17. september 2021
Slangerup Speedways Jonas Seifert-Salk stod foran en afgørende måned, men styrtede i torsdag i et løb i Sverige. Det kostede en brækket knogle både armen og hånden, så nu er den nærmeste fremtid temmelig uvis.
Slangerup Speedways Jonas Seifert-Salk stod foran en afgørende måned, men styrtede i torsdag i et løb i Sverige. Det kostede en brækket knogle både armen og hånden, så nu er den nærmeste fremtid temmelig uvis.
Foto: Rudi Dalsgaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fra Supermand til brækket arm

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Fra Supermand til brækket arm

Jonas Seifert-Salk stod over for sæsonens højdepunkter, men er nu bænket med både en brækket albue og hånd.

Sport Nordsjælland - 08. september 2021 kl. 16:35
Af Rudi Dalsgaard

Det så egentlig fint ud, som Jonas Seifert-Salk kom ind i sving tre. Sidste omgang, der var plads, maskinen var i fart og nu skulle Przemyslaw Pawlicki på indersiden bare overhales, så Seifert-Salk kunne banke to point mere ind på kontoen og hjælpe sit svenske hold, Piraterna fra Motala, mod sæsonens første sejr.

I stedet tabte Przemyslaw Pawlicki fart, da han fik sat sin maskine for meget på tværs, Seifert-Salk ramte polakkens baghjul og sekundet efter lå han og rodede rundt på jorden efter en tur i lufthegnet omkring banen.

- Jeg kunne godt mærke, at det ikke var godt. Allerede da jeg landede. Der skete så mange ting. Jeg landede første på armene, så slog jeg ryggen og til sidst rullede jeg om på nakken, mens min hjelm også var roteret. Det var slemt, og jeg fik at vide, at det var vildt, at jeg rejste mig bagefter, siger Jonas Seifert-Salk.

- Jeg blev kaldt både Iron- og Supermand på grund af den måde, jeg havde ligget i luften, da jeg røg af.

Årsagen til at Jonas Seifert-Salk kunne rejse sig skal delvist findes i, at han netop tog fra med armene i stedet for at lande på hovedet. Konsekvensen er dog, at han nu ser ud til at gå glip af en stribe af sæsonens helt store løb. Alle dem, han har set frem til det meste af sæsonen.

Det vidste Jonas Seifert-Salk dog ikke, da han rejste sig op igen inde på banen i Motala.

- Der var et heat tilbage, som jeg skulle køre. Og jeg kunne da godt mærke, at der var lidt med armen, men jeg kunne mærke mine fingre og tænkte, at jeg godt kunne køre. Og det sagde jeg til holdet, husker Jonas Seifert-Salk.

Mistede førligheden

Men da kroppen kom ind og fik hvilet sig en smule og langsomt lukkede ned for den adrenalin, der pumpes rundt, når gashåndtaget er i bund, kom den rigtige melding fra hans arm.

- Der gik vel 5-10 minutter så begyndte det at spænde og stramme op i mind hånd og albue. Min maskine så heller ikke godt ud, og til sidst mistede jeg førligheden i min hånd, som jeg ikke kunne bukke længere, husker speedwaykøreren.

Yderligere nogle minutter senere begyndte albuen også at lade høre fra sig, og Jonas Seifert-Salk var færdig for aftenen. Piraterna vandt matchen, så han var med ude og få blomster og spiste sammen med holdet efterfølgende.

Men på den fem timer lange tur hjem mod basen i Lyngerup blev der ringet til 1813, og klokken 2 natten til fredag stod Jonas Seifert-Salk klar til scanning på Hillerød Sygehus.

- Jeg kunne ikke få svar med det samme, fordi det var midt om natten. Men den første scanning viste, at jeg havde brækket spolebenet, som er den store knogle i underarmen, oppe ved albuen. Min hånd skulle så scannes yderligere efter weekenden, men jeg sendte allerede fredag min polske mekaniker hjem, for jeg vidste godt, at der ventede en pause, siger Jonas Seifert-Salk.

Store løb forsvinder

Scanningen af hånden viste, at bådbensknoglen i hånden er brækket, og alt i alt kommer styrtet og skaden bare på et gennemført elendigt tidspunkt for den 21-årige speedwaykører.

For i stedet for at skulle køre det ene store løb efter det andet, må han nu tålmodigt vente på, at hans krop heler, så han måske kan nå at være med til et par af de sidste.

- Jeg har kvalificeret mig til U21 VM-serien - det ypperste en U21 kører kan opnå, og det er endda mit sidste år som U21-kører. Der blev den første finaleserie kørt i lørdags, og der var jeg så ikke med, starter Jonas Seifert-Salk.

- På fredag skulle jeg have været med i U21 VM-finalen for hold, og jeg stod som banereserve til grandprixet i Vojens på lørdag, hvor alle de store kørere er med. Det havde jeg set meget frem til. Men det kan jeg så heller ikke.

- Onsdag i næste uge kører vi hold DM-finale med Slangerup, og der kan jeg heller ikke være med til at kæmpe om guldet. Det tror jeg ellers godt, vi kunne komme til, og det her giver også Slangerup problemer, fordi man ikke bare finder en kører, der passer ind, siger Jonas Seifert-Salk, der også misser finalen i 1. division for Slangerup.

- Jeg havde seks finaler inden for en måned. Så jeg sidder tilbage med en frustration og ærgrelse. Men der er ikke noget at gøre ved det. Jeg må fokusere på at kigge fremad og på at blive klar hurtigst muligt. Så kan jeg måske nå at komme tilbage til de sidste to finaleserier i U21-VM den 25. september og 1. oktober.

Mor skal hjælpe

Udsigten er ellers mindst seks uger i gips, hvad angår hånden. Men speedwaykøreren har et lille es i baghånden. Et, han før har brugt med stor succes, fortæller han.

- Min mor er fysioterapeut og alternativ behandler. Hun kan lidt magi med skader. Blandt andet har jeg før haft en brækket finger, hvor de sagde to-tre ugers pause. Efter fem dage - og et væddemål med min læge - fik vi taget et nyt røntgenbillede af fingeren, og der var den helet, siger Jonas Seifert-Salk.

- Så det er ikke første gang, jeg er helet hurtigere, end de har meldt ud.

Synes du, at kommunen er der for dig?