28. september 2021
Inge Sørensen ved OL i Berlin 1936. Foto: Scanpix
Inge Sørensen ved OL i Berlin 1936. Foto: Scanpix
Foto: Tage Christensen/Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: OL 1936: Den yngste medaljetager

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OL 1936: Den yngste medaljetager
Sport Nordsjælland - 29. juli 2021 kl. 11:00
Af Bjarne Sveegaard

Det var navnkundige Gunnar Nu Hansen, der opfandt kælenavnet »Lille henrivende Inge«, da den 12-årige Inge Sørensen fra Skovshoved sensationelt fik bronze i 200 m brystsvømning ved OL i Berlin i 1936.

Inge begyndte som 8-årig at svømme for DKG (Dansk Kvinde-Gymnastikforening), og fik sit gennembrud i 1936. Hun blev udtaget til OL som 11-årig, da hun i juni havde haft flere rekordforbedringer.

Da Inge i Berlin skulle svømme indledende heat mod blandt andet den garderhøje svensker Kerstin Isberg, sagde publikum: Det er vel nok synd for hende den lille. Men Inge vandt og kvalificerede sig senere til finalen.

En anden debutant var den 30-årige Gunnar Hansen, da Danmarks Radio for første gang sendte direkte fra OL. Men Gunnar havde sovet over sig, da han skulle til svømmestadion. De to første taxier brød sammen, og da han nåede frem med den tredje, løb han fra regningen og styrtede hæsblæsende ind i hallen, og nåede segnefærdig på plads 50 sekunder før start.

Da finalen var i gang, roste Gunnar i høje toner lille Inge og i opløbet sagde han de berømte ord: Og så kommer hun »lille henrivende Inge« og sikrer bronze til Danmark. Første danske medalje vundet af lille Inge i en alder af 12 år og 24 dage. Hun var så yndig, da hun stod der på sejrsskamlen i sin flotte kjole syet af nabokonen i Skovshoved.

Det er yngste medaljevinder for Danmark gennem tiderne samt den yngste individuelle medaljetager i OL-historien.

30.000 begejstrede landsmænd tog imod, da Berlin Ekspressen kom til København, og folk stod overalt og vinkede indtil hun omsider nåede til Skovshoved med båden »Den lille havfrue« det sidste stykke.

- Nu kan I spørge så meget I har lyst, men i morgen skal jeg i skole, sagde Inge sluttelig.

Siden blev Inge blandt andet europamester og satte 3 verdensrekorder. I 1951 bosatte hun og hendes mand, Janus Tabor sig i USA, og frem til død i 2011 boede hun i New Jersey.

Stemmer du til kommunalvalget i år?