, som derefter kom til at »springe« i Solgårdsparken.

De skulpturer som i dag står i parken er alle kopier.

Fra København til Stevns

Den daværende Vallø Kommune købte Solgården og parken tilbage i 1986 for 8,2 millioner kroner af Københavns Kommune. I 1992 så Solgårdsparkens Støtteforening dagens lys - og den første formand hed Carl Olli Pedersen.

Odin og Thor

På vores tur rundt i parken er vi nået til de to træskærer-skulpturer: Odin og Thor. De er efterhånden rådnet indefra, og er nu taget ned fra deres fliser.

- Vi er ved at få lavet nogle nye figurer, hvor vi genbruger de hovedbeklædninger i metal, som figurerne i sin tid blev udstyret med. Dermed kommer de til at kunne holde længere, siger Olli, inden vi går videre og slutter af i parkens botaniske have.

I 2005 kom Tobias Valentin og foreslog, at man skulle etablere en botanisk have ved Dybe Sø, hvor der i skibsrederens tid havde været en kinesisk have.

Den botaniske have blev indviet i 2006 med masser af eksotiske planter og træer - og haven er i konstant udvikling med onsdagsholdet som omdrejningspunkt i den daglige vedligeholdelse.

Solgårdsparken er åben og et besøg værd året rundt lige meget, hvor man end kommer fra.

Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk