24. oktober 2021
Willy Harenberg havde forberedt en række spørgsmål til panelet og fik ordet af aftenens myndige dirigent: Jens la Cour fra DN?s hovedkvarter. 	Foto: Henrik Fisker
gallery icon

Se billedserie

Willy Harenberg havde forberedt en række spørgsmål til panelet og fik ordet af aftenens myndige dirigent: Jens la Cour fra DN?s hovedkvarter. Foto: Henrik Fisker
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Enighed om det meste - og tavshed om fredningssagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Enighed om det meste - og tavshed om fredningssagen
Stevns kommunalvalg - 01. november 2017 kl. 14:20
Af Henrik Fisker

Det er efterhånden blevet en tradition, at Danmarks Naturfredningsforening (DN) på Stevns arrangerer et valgmøde hvert fjerde år med fokus på naturen og miljøet. Således også i år, hvor omkring 70 personer var mødt op i Erikstruphallen tirsdag aften, så de små poder fra Store Heddinge Gymnastikforening og deres forældre måtte strække arme og ben i en anden af skolens fløje.

arrow Læs også: Mange til debatmøde om Strøbyhjemmets fremtid

DN havde varmet de 11 kandidater og deres supportere op med en stribe skarpe spørgsmål, hvor der bl.a. blev henvist til, at Stevns målt på areal er én af landets naturfattigste kommuner. Men hvis arrangørerne troede, at de kunne provokere kandidaterne til et større indbyrdes skænderi, tog de fejl.

Tværtimod var der nærmest konsensus om, at der skal gøres mere for naturen i den kommende valgperiode, og der viste sig at være fuldstændig enighed blandt kandidaterne om, at Stevns skal have flere blomstrende enge, ligesom alle kunne se fornuften i, at kommunen går forrest og udskifter bilparken til elbiler for at skåne miljøet.

- Det bliver da en helt fantastisk kommunalbestyrelse, som vi får efter 1. januar, konstaterede Birgit Smedegård Olesen (SF) tørt i sit afsluttende indlæg.

Og som et apropos til enigheden var det nærmest påfaldende, at det emne, som har skabt de dybeste kløfter i den forgangne valgperiode, stort set ikke blev berørt. Ingen havde tilsyneladende lyst til at rippe op i fredningssagen om Stevns Klint efter, at en enig kommunalbestyrelse tidligere på året besluttede at afstå fra at anke Fredningsnævnets kendelse, der freder Stevns Klint, men giver landmændene lov til at dyrke jorden helt ud til klintekanten.

Netop spørgsmålet om de sidste 25 meter ønsker arrangørerne af aftenens valgmøde ændret og har derfor anket fredningskendelsen til Miljø- og Fødevareklagenævnet. En anke, som Stevns Kommune ikke står bag. Men ingen i panelet tog fat på dette sprængfarlige emne med spørgsmålet, hvad der sker, hvis DN får medhold i klagenævnet. Måske et udtryk for ønsket om politisk borgfred efter den bitre strid om fredningen i den afgående kommunalbestyrelse?

I stedet kom aftenens møde rundt om en række andre emner. Her fyldte sprøjtegifte på markerne en del i debatten efter, at en undersøgelse i foråret slog fast, at Stevns er én af de mest sprøjtede kommuner på Sjælland.

Her var synspunkterne delte. Mens Sejer Folke (EL) kaldte det hjerteblod for partiet at få så mange sprøjtefri områder som muligt, foretrak Poul Erik Brixtofte (Nyt Stevns) udtrykket: »plantebeskyttelsesmiddel«, og han slog fast, at vi allerede har »verdens skrappeste kontrol« af drikkevandet. Lasse Olsen (K) noterede, at der allerede i dag er sprøjtefri randzoner rundt om alle boringer, og Rasmus Englund (LA) spurgte:

- Det kan da godt være, at Stevns er én af de mest sprøjtede kommuner i Danmark, men er der reelt et problem med pesticider i vores drikkevand på Stevns?

Det fik den frie kandidat Betina Baden på banen:

- Sprøjtegift er sprøjtegift, og det bliver ikke til saftevand på noget tidspunkt!

Debatten handlede endvidere om solceller på kommunale tage samt om høje vindmøller, som kun Birgit Smedegård Olesen (SF) og Line Krogh Lay (R) kunne gå ind for. Steen Nielsen (S) afslørede, at han af og til »raser over DN, når de stikker en kæp i hjulet for en omfartsvej eller en cykelsti«, men han anerkender foreningens ret til at kæmpe for naturens interesser. Rasmus Englund (LA) definerede naturpolitik som »en ligevægt mellem naturbeskyttelse og naturbenyttelse«, og så kom Ole Bech-Jensen (Borgerlisten Stevns) med et konkret forslag:

- I stedet for den trappe ned af klintesiden ved Stevns Fyr skulle I hellere bore en tunnel nord for fyrgrunden ned til stranden. Det vil ikke skæmme klinteprofilen, ikke genere markfirbenet og give adgang til stranden for alle, sagde han.

arrow Valgmøde kun for kvinder i Tinghuset
11. september 2017 kl. 14:46 Opdateret: kl. 13:35
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk