15. oktober 2018
11 kandidater i panelet fremlagde efter tur deres bud på Strøby Egedes fremtid.
11 kandidater i panelet fremlagde efter tur deres bud på Strøby Egedes fremtid.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Byg en omfartsvej før statsvej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Byg en omfartsvej før statsvej
Stevns KV17 - 13. november 2017 kl. 12:53
Af Henrik Fisker
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Vi kan ikke vente 10-12 år mere på, at der kommer en aflastning af trafikken gennem Strøby Egede. Derfor må vi i gang med at anlægge en omfartsvej inden, at statsvejen ud til motorvejsnettet bliver anlagt.

Sådan lød det fra adskillige sider, da 11 kandidater søndag aften sad i panel til valgmødet i Strøbyhallen. Dermed blev det slået fast, at der er politisk vilje til at bygge en omfartsvej syd om Strøby Egede uafhængigt af, hvornår en eventuel statsvej fra byen til motorvejsnettet måtte blive anlagt. Det skriver DAGBLADET Stevns mandag.

Afsættet til den diskussion var debatmøde onsdag aften med Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen ligeledes i Strøbyhallen.

- Den gode nyhed er, at han sagde, at man laver ikke en forundersøgelse uden, at man også er indstillet på at anlægge en vej. Men han sagde også, at det kan have lange udsigter - i bedste fald fem-seks år, i værste fald 10-12 år, før den står færdig, sagde Anette Mortensen (V).

Og det er for længe at vente på en aflastning af trafikken gennem Strøby Egede, mente flere kandidater.

- Vi skal ikke vente på statsvejen. Så må vi lave en kommunal omfartsvej uden om Strøby Egede. Trafikken gennem byen er på mange måder livsfarlig, sagde Willy Karlslund (EL), der til gengæld vil kompensere for den natur, som måtte gå tabt ved at anlægge en vej gennem det sårbare Natura 2000-område.

Det var et synspunkt, som vandt genklang hos Peter Wulff (DF), der forlangte »Plan B iværksat nu«.

- Meget afhænger af, hvor omfartsvejen skal tage sit udgangspunkt. Man kan jo diskutere, om det er Strøby Egede Center eller Strøbyskolen, der er byens egentlige centrum, sagde han.

Steen S. Hansen (S) var helt med på, at Stevns Kommune selv kan komme til at anlægge omfartsvejen, før der kommer en afklaring om statsvejen. Problemet er imidlertid, at kommunen ikke har en tilladelse til at krydse Tryggevælde Ådal, der på strækningen syd for Strøby Egede er udnævnt til såkaldt Natura 2000-område og dermed særligt beskyttet EU-habitat. Det er senest slået fast i en kendelse fra Natur- og Miljøklagenævnet, som i dag hedder Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Linjeføring mod nord
Men det holder ikke Steen S. Hansen tilbage:

- Jeg tror på, at Vejdirektoratet næste år peger på den nordlige linjeføring for en statsvej fra Stevns til motorvejsnettet. Sker det, siger de samtidig, at vejen kan føres over Ådalen gennem en dispensation fra miljølovgivningen. I så fald kan kommunen få grønt lys til en omfartsvej, og så skal vi ikke vente 10-12 år på, at statsvejen bliver en realitet. Så skal vi gå i gang med det samme, og det har vi pengene til, sagde han.

Den sidste bemærkning tog borgmester Mogens Haugaard (Nyt Stevns) op, da han havde ordet i den afsluttende runde:

- Aftenens største overraskelse for mig var at høre Steen Hansen sige, at vi har penge i kommunekassen til at bygge en omfartsvej. Det vidste jeg ikke, sagde borgmesteren.

Det fik Steen S. Hansen ikke lejlighed til at svare på, da mødet sluttede. Men efterfølgende har han sendt redaktionen en mail, hvor han tilbageviser Mogens Haugaards udsagn:

- Vi nærmer os 175 millioner i gennemsnit for året 2017. For at Stevns Kommune overholder vejledningen fra Indenrigsministeriet om anbefalet likviditet, skal vi have 80 millioner i kassen i gennemsnit. Det vi sige, at det ikke er penge, som mangler i kassen, men vi kan blive presset på anlægsrammen, såfremt vi bygger omfartsvejen uden om Strøby Egede, siger han.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk