18. september 2021
Tour de France-direktør Christian Prudhomme, Københavns overborgmester, Frank Jensen, statsminister Lars Løkke Rasmussen og erhvervsminister Rasmus Jarlov var på podiet på Københavns Rådhus, da det torsdag blev bekræftet, at Danmark i 2021 bliver vært for tre første etaper i Tour de France.
Tour de France-direktør Christian Prudhomme, Københavns overborgmester, Frank Jensen, statsminister Lars Løkke Rasmussen og erhvervsminister Rasmus Jarlov var på podiet på Københavns Rådhus, da det torsdag blev bekræftet, at Danmark i 2021 bliver vært for tre første etaper i Tour de France.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tour-eventyr kan sikre Danmark milliarder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Tour-eventyr kan sikre Danmark milliarder

Når Danmark i 2021 bliver vært for tre etaper i Tour de France, er det en sportsbegivenhed, der kan kaste milliarder af sig i PR-værdi, viser erfaringer.

Sport - 21. februar 2019 kl. 20:00
Af Ritzau

Baggrunden var et stort gult lærred, smilene var brede, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) havde overskud til at joke, selv om han ikke fik lov til at breake nyheden om, at Tour de France i 2021 begynder i Danmark.

arrow Læs også: Hoteller skal lave Tour-strategi

Således publicerede det franske medie Europe 1's YouTube-kanal allerede onsdag et interview med Tour de France-direktør Christian Prudhomme, der afslørede Danmark som vært for Grand Départ.

Selv om det var hensigten at præsentere den store nyhed på Københavns Rådhus torsdag.

- Vi skriver i dag et nyt kapitel til et eventyr. Eller vi bekræfter det i hvert fald. Det var ikke "fake news" i går. Der behøver ikke slettes flere tweets, indledte statsministeren med hentydning til, at finansminister Kristian Jensen (V) onsdag hjalp nyheden på vej på Twitter.

Nu kunne statsministeren så endelig selv sole sig i nyheden om, at Danmark har formået at tiltrække sig en af verdens største sportsbegivenhed.

Løkke mener, at de tre etaper i 2021 bliver den største sportsbegivenhed nogensinde på dansk grund. Også større end EM-slutrunden i fodbold i 2020, hvor København ellers er vært for fire kampe.

- Tour de France er den største årligt tilbagevendende sportsbegivenhed i verden. Løbet følges af et par hundrede lande, 3,5 milliarder tv-seere, så det er stort i sig selv.

- Og så er cykelsporten unik derved, at mestrenes asfalt er den samme, vi andre også kører på. Så det foregår ikke inde på et stadion. Det foregår ude i naturen, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han sad ved præsentationen flankeret af blandt andre Tourens løbsdirektør Christian Prudhomme, der gang på gang fremhævede, at Danmark er valgt som vært på grund passionen for cykelsport og dedikationen til at bruge cyklen som transportmiddel. En rigtig cykelnation.

- Jeg har under mine besøg i Danmark indset, hvor stor passion I har for Touren. Jeg var meget imponeret af VM i cykling i Danmark 2011. Det er en stor ære for os. Og vi er stolte af, at vi får Tour-starten i København, siger Prudhomme.

1. etape i København er en enkeltstart på 13 kilometer, hvorefter rytterne på 2. etape skal køre 190 kilometer fra Roskilde til Nyborg.

Hensigten var ellers, at Odense skulle være målby, men arrangøren, ASO, ønskede af sportslige hensyn målstreg umiddelbart efter Storebæltsbroen, hvorfor valget faldt på Nyborg frem for Odense.

- Jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at Odense ikke blev målby, da det var den ambition, vi gik ind med i forhandlinger med staten, siger borgmesteren i Odense Kommune, Peter Rahbæk Juel (S).

- Men jeg glæder mig over, at løbet kommer til Fyn, og det tager jo ikke mere end 15 minutter i toget at tage til Nyborg, fortsætter han.

Den danske Tour-fest bliver rundet af med 170 kilometer fra Vejle til Sønderborg på 3. etape.

Økonomisk vil Danmark kunne profitere stort på de tre etaper. Budgettet for afviklingen er 88 millioner kroner, men det er intet i forhold til, hvad man kan forvente i indtjening og PR-værdi.

- Vi mener, at de penge bliver tjent ind rigtig mange gange, siger erhvervsminister Rasmus Jarlov (K).

Den pointe bakkes op af VisitDenmarks kommunikationschef, Anders Rosbo. Han skæver til Düsseldorf, som i 2017 var vært for Tourens Grand Départ.

- I Düsseldorf fik man en PR-værdi på 3,3 milliarder kroner. Der er mere end dobbelt så meget, som VisitDenmark skaber på et helt år, siger han.

PR-værdien estimeres blandt andet ud fra, hvor mange tv-seere, der vil have øjnene klistret til skærmen under en begivenhed.

Mere end 3,5 milliarder mennesker i 190 lande følger ifølge Tourens arrangør, ASO, med i løbet hvert år. Derudover kommer de direkte turistindtægter fra tilskuere.

- I Düsseldorf var de direkte indtægter på en halv milliard kroner, siger Anders Rosbo.

Danmark var i 2011 vært for VM i landevejscykling. Året efter var de tre første etaper i Giro d'Italia henlagt til jysk asfalt, hvor Herning og Horsens var målbyer.

Når Tour de France om to år åbnes i Danmark, sker det 2., 3. og 4. juli, inden feltet på en hviledag fragtes til Frankrig.

arrow Touren slår lejr på havnen
22. februar 2019 kl. 13:54 Opdateret: kl. 13:18
arrow Supercykelløb kan forsinke supercykelsti
22. februar 2019 kl. 12:52 Opdateret: kl. 11:28
arrow Overnatningssteder kimes ned mens vi venter på Touren
22. februar 2019 kl. 12:33 Opdateret: kl. 12:43
Synes du, at kommunen er der for dig?