17. december 2017
Betina Baden - ikke medlem af noget parti, men samtidig kandidat for Enhedslisten til regionsrådsvalget.
Betina Baden - ikke medlem af noget parti, men samtidig kandidat for Enhedslisten til regionsrådsvalget.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kandidat ramt af borgerligt ombud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kandidat ramt af borgerligt ombud
Opdateret 06. oktober 2017 kl. 14:00
Stevns KV17 - 06. oktober 2017 kl. 13:41
Af Henrik Fisker
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Enhedslisten får ved valget til regionsrådet en kandidat, der ikke er medlem af partiet. Det er konsekvensen af et uforudset mellemspil, der er opstået i kølvandet på Betina Badens farvel til partiet i denne uge.

arrow Læs også: EL: Knas i samarbejdet inden bruddet

Tirsdag anmeldte Betina Baden, at hun stiller som enkeltkandidat til valget på Stevns. Som konsekvens heraf meldte hun sig samme dag ud af Enhedslisten, som hun tidligere var opstillet for, inden hun i sidste måned løb ind i en kontrovers med den lokale bestyrelse.

Da hun således ikke mere var medlem af partiet, meddelte hun Enhedslistens organisationssekretær, at hun trak sig fra partiets liste til regionsrådsvalget, hvor hun er opstillet som nr. 9. Den besked gik sekretæren videre med til Region Sjællands valgsekretariat og forventede herefter, at de øvrige kandidater på listen ville rykke en plads op.

Men den går ikke. I et længere responsum gør regionens chefjurist Karen Vibeke Andersen gældende, at Betina Baden er ramt af borgerligt ombud. Det indebærer, at når først fristen for at anmelde et kandidatur er overskredet, kan man ikke trække sig igen.

Konkret hedder det i valglovens paragraf 26, stk. 2:

»En kandidat kan ikke trække sit tilsagn om at virke som kandidat tilbage efter, at kandidatlisten er indleveret til valgbestyrelsen.«

Eneste mulighed er, at partiet trækker hele listen tilbage - det skal i givet fald ske inden på mandag kl. 12.

Det betyder således, at Enhedslisten går til regionsvalg med en kandidat, der ikke er medlem af partiet. Det kommer bag på såvel Betina Baden selv som på Sejer Folke, der er Enhedslistens kontaktperson på Stevns.

- Jeg var ikke klar over, at lovgivningen er på den måde. Men efter at have sundet mig på det, er jeg faktisk glad og stolt over at kunne stille op for Enhedslisten til regionsrådsvalget. Jeg er jo stadig rød og grøn og har intet udestående med regionen eller de andre kandidater på listen, siger Betina Baden.

Hun tilføjer, at hun »naturligvis« står inde for Enhedslistens valgprogram til regionsrådsvalget.

- Det er jo den lokale bestyrelse på Stevns, som jeg har haft en krydsning med, siger hun.

Enhedslisten Stevns vedtog tirsdag aften på et bestyrelsesmøde, at de i stedet for Betina Baden ville opstille Gitte Christensen på samme plads på listen. Men den går heller ikke.

- Men vi er nået frem til, at det ikke er noget problem, at Betina står på vores liste. Og hvis vi skal være helt ærlige, er det ikke sandsynligt, at hun bliver valgt. Hun står som kandidat nr. 9 på en partiliste, og vi har fire mandater i Regionsrådet i dag. Så der skal en del til, før hun opnår valg, siger Sejer Folke.

Han er i øvrigt selv sammen med Jan Jespersen opstillet længere nede på Enhedslistens kandidatliste til regionsrådsvalget.

arrow Betina Baden går solo til valget
04. oktober 2017 kl. 13:31 Opdateret: kl. 13:42
arrow Betina Baden har trukket sig
20. september 2017 kl. 13:02 Opdateret: kl. 13:02
arrow Valgmøde kun for kvinder i Tinghuset
11. september 2017 kl. 14:46 Opdateret: kl. 13:35
LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk