20. juli 2019
Gustav Friberg kan ikke så sit liv til at fungere ved at være på landsholdet. Derfor stopper han. Foto: Anders Kamper
Gustav Friberg kan ikke så sit liv til at fungere ved at være på landsholdet. Derfor stopper han. Foto: Anders Kamper
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ringsted-dreng stopper på landsholdet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ringsted-dreng stopper på landsholdet
Sport DB - 17. januar 2019 kl. 21:06
Af Anders Kamper
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Nej, vi kan ikke tale i eftermiddag, for der har jeg skole-hjem-samtaler. Ring i aften, lyder det en formiddag i denne uge fra Gustav Friberg.

Det er nye tider for Ringsted-drengen Friberg, der i flere år har tilhørt den absolutte danske elite i rygsvømning.

De evner gav ham for få år siden en plads på det Nationale Trænings Center i Bellahøj Svømmehal, der er i praksis er lig med landsholdet.

Nu er det dog slut for Gustav Friberg. Han er hoppet af her midt på vejen mod OL i Tokyo. Da han og en række andre udøvere blev opsagt i deres lejligheder i Vanløse, der var stillet til rådighed af Team Danmark, var han tvunget til at arbejde for at tjene penge til en anden bolig. Det arbejde - som lærervikar i Måløv - kunne og kan ikke forenes med formiddagstræninger i Bellahøj, og så lå valget lige for.

- Hvis jeg ikke kan gøre noget fuldt ud, så gør jeg det ikke, og derfor valgte jeg at stoppe. Hvis kravet er 10 træninger om ugen, så kommer jeg 10 gange eller nul gange, siger Gustav Friberg, der haltede sig igennem december med arbejde og træning og endte med at droppe NTC fra årsskiftet.

- Den samlede pakke med træning, bolig og arbejdet som vikar, hang ikke sammen, og jeg er rigtig glad for at være lærer også, og så var der ikke nogen anden løsning, siger Friberg.

Selv om han er stoppet på landsholdet, er det langt fra slut med svømning. Gustav Friberg vendte næsen mod SigmaSwim i Birkerød, som han svømmer for, og aftalen blev, at de stiller en lejlighed til rådighed for ham fra 1. marts i Allerød, og indtil da låner han Sarah Bros lejlighed i København. Samtidig er Friberg begyndt at tage kørekort, så han kan komme rundt i bil, når han flytter.

Klubtræningen sker så også fra 1. marts i SigmaSwim, og så endte brikkerne med at falde på plads til sidst alligevel. Og OL i 2020 ikke et tema.

- Jeg er kortbanesvømmer, men jeg vil rigtig gerne til OL, men det bliver ikke i 2020. Realistisk er det 2024, for hvis jeg ikke er med til de store og sjove stævner, så bliver der ikke set på mig, og så vil jeg bare træne i "suppen". Det vil jeg ikke, og så er det bedre med en klub og træningen der.

- Nu har jeg fundet en løsning, der passer til mig, fået styr på alle tingene, og så bliver det måske et gensyn med landsholdet en dag mere end et definitivt farvel, siger Gustav Friberg.

Er det realistisk, at du vender tilbage en dag?

- Jeg er ude af NTC-regi lige nu, men jeg ser mig stadig som en national - og forhåbentlig også en international topsvømmer - fremover. Jeg drosler ikke ned, men skifter bare til et nyt træningsmiljø. Lige nu har jeg masser af fritid, og så har jeg opdaget, hvor meget svømning betyder for mig. Jeg savner det og er super motiveret for at komme tilbage, og jeg har allerede planer for, hvor sæsonen skal gribes an. De - landsholdet og trænerne - skal nok få mig at se på podier og til sjove stævner, siger Friberg stålsat og fyldt med ambitioner.

- Sigma har før haft gode svømmere med til store stævner, og hvorfor skulle det ikke kunne ske for mig også? Jeg skal svømme hurtigt og have det sjovt, og så kommer de gode stævner også.

Friberg er ikke færdig, og rent faktisk kommer han nu til at træne lidt mere end på landsholdet. Senest var Friberg med til at vinde DM-guld for hold i december, og næste opgave er i slutningen af denne måned, hvor den står på Swedish Grand Prix i Malmö.

Her skal Gustav Friberg ikke svømme ryg, men andre discipliner, og uden pres om tider. Den form er Friberg ikke i for tiden, men færdig - det er han ikke.