24. juni 2021
Manchester city-ejer sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan (i midten) og resten af klubbens ledelse kunne mandag ånde lettet op. (Arkivfoto)
gallery icon

Se billedserie

Manchester city-ejer sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan (i midten) og resten af klubbens ledelse kunne mandag ånde lettet op. (Arkivfoto)
Foto: Andrew Yates/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Domstol genåbner døren til Europa for City

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Domstol genåbner døren til Europa for City

Sportsdomstol omgør Uefa-straf mod Manchester City for brud på Financial Fair Play-reglerne. Et alvorligt nederlag for Uefa, siger Play the Game-direktør.

Sport - 13. juli 2020 kl. 16:00
Af Ritzau

Som en helt i en actionfilm reddede Den Internationale Sportsdomstol (CAS) mandag Manchester City fra Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa), der i klubbens øjne er den store skurk.

Den engelske fodboldmastodont er ikke længere udelukket fra europæiske turneringer i de kommende to sæsoner.

En straf, som Uefa i februar tildelte City for brud på Financial Fair Play-reglerne (FFP). Det mente englænderne ikke var i orden, og straffen blev anket til CAS, som altså gav City medhold.

Domstolen fandt ikke bevis for, at City havde forsøgt at skjule økonomiske tilskud fra klubejeren som sponsorindtægter, hvilket var sagens kerne. Kun for en modvillighed til at samarbejde med Uefa, og så blev den europæiske udelukkelse ophævet og bøden mindsket fra 30 til 10 millioner euro.

En afgørelse, som Uefa tager til efterretning, og som City ikke overraskende jubler over.

- Klubben ser implikationerne af dagens dom som en validering af klubbens udgangspunkt og de beviser, den har fremlagt, lyder det på klubbens hjemmeside.

Mens der er lettelse i City-lejren, så bør mandagens dom udløse alvorlige miner hos Uefa. Det mener Jens Sejer Andersen, der er international direktør for Play the Game. En organisation, der kæmper for gennemsigtighed i sport.

- Det er et alvorligt nederlag for Uefa, som står over for nogle store udfordringer nu, siger Jens Sejer Andersen.

- Ingen kan være i tvivl om, at Manchester City er blevet finansieret på en måde, der er i strid med ånden i FFP, men spørgsmålet er, om Uefa har ressourcer til at matche de konstruktioner, som topklubberne kan finde på.

- Denne sag viser, hvor uhyre vanskeligt det er at føre kontrol med de virkelige magthavere i international sport - de olie- og gasrige stater og enkeltpersoner, som oversvømmer og skævvrider sporten med uendelige formuer.

Sportsjurist Jens Bertel Rasmussen mener, at mandagens afgørelse bør føre til et mere gennemskueligt regelsæt.

- Reglerne skal strammes op, så de ikke kan misforstås, siger han og efterlyser sportslige sanktioner fremfor økonomiske.

- Jeg er bange for, at City-folkene sidder og griner lige nu. Ti millioner euro er et greb i baglommen for dem, og så er de videre.

- Sportslige sanktioner - eksempelvis udelukkelser - tæller. Det betyder meget mere for en klub, om den kan være med i Champions League, end om den skal betale en bøde.

Manchester City er sikker på at slutte som nummer to i den engelske Premier League og kan efter mandagens afgørelse forberede sig på at skulle spille Champions League i næste sæson.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?