25. juni 2021
Kim Rasmussen overtog jobbet som landstræner for Montenegro kort før EM i 2020. I år førte han holdet til OL i Tokyo, men håndboldforbundet valgte alligevel at stoppe samarbejdet. (Arkivfoto)
Kim Rasmussen overtog jobbet som landstræner for Montenegro kort før EM i 2020. I år førte han holdet til OL i Tokyo, men håndboldforbundet valgte alligevel at stoppe samarbejdet. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Østeuropæiske svingdøre rammer danskere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Østeuropæiske svingdøre rammer danskere

Kim Rasmussen, Jan Leslie og Lars Walther har inden for kort tid mistet deres arbejde. Trænere har lav jobsikkerhed i østeuropæisk håndbold, påpeger ekspert.

Sport - 06. maj 2021 kl. 20:00
Af Ritzau

Hvor ser du dig selv om fem år?

Det spørgsmål har mange i sportsverdenen nok svært ved at svare på, men for de trænere, der tager til østeuropæisk håndbold, er det noget nær umuligt.

I mange klubber og på flere landshold er jobsikkerheden noget ringere end i Norden, og det har flere danskere mærket på egen krop i årets første måneder.

På lidt over to måneder gik Kim Rasmussen fra at dobbeltjobbe for den polske klub Lublin og Montenegros landshold til at være arbejdsløs. Jan Leslie blev i samme periode fyret i russiske CSKA Moskva, og Lars Walther røg ud som træner for polske Azoty-Pulawy.

I den del af Europa skal man som træner indstille sig på, at snoren ganske enkelt er kortere, påpeger TV2 Sports håndboldekspert Peter Bruun Jørgensen.

- De kigger på resultater her og nu. Der er ikke noget med, at de kigger langsigtet eller ser på, om der har været skader og sådan noget. De trykker bare på aftrækkeren med det samme.

- Det er en kalkuleret risiko, man tager som træner. Til gengæld tror jeg også, at man kan tjene en god skilling. Det er et eventyr, men det foregår på en helt anden måde, siger han.

Tag for eksempel Kim Rasmussen.

Han overtog Montenegros kvindelandshold kort før EM i Danmark i december 2020, og i marts førte han holdet til OL i Tokyo.

Men den olympiske stemning får han ikke mærket meget til i denne omgang. Bare en uge efter kvalifikationen meddelte håndboldforbundet i Montenegro, at den tidligere storspiller Bojana Popovic overtog jobbet.

- Man kan godt kalde det en fyring. Jeg havde kontrakt til efter OL, så hvis vi kvalificerede os, skulle jeg fortsætte, siger Kim Rasmussen.

- Men der var nogle andre kræfter, der syntes, at det var bedre, det ikke var mig. Så kan man ikke gøre så meget ved det.

- Det er hårdt, og det gør da én ked af det. Men jeg må også indrømme, at jeg efterhånden har prøvet så meget, at det preller meget hurtigt af, lyder det fra træneren.

Han har de seneste ti år har tilbragt karrieren i lande som Polen, Rumænien og Ungarn. I den tid har han blandt andet vundet Champions League med CSM Bucuresti og ført Polens landshold til to fjerdepladser ved VM.

Da han sagde ja til Montenegros landshold, vidste han, at det kunne blive en kort fornøjelse.

- Det er en hård verden. Den er meget ligetil. Men på en måde kan jeg godt lide den. På en måde tiltaler den mig, men på en måde kunne jeg også ønske mig, at der var mulighed for, at lederne måske havde lidt mere is i maven og ikke lod sig påvirke af omgivelserne, siger Kim Rasmussen.

Selv om de danske trænere tager gode oplevelser med fra deres tid i det østlige Europa, må nogle af dem sande, at efterspillene kan blive grimme.

Efter fyringerne i henholdsvis Rusland og Polen har Jan Leslie og Lars Walther nu taget deres sager i retten for at få deres løn med hjem.

Allerede i kontraktforhandlingerne var Leslie bevidst om den indbyggede risiko ved jobbet. Derfor fokuserede han på at få udbetalt en væsentlig del af lønnen i det øjeblik, signaturen blev sat.

- Så ville jeg være på forkant, hvis der skulle ske nogle vilde ting. På den måde vidste jeg godt, at det var et risikofyldt job, siger Jan Leslie.

Nu venter et juridisk opgør med CSKA Moskva i det russiske retssystem, men oplevelsen har ingenlunde afskrækket ham for at pakke kufferten og vende snuden østpå igen.

- Hvis du spørger mig, om jeg tør gøre det igen, er svaret: ja selvfølgelig, siger han.

Kim Rasmussen har allerede sikret sig nyt job.

Til sommer vender han tilbage til Rumænien, hvor han har lavet en aftale med CS Gloria 2018 Bistrita-Nasaud.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?