20. juli 2019
HØJ-træner Jesper Fredin. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

HØJ-træner Jesper Fredin. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sjællandske trænere om: VM-guldet og Nikolaj Jacobsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sjællandske trænere om: VM-guldet og Nikolaj Jacobsen
Sport DB - 06. februar 2019 kl. 11:12
Af Anders Kamper
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Så lykkedes det endelig for det danske herrelandshold at vinde det VM-guld, de har jagtet i årtier. I den anledning har vi stillet tre spørgsmål til en række sjællandske håndboldtrænere:

1. Hvad glæder dig mest ved det danske VM-guld?

2. Hvad er det, Nikolaj Jacobsen kan som landstræner?

3. Hvad kan og skal VM-titlen bruges til i dansk håndbold?

Lars Nedergaard, træner Dianalund/Tersløse Håndbold:

1. At Danmark endelig vinder et VM efter nederlag i de andre finaler. Danmark har nu vundet alle de store mesterskaber i herrehåndbold i nyere tid.

2. Nikolaj er dygtig på mange parametre. Han har selv prøvet at spille på øverste hylde. Han har en god taktisk forståelse. Han er en glimrende til mandskabspleje. Han er kynisk/kold nok til at holde sig til sit koncept/filosofi trods diverse tryk fra medier blandt andet.

3. Til at inspirere og motivere alle og især unge håndboldspillere, og til at udbrede sporten i Danmark.

Kristian Kristensen, cheftræner for Herning-Ikast´ Liga-kvinder:

1. Først og fremmest glæder jeg mig på alle de involveredes vegne. Herudover var det som fagperson en fornøjelse at følge udtrykket og det spilkoncept, som Danmark praktiserede. Det var verdensklasse på mange fronter.

2. Udefra set er han blevet dygtig til at skabe og udvikle relationer i den samlede gruppe. De fremstår som en stærk enhed. Endelig besidder Nikolaj en taktisk høj kapacitet og er dygtig til at sætte det i spil.

3. Disse resultater skal danne grobund for yderligere bæredygtighed i toppen af international håndbold. Slutteligt gavner det også bredden qua DHF´s evne til at skabe økonomisk overskud på disse arrangementer.

Thomas Brønd, træner for TMS Ringsteds kvinder i 1. div.:

1. Udover, at Danmark endelig kan kalde sig verdensmester, så det mere de faglige briller, jeg vil gøre brug af. Det er bemærkelsesværdigt at se, hvilken stor holdindsats der var til stede krydret med nogle helt enestående individuelle præstationer.

2. Nu kender jeg Nikolaj fra min tid i Viborg HK, og jeg ved, at en af de ting som er specielt ved hans måde at gøre tingene på er, at han er ekstremt tæt på sine spillere i sin relation til dem, og det er uden, at nogen er i tvivl om, hvilke roller man har og om hvem, som lægger retningen. Ved siden af det, er han er han en taktiknørd udover det sædvanlige.

3. Jeg håber, at mange flere unge mennesker begynder at spille håndbold, også uden de nødvendigvis ender med at blive den nye Mikkel Hansen. DHF skal nu i gang med at kanalisere endnu flere penge ned i talentudviklingsprojekter, som kan være med til at fostre flere kommende landsholdsspillere, ligesom der skal bruges flere ressourcer på at lette overgangen fra ungdomslandsholdsspiller til A-landsholdsspiller, for her taber vi alt for mange dygtige spillere, og det gælder både på herre- og dame-siden.

Peter Svensson, tidligere cheftræner i TMS Ringsted og assistenttræner i HØJ:

1. Jeg glæder mig først og fremmest over, at det endelig lykkedes at komme øverst på skamlen til en VM-slutrunde. Hver gang det lykkedes at tage det sidste skridt, så bliver det en smule mindre svært at træde derop næste gang. Så jeg tror, at vi kommer til at se flere VM-medaljer i årene fremad. Dernæst har det været en fornøjelse for en håndboldelsker at se, hvordan holdet så disciplineret har holdt fast i deres koncept og det der virker. Hvis én angrebsåbning virker og modstanderen ikke løser det, så spilles det kampen igennem. Defensivt har der været fight og bevægelse, og igen er det tydeligt, at aftalerne er blevet holdt, selv i modgang. Derfor glæder det mig at det danske landshold har vundet VM ved både at være de klogeste, stærkeste og køligste og at der er flere medaljer om hjørnet.

2. Nikolaj kan lede holdet på flere niveauer, synes jeg. Noget, som jeg ikke mener, de andre har formået, på trods af deres meritter. Han connecter med spillerne personligt ved at giver dem plads, men er samtidig også ham, der sætter retningen og leder holdet i kampene. En moderne leder/træner. Så synes jeg personligt, at det mest geniale han har gjort er at fjerne Mikkel Hansen fra de defensive pligter på backen. Det har gjort, at Mikkel i de store og afgørende kampe har haft kræfterne og overskuddet til at bære holdet frem til sejr. Det er virkelig godt set og på tide. Som tidligere nævnt, så har han simplificeret spillet og fastholdt spillerne i konceptet. Det er det, Nikolaj kan og har gjort sammen med spillerne.

3. Jeg håber, at titlen kan sætte skub i en ny bølge af nye små og store boldglade spillere, som gerne vil være de næste stjerner.

Dennis Jensen, tidligere kvindetræner i TMS Ringsted, nu i Suså:

1. At Danmark nu som stor håndboldnation ikke mangler den sidste »brik« og at nogle af de spillere, som har tegnet dansk håndbold, nåede at få det med: Lasse Svan, Rene Toft og Hans Lindberg f.eks.

2. En fantastisk kombination af faglighed, men også mandskabspleje, som har gjort landsholdet til en enhed, selvom spillerne ses mindre end på et klubhold.

3. Både titlen, men også arrangementet på dansk grund, kan bruges til at booste og promovere dansk håndbold. Og så lægger det grund for endnu flere titler, da vi nu har hul på bylden og ikke længere mangler den VM-titel. Samtidig fik vi manet alle eventuelle Frankrig-komplekser til jorden i semifinalen.

Jesper Fredin, cheftræner, HØJ:

1. Danmark vandt verdensmesterskabet i overlegen og dominerende stil. Som dansker med min helt store passion indenfor håndbold bliver jeg mest af alt bare stolt på spillernes og danskernes vegne. Rent håndboldfagligt glæder jeg mig over, at håndbold ikke behøver at være kompliceret. I semifinalen mod Frankrig og i finalen mod Norge spillede Danmark sammenlagt den samme åbning (»Barca«) 59 gange med 37 mål til følge. Dermed omsatte de på 62,7% på samme åbning i deres etablerede angrebsspil. Det er uhørt flot!

2. Effektivisering og en fantastisk vindermentalitet! Han er meget dygtig til at finde og ramme spillernes spidskompetencer. Sætte Lauge i gode dueller og »2mod2«-spil med Zachariassen, der kan bringe Mikkel til gode skudchancer. Udover det fremstår han utrolig dygtig til at rolleafstemme med truppens spillere og til at mandskabspleje. Kombinationen af hans faglighed, enorme engagement og joviale væsen er en stor inspiration.

3. VM-titlen skal først og fremmest bruges til at styrke bredden i håndboldforeningslivet. Flere børn, unge og voksne kan og må være blevet inspireret til at starte eller vende tilbage til håndbold. Jeg håber på et stort boost i antallet af nye og gamle håndboldspillere i alle aldre. På elitedelen håber jeg på en øget interesse fra både tilskuere og sponsorer. At der er flere der vil bakke op omkring vores produkt, så vi kan skabe endnu flere gode oplevelser rundt i hele Danmark.

Tomas Laursen, træner for Næstved/Herlufsholms herrer i 2. div.:

1. Den energi, drengene har udstrålet og den vindermentalitet, der har ført til, at de vandt guld.

2. Han kan samle forskelligheder og gøre det til en styrke.

3. Få flere medlemmer og flere unge til at spille og starte med håndbold.

Ian Marko Fog, cheftræner, Nordsjælland Håndbold:

1. Det suveræne spil, som Danmark leverede. Det var en fest for håndbolden og en fantastisk profilering af sporten. Jeg er vanvittig glad på spillernes og trænernes vegne, og jeg er rigtig god ven med Nikolaj og kender mange af spillerne. Det var en fantastisk reklame for håndbolden, og alle os i sporten kan bare klappe i hænderne over det, der blev præsteret. Det var givet god branding, og tænk at vinde så store sejre i semifinalen og finalen - det er bare at gøre honnør og klappe i hænderne. Det er fantastisk.

2. Udover, at han er en jovial type og omgås spillerne godt i mandskabsbehandlingen, så er vanvittig god til at læse kampene. Han er godt forberedt og omstiller sig taktisk hurtigt. Den franske landstræner, Dinar, kom ikke med mange initiativer mod Danmark i en kamp, hvor vi lavede 38 mål! Nikolaj kan omstille sit hold hele tiden afhængig af, hvordan det skal bruges - 5:1, syv mod seks - han finder de rigtige løsninger i de rigtige kampe, og han gør det også i Rhein Neckar Löwen. Han er håndbold-intelligent, og det kan man ikke lære eller læse i en bog - det er noget, man er. Nikolaj er bare intelligent, og så bruger han timer på forberedelse og at se video. Hans ageren i kampene adskiller ham fra andre trænere - han er second to none.

3. Jeg håber, det kan give en masse nye medlemmer, og når to-tre millioner mennesker ser de sidste kampe og den måde, vi vinder guldet på, så er der sikkert nogen som tænker, at de vil være den nye Mikkel Hansen eller Rasmus Lauge. Guldet kan brande håndbolden og bringe den til nye højder herhjemme - vi skal have en masse nye piger og drenge til at spille, så vi kan fastholde udviklingen og fortsætte den suverænitet, vi har vist.

Søren Hansen, cheftræner i Mors/Thy og tidl. spiller i TMS Ringsted:

1. Allermest, at vi formåede at gøre håndbolden simpel - Nikolaj Jacobsens måde at få sat spillerne i scene ved ganske almindeligt duelspil og gode vurderinger var flot. Danmark spillede jo ikke nogle avancerede systemer, men ved at mand vandt sin duel, og så skulle en anden vurdere, om der skulle gås på kant, spilles til stregen eller gås selv. Det var rigtig godt, at rollerne var så sat, og så glæder det mig selvfølgelig, at det hele gik op i en højere enhed. Midtvejs var jeg da bekymret for, om vi kunne holde ressource-mæssigt, men vi må lette på hatten for den måde, semifinalen og finalen blev spillet. Det er fremragende.

2. Han har formået balancegangen at være den store leder og samtidig have et rigtig godt forhold til sine spillere, og det virker som om, de er klar til at gå gennem ild og vand for ham. Han har formået at være benhård, men også menneskelig, og det kan være svært - og så er han en fed vinder og er vant til det, og det kunne ses.

3. Jeg håber, at det drypper lidt af på os ude i klubberne og at opbakningen til os i hallerne er der. At hele Danmark har fået øjnene op for, at det er en fantastisk sport. Sporten skal hypes endnu mere, så der kommer endnu mere fokus - vi som klubber har altså også en forpligtelse til at levere varen på banen og et godt produkt, når nu folk kommer. Vi skal smede, mens jernet er varmt. Flere skal spille håndbold, og lykkes det, er det perfekt.

Christian Dalmose, cheftræner, TMS Ringsted:

1. Ikke andet end, at vi vandt guld.

2. Han kan skabe resultater, og han står ved sine meninger og formår at sætte sine egne tanker og idéer ind i en ramme, som spillerne forstår. Han er god til at samle holdet og få det til at køre i den retning, han vil. Jeg kender Nikolaj og ved, hvordan han tænker og arbejder, og vi lærer alle af ham, og han lærer af os, når han kigger på.

3. Den skal bruges til at få børn og unge til at spille håndbold. Der skal skabes et kendskab de på skoler og alle steder, så børnene begynder på håndbold igen. Vi skal have flere medlemmer i klubberne og ikke færre. Det er det allervigtigste.

Oliver Jørgensen, U14-træner i TIK Taastrup og talenttræner i HRØ:

1. At det lykkedes for Nikolaj Jacobsen at få implementeret et godt koncept og spillestil - og at få gjort vores profiler til endnu større profiler end vi måske havde regnet med. På den måde blev niveauet løftet. Jeg glæder mig også over, at det endelig lykkedes at få VM-guldet med i pakken, når vi nu har de andre titler også.

2. Han er enormt skarpt til at holde sig til sin filosofi og på den måde få implementeret spillerne i det spillekoncept, han tror er det rigtige. Han er taktisk skarp på, hvad der skal fungere, hvis det hele skal lykkes. Kendetegnet ved, at Mikkel Hansen og Rasmus Lauge ikke løber ret meget og derfor tror på, at det stationær angreb holder og er godt nok. Defensiven har han også fået løftet, blandt andet set hos Magnus Landin og Anders Zachariassen - han løftede sit niveau til noget, vi ikke havde regnet med.

3. At vi kan få vendt kurven med det faldende medlemstal, så vi kan få flere unger i hallerne - det er i hvertfald en af DHFs store målsætninger. Jeg håber også, at interessen for håndbold bliver endnu større end den er i forvejen.

Julie Loop, cheftræner for Køge Håndbolds herrer i 1. div.:

1. At holdet præsterede på så højt et niveau og at det er god reklame for håndbold.

2. Nikolaj er sindssygt dygtig rent taktisk - han har skabt et solidt koncept, som spillerne tror på. Samtidig er det mit indtryk, at han er meget personligt involveret i de spillere han træner og giver meget af sig selv uden for banen.

3. Det skal bruges til at skabe en opmærksomhed omkring håndbold - og også til at bruges til at sikre at vores talentudvikling er i verdensklasse, så vi kan blive ved med at holde os på toppen.