25. maj 2020
Andreas Maxsø i kamp for FC Nordsjælland.
Andreas Maxsø i kamp for FC Nordsjælland.
Foto: Tony Brøchner/Scanpix Denmark
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mini-Andreas blev til Maxsø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mini-Andreas blev til Maxsø
Sport Nordsjælland - 28. november 2015 kl. 10:00
Af Rudi Dalsgaard
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

16 Superligakampe, én pokalkamp og seks U21-landskampe på fire måneder - eller næsten seks kamp om måneden.

arrow Læs også: Skader kan tvinge Randers på transfermarkedet

Andreas Maxsø har ikke ligget på den lade side i denne sæson, hvor gennemsnittet af kampe bliver jævnet godt ud af, at Superligaen trods alt startede tilbage i juli måned. Især september og oktober har været måneder med mange kampe.

Men han klager ikke, Maxsø, der lørdag løber på banen til sin 17. Superligakamp i denne sæson - og den 22. Superligakamp i træk for FCN.

- Der har været nok at se til. Men det er jo derfor, man går til fodbold - for at spille kampe, siger Andreas Maxsø til Frederiksborg Amts Avis efter fredagens træning.

Et spøjst ordvalg, som man nok mest bruger, når man ikke er så gammel i gårde endnu - at gå til fodbold. Det er han strengt taget holdt op med for længe siden. Det er hans profession, og han håber at drive det langt. Så nytter det ikke noget at melde fra til kampene.

- Men man kan godt mærke det på kroppen her sidst på året. Man er lidt mere træt i kroppen og hovedet. Men hvis man skal være topspiller, så skal man kunne klare at spille mange kampe. Det duer ikke at have ondt af sig selv, siger den 21-årige forsvarsspiller.

- Jeg synes kun, det er fedt at spille mange kampe. Med landsholdet er det meget taktisk træning og ellers hvile. Men man er på oppe i hovedet, når man er af sted i forhold til at have en friweekend, der giver et afbræk.

- Man håber jo på at drive det så langt som muligt, og så skal man være klar på at være på næsten et helt år i træk.

Valgt fra
At Andreas Maxsø er nået så langt er sket lidt på trods. For selv om han i dag rager 193 centimeter i vejret og kan give de fleste angribere i Superligaen nok at bestille i luftrummet, så har det ikke altid været sådan.

Han er oprindeligt fra Rødovre og valgte at starte sin fodboldkarriere i Brøndby som 5-årig, hvor han var en del af en god årgang 1994 sammen med blandt andre landsholdsspilleren Riza Durmisi, så ville kroppen ikke helt det samme, som de jævnaldrende. Som førsteårs U17-spiller fik han at vide, at han ikke ville få spilletid på det bedste hold, og det stod ham frit for at forlade klubben.

- Det havde noget med min størrelse af gøre. Jeg var ikke så stor og spillede på midtbanen, hvor Frederik Holst (Nu Brøndby, red.) og Patrick Olsen (nu Lens, men tidligere Brøndby og Inter, red.) spillede, og Pierre Emil Højbjerg (Schalke 04, red.) kom op, kan jeg huske. Der var lidt trængsel, husker Andreas Maxsø.

- Vi havde en god årgang, og vi vandt næsten alt. Men da de andre begyndte at vokse, voksede jeg bare ikke. Og som mange andre gør, så brugte træneren dem, der er tidligt udviklet og skubber de mindre i baggrunden.

Uden udsigt til spilletid på Vestegnen fulgte Andreas Maxsø med træneren Carsten Dohm til FC Nordsjælland, der gerne ville give den unge mand en mulighed. Derfra tog det fart - også fysisk.

- Jeg har altid været lille. Min far er 185 centimeter høj, men min mor er meget lille. Det var først, da jeg kom herop, jeg skød i vejret, og jeg er klart den højeste derhjemme nu. Og så gik der et par år, så kom der også lidt muskler på kroppen, siger Maxsø, der ikke underdriver.

FCN har ikke holdt øje med, hvor meget højere Maxsø er blevet. Han er nu 193 centimeter høj.

Men han er til gengæld gået fra en vægt på 78 kilo i januar 2013 til 85 kilo i denne måned - og samtidig holdt sin fedtprocent på 7,4. Med andre ord: Syv kilo ren muskelforøgelse.

- For mig har det været godt på den lange bane, for jeg har altid skullet kæmpe og arbejde hårdere, fordi jeg var lille. Og jeg er da glad for, at jeg tog herop og fik en ny chance og nogle nye øjne på mig. Jeg spillede midtbane, men efter jeg begyndte at vokse, røg jeg ned i forsvaret. Så jeg er rigtig glad for, at jeg tog væk fra Brøndby og kom herop.

Kontraktudløb
Resten er stort set historie. Andreas Maxsø blev en del af en meget dygtig årgang 1994 i FC Nordsjælland, hvor man vandt U19 DM, og på det tidspunkt var han og makkeren i midterforsvaret, Pascal Gregor, allerede begyndt at blande sig i førsteholdskampene.

Dem har han nu som 21-årig 67 af, lige som han står noteret for otte U-landskampe og regnes for en af de spillere, der skal tegne U21-landsholdet de kommende år.

Spørgsmålet er dog, hvor længe Superligaen - og især FC Nordsjælland - får lov at holde på ham. Hans kontrakt med FCN udløber til sommer, og det betyder, at han allerede fra 1. januar kan begynde at snakke med andre klubber.

- Det er egentlig helst noget, jeg vil tage med min agent og klubben. Jeg er sikker på, I nok skal få noget at vide, når der sker noget. Men lige nu holder jeg det for mig selv, siger Andreas Maxsø om sin fodbodlfremtid.

- Fra 1. januar må jeg snakke med andre klubber. Men det er ikke noget, jeg tænker over. Jeg har to kampe tilbage i efteråret, og der skal jeg sørge for at levere. Så må vi tage resten stille og roligt.

arrow FCN-målmand: Viljeløs første halvleg kostede
28. november 2015 kl. 19:00 Opdateret: kl. 08:45
arrow Randers-målscorer: Jeg har været frustreret
28. november 2015 kl. 18:48 Opdateret: kl. 18:50
arrow Overliggeren forhindrer FCN-point i Randers
28. november 2015 kl. 17:55 Opdateret: kl. 08:44
Nu er det igen muligt at komme på restaurant. Har du savnet at gå ud og spise?