13. juni 2021
27 år er gået siden Erik Højer Christensen blev blev fundet myrdet og parteret i Portugal. 	     Modelfoto
gallery icon

Se billedserie

27 år er gået siden Erik Højer Christensen blev blev fundet myrdet og parteret i Portugal. Modelfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Anholdelse i makaber sag hvor mand fra Stevns blev myrdet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Anholdelse i makaber sag hvor mand fra Stevns blev myrdet
Stevns - 15. februar 2020 kl. 10:58
Af Erik Nielsen

Det er 27 år siden. Året var 1993 - stedet er Portugal. Her blev Erik Højer Christensen dræbt, og hans morder forsøgte at skille sig af med liget under makabre omstændigheder.

arrow Læs også: Brasilien stiller krav i sag om udlevering af dansker

Som kun 37-årig mistede Erik Højer Christensen livet. Langt væk fra de trygge rammer på Høvdingegården og Hotherskolen i Hårlev, hvor han henholdsvis voksede op og gik i skole.

Skolekammerater fra dengang, som DAGBLADET har talt med, kan godt huske ham - og ikke mindst kan de huske omtalen af mordet for snart tre årtier siden. I dag ville den afdøde have været i starten af 60erne.

Efterlysning

Lige siden 1993, hvor Erik Højer Christensen blev myrdet, har hans rejsekompagnon i Portugal fra dengang været efterlyst. Og Rasmus Kirkegaard Kristiansen er nu anholdt for det såkaldte savmord på Erik Højer Christensen fra Stevns. Men han nægter sig skyldig, skrev B.T. i den forgangne uge, hvor avisen kunne afsløre, at to journalister fra TV2 har fundet frem til den eftersøgte i Brasilien.

Den nu 51-årige Rasmus Kirkegaard Kristiansen, der siden 1993 har levet i Sydamerika i skyggen af den uopklarede drabssag, er nu på vej mod udlevering til Danmark.

Det bekræfter Københavns Politi og Interpol overfor TV2.

Men er det muligt at udlevere danskeren til retsforfølgelse i Danmark, når forbrydelsen er begået i Portugal - altså i udlandet?

Det er det faktisk ifølge straffelovens paragraf 7, når forbrydelsen sker imellem to danskere og strafferammen er over fire måneders fængsel. Rent bord

Rasmus Kirkegaard Kristiansen, der altså nægter sig skyldig har ifølge eget udsagn gennem flere år arbejdet på at komme til sit gamle hjemland for at forklare sig.

- Jeg vil gerne gøre rent bord. Det er noget, jeg har tænkt på igennem flere år, siger den drabsmistænkte dansker til TV 2, som har fulgt ham i forbindelse med en ny dokumentar, der vil blive vist i løbet af foråret.

En af forhindringerne har været en frygt for at blive retsforfulgt i Portugal, hvor drabet på Erik Højer Christensen ifølge efterforskningen blev begået.

Savmordet

Sagen blev i sin tid i offentligheden kendt som savmordet, da offeret, den 37-årige Erik Højer Christensen, efter drabet blev parteret med en fukssvans.

Forud for drabet var den siden drabsmistænkte og offeret sammen kørt fra England, hvor sidstnævnte boede.

De satte kurs mod det nordlige Portugal, fordi Erik Højer Christensen angiveligt havde en idé om, at der ville være en stor fortjeneste ved at købe brugte, tyske luksusbiler og sælge dem i Sydeuropa. Men da de ankom til Portugal, blev Højer Christensen dræbt og parteret.

Hans underkrop blev to uger senere fundet i et skovområde øst for havnebyen Porto. Resten af liget af er aldrig fundet.

I 1994 udgav den efterlyste mand fra sit skjul en bog med titlen Savmordet. I resumeet af bogen står der blandt andet:.... »hvordan en uskyldig dansker blev ufrivilligt offer for et magtspil, som sendte ham på flugt jorden rundt fra en forbrydelse, han ikke kunne have begået.«

Øjenvidne så dansker

Et kvindeligt øjenvidne har ifølge en reportage som TV-Avisen på Danmarks Radio lavede om mordet helt tilbage i 1994 forklaret, at hun så Rasmus Kirkegaard Kristiansen skille sig af med en blodig sav og et par gummihandsker på en affaldsplads 12 kilometer fra det sted, liget blev fundet.

Året efter drabet modtog Danmarks Radio også et videobånd og et brev. Båndet viste den drabssigtede Rasmus Kirkegaard Kristiansen i tilsyneladende luksuriøse omgivelser, hvor han bedyrede sin uskyld i drabet. Videobåndet blev dengang udleveret til Københavns Politi efter TV-Avisen havde vist det. Og allerede kort tid efter drabet havde dansk politi en teori om, at Rasmus Kierkegaard Kristiansen var gået under jorden i Sydamerika.

Hurtige penge

Erik Højer Christensen og Rasmus Kirkegaard Kristiansen mødte ifølge DR-reportagen fra 1994 hinanden, fordi de begge ønskede at gøre en god forretning.

Da Erik Højer Christensen var 35 år solgte han sin maskinfabrik på Stevns, og herefter tog han sine millioner med sig til England, hvor han bosatte sig.

Ønsket om at få sine penge til at yngle fik Erik Højer Christensen til at kontakte udenlandsdanskeren Rasmus Kirkegaard Kristiansen, der i løbet af 1980erne havde skrevet flere bøger om at tjene hurtige penge. De to mænd mødtes og lavede både forretninger og rejste sammen. I den forbindelse tog de også sammen til Portugal på den rejse, der skulle blive Erik Højer Christensens sidste.

Svært at bevise

Rasmus Kirkegaard Kristiansen er altså sigtet for at have begået et drab for 27 år siden, men det kan blive svært at bevise i en eventuel retssag, lyder det i en vurdering fra ekspert i strafferet.

- Når der er tale om et drab i 1993, er det så lang tid siden, at beviserne kan være svære at løfte. Spørgsmålet er, om der overhovedet er nogen tekniske beviser, og vil eventuelle vidner kunne huske noget fra dengang,« siger Lotte Helms, der er ph.d.-stipendiat i strafferet ved Syddansk Universitet, til B.T.

Det er endnu uvist, hvornår Rasmus Kirkegaard Kristiansen bliver udleveret til Danmark.

arrow Savnet dansker blev dræbt i Portugal for 28 år siden
18. marts 2020 kl. 16:44 Opdateret: kl. 16:46
Hvor langt tror du Danmark når ved EM
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk