25. september 2021
Adser Skov viser fodboldbanen, der ligger lige ved siden af huset i Lynge. Her har han og landsholdsspiller Andreas Skov Olsen spillet masser af fodbold sammen. Foto: Kim Rasmussen
Adser Skov viser fodboldbanen, der ligger lige ved siden af huset i Lynge. Her har han og landsholdsspiller Andreas Skov Olsen spillet masser af fodbold sammen. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Morfar med slaw i: Blev syet og scorede sejrsmålet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Morfar med slaw i: Blev syet og scorede sejrsmålet

EM-spiller Andreas Skov Olsens morfar Adser Skov er fuld af gode historier om dansk fodbold i 60'erne, hvor han selv var på toppen og scorede masser af mål.

Sport Nordsjælland - 10. juni 2021 kl. 16:33
Af Mads Hussing

Det er snart EM-tid, og der er masser af fokus på de danske spillere.

Frederiksborg Amts Avis har besøgt Andreas Skov Olsens morfar Adser Skov, der selv var en habil fodboldspiller i Vanløse, hvor han var topscorer i 60'erne, og hvor han blandt andet spillede sammen med Finn Laudrup.

Karrieren startede dog et andet sted.

- Min far var akademiker, og når man havde realeksamen, så skulle man spille i AB (Akademisk Boldklub, red.). Han havde selv desværre kun et ben, så han kunne ikke selv spille. Men han var bidt af fodbold og han var AB-tilhænger, siger Adser Skov hjemme i haven i Lynge, hvor avisen har sat ham stævne.

Her sidder vi i skyggen sammen med 85-årige Adser Skov og hans kone Gerda, der fandt sammen dengang Adser spillede fodbold. Næste år har de krondiamantbryllup.

AB spillede dengang i Havdrup mellem Roskilde og Køge.

- Der kom jeg til som 14-15-årig, hvor vi startede et ynglingehold op, der vandt revl og krat.

Scorede fire mål og skiftede klub

- Vi spillede en kamp mod Roskilde på deres stadion. Der spillede vi 4-4, og jeg lavede fire gode mål blandt andet et saksespark. Det var om søndagen, og næste søndag debuterede jeg i Vanløse mod Skovshoved, siger en tydeligt stolt Adser Skov.

Han nåede næsten 200 kampe for klubben, hvor han scorede masser af mål.

Topscorer i flyvevåbnet

- Jeg var topscorer i Vanløse, og jeg var samtidig i flyvevåbnet, og der var jeg også topscorer, da vi vandt nogle mesterskaber, siger den tidligere angriber, der på et tidspunkt blev sat langt tilbage i karrieren.

- Jeg var så uheldig at køre galt på en motorcykel og brækkede forskellige ting. Jeg måtte træne op igen, og jeg kunne ikke lige komme på førsteholdet. Så kom jeg på andetholdet, og der blev jeg også topscorer, siger Adser Skov og lyser hurtigt op igen.

Han fik hurtigt chancen på det bedste hold igen.

- Jeg kom på førsteholdet igen i en meget vigtig kamp mod Lyngby på Lyngby Stadion. Jeg sov ikke om natten, for jeg var nervøs. Det var som om, det var mig, der skulle komme og redde dem. Det gjorde jeg så. Jeg lavede det første mål og lagde op til det andet, og vi vandt 2-1, siger han.

Uheldet skete i 1961, men karrieren blev først indstillet adskillige år senere.

Hårdt spil i 60'erne

Når talen falder på forskellen mellem ham og Andreas Skov Olsen, og på forskellen mellem fodbold dengang og nu er talen helt klar.

- Vi var helt andre spillere den gang. Jeg havde på et tidspunkt gips på armen, og den tog jeg af og spillede, og tog den på igen efter kampen, siger Adser Skov og fortæller videre:

- Jeg havde også en vigtig kamp, hvor jeg havde en stor væskesamling i knæet. Jeg fik tappet knæet for vand inden kampen, og efter kampen var jeg på sygehuset, hvor knæet var fyldt op igen. Der skulle meget til, før man missede en kamp. Der var ikke noget, der hed reserver dengang. Man skulle bare spille videre.

Han selv var ikke i nærheden af A-landsholdet som barnebarnet Andreas er, men han nåede da en stribe kampe for Alliancen, der var nogle klubber, som var gået sammen for at arrangere internationale kampe.

Med Alliancen på tur

- Jeg var som den eneste fra Vanløse med på den store Ruslands-tur i 1959. Jeg var også med Alliancen i England og spillede en enkelt gang i Idrætsparken. Der var lidt tale om b-landshold på et tidspunkt, men på min plads var der også Aage Andersen, og så kom Ole Madsen. Det var mine konkurrenter, siger Adser Skov.

Der er dog en stor lighed mellem ham og Andreas.

- Vi er hurtige begge to, siger Adser Skov.

»Andreas er elegant«

Han kalder barnebarnet Andreas' spillestil for elegant, hvor Adsers egen stil var mere direkte og pågående.

- Jeg løb efter alt og gik til den, selvom forsvarerne var meget større end mig, siger Adser Skov, der slet ikke kan lade være med at komme med anekdoter fra dengang.

Der er masser, men der er et par stykker, der virkelig viser forskellen fra dagens fodbold og fodbold for 60 år siden.

- Jeg spillede en gang en træningskamp i Helsingør. Der fik jeg sådan en på tæven, så jeg rendte rundt på banen, og spurgte hvad folk gik og lavede der. Jeg vågnede op på hospitalet med en hjernerystelse, og der lå vores centrehalf også. Han havde også fået en på hovedet. Men vi trænede igen om tirsdagen, siger Adser Skov og går direkte over i en historie fra en kamp i Viborg.

- Jeg flækkede øjenbrynet 20 minutter inde i kampen, og det flød med blod. Der kom ikke nogen ny mand ind i stedet for mig. Træneren tog med på skadestuen, og han sagde til lægen, at I skal sy ham med det samme, for han skal spille i 2. halvleg.

- Jeg kom tilbage i 2. halvleg med forbinding på og scorede sejrsmålet, siger Adser Skov og griner.

Det var dengang, hvor hustruen Gerda fulgte Adser til samtlige hjemmekampe og en gang imellem tog med på udebane.

- Vi havde dameture dengang, hvor vi kørte afsted i bus, fik kaffe, så fodbold og spiste middag, inden vi kørte hjem igen, siger hun.

Gerda Skov fortsætter med at se masser af fodbold. Nu er det dog barnebarnet Andreas, der er i fokus.

Stemmer du til kommunalvalget i år?