19. oktober 2018
Jakob Koed går efter at blive formand for DBU Sjælland. Foto: Thomas Olsen
Jakob Koed går efter at blive formand for DBU Sjælland. Foto: Thomas Olsen
Foto: Thomas Olsen +45 20471567
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Koed vil være formand for DBU Sjælland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Koed vil være formand for DBU Sjælland
Sport DB - 10. januar 2018 kl. 14:45
Af Anders Kamper
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Efter 11 års arbejde i diverse udvalg og fire år i DBU Sjællands bestyrelse træder 54-årige Jakob Koed fra Borup på det øverste trin, når der er delegeretmøde i Ringsted om en måneds tid.

Her bliver Jakob Koed formentlig valgt uden modkandidater og skal afløse Ole Jacobsen, der træder helt ud af DBU Sjælland, da tiden ikke er til både at være kommunaldirektør i Frederikssund Kommune og halv- til heltidsformand for en stor lokalunion.

Der er rigeligt at se til, og det ved Koed udmærket, og derfor skulle han da også lige tænke efter nogle dage, inden han på bestyrelsesmødet den 19. december rakte hånden i vejret i vejret og meddelte, at han gerne ville være formand.

Det, bakkede bestyrelsen op, og efter at formanden for SBU og siden DBU Sjælland de seneste år har været bosat i Korsør (Erik Asmund), Herlev (Kurt Bagge-Hansen) og Helsinge (Ole Jacobsen), kommer den nye formand fra Borup.

I det midtsjællandske startede han sit virke i Borup IF med en halv snes år som formand, mens hans nu store døtre spillede i klubben. Formandsskabet førte mere arbejde med sig under DBU Sjælland og også under DBU, siden kom valget til bestyrelsen, hvor Koed altså nu bliver manden på toppen og stemmen og ansigtet udadtil.

- Jeg forenings- og organisationsmenneske, så det lå mig ikke fjernt at række hånden op og sige, at jeg gerne ville stille op som formandskandidat. Jeg har taget lederuddannelse i DBU og har et stort netværk, og det er vigtigt, når man skal sidde i en lokalunion. Man skal være bredt funderet, siger Jakob Koed.

Selv om han gerne ville være formand, skulle han dog lige omkring familien og arbejdet som salgschef i den grafiske branche for at sikre sig, at der fra de kanter var grønt lys.

- Det kom bag på os i bestyrelsen, at Ole ikke genopstillede, så jeg skulle lige tænke over det, og baglandet skulle også være med, for det kræver noget af en at være formand. Det kan løses med en fleksibel arbejdsgiver, og så må jeg samle arbejde op på andre tidspunkter.

Hvad vil du som formand?
- Jeg kommer ikke for at revolutionere noget, men jeg har altid været meget »breddemand« og synes, at man skal sørge for breddeklubbernes interesser. Der er en tendens til meget hurtigt at tale om eliteklubberne og dem i de øverste rækker. Der ser jeg sådan på det, at glæden ved at se en »boldmongol«, der pludselig lægger en god aflevering...den glæde, han eller hun får ved det skal man huske, for den spiller betaler altså lige så meget kontingent som de andre måske bedre spillere. Hvis man så kan holde den spiller længere i sporten, så skabes der livsværdi for ham, men også liv i klubben, siger Jakob Koed.

Det ligger ham på sinde, det her. Det er tydeligt.

- Der er også en samfundsværdi i det, fordi en spiller dyrker motion i stedet for at sidde foran en computer. Min glæde ved det her er, at se andre have det sjovt på banen, og der skal der være plads til alle. Der er jo masser af spillere, der er så realistiske, at de godt ved, de ikke bliver den nye Michael Laudrup. Men hvis de bare spiller, er det fantastisk.

Så hvordan vil den holdning eller det udgangspunkt komme til udtryk i dit arbejde som formand?

- Ved at holde fokus på, at bredden skal med, når vi skal træffe beslutninger om uddannelse og aktiviteter, og hvis DBU Sjælland på nogen måde kan hjælpe klubberne og understøtte deres arbejde, så skal vi det. Det samme gælder vores fokus på pigerne, og dem er jeg meget bevidst om, siger Jakob Koed, der har to døtre, der startede med fodbold i Borup, og de to var hans egen vej ind i ledelsesarbejdet.

Hvor kommer dit fokus på bredde fra?

- Ved at mine døtre begyndte at spille, og pludselig var jeg hvirvlet ind også som leder og træner og dommer. Klubberne skal fungere for at medlemmerne skal trives og have gode tilbud.

Med dit fokus på bredden, hvad er så din besked til de sjællandske eliteklubber, der også er mange af?

- Vi skal have eliten! De klubber og hold er vigtige, og når jeg taler om bredden, så er det ikke fordi jeg er imod eliteidræt, tværtimod Ofte kører store eliteklubber okay fordi de ved, hvad de vil og skal. Der skal samarbejdes, og eliten skal også støttes, og også der er mange kompetente folk fordi de også brænder for det, de laver. Hos eliten handler det populært sagt om, om man skal vælge en Porsche eller Ferrari, mens man i breddeidrætten kæmper med mange ubekendte faktorer. Derfor skal bredden understøttes fordi der er mange flere, der favnes der, siger Jakob Koed, hvis egen klub i Borup er en del af HB Køge klubnetværk og på den måde har en eliteklub tæt på.

Han skærer pointen ud:
- Det er ikke enten elite eller bredde. De to ting skal hænge sammen.

Hvad er den vigtigste opgave for DBU Sjælland netop nu?

- Det en stort arbejde med strukturen i dansk fodbold. Det ligger højt på dagsordenen. Det handler om reformer i DBU, og de kommer også til lokalunionerne, så det bruger vi meget tid på politisk. Vi prøver at forenkle strukturen for at styrke breddefodboldens organisation i Foreningen af Lokalunioner. Den er presset af den professionelle del, så derfor skal bredden styrkes.

- Omkring klubberne er der en masse aktiviteter i gang, der skal videreudvikles: Bevæg dig for livet, motionsfodbolden, fodboldfitness, og der er tiltag om teenagefodbolden. Vi skal også blive ved med at styrke vores fokus på rekrutteringen af piger. Jo flere piger, der er med, jo nemmere er det også at fastholde drengene!

Jakob Koed behøver ikke at uddybe.

Hvor længe vil du være formand?

- Så længe jeg kan gøre en forskel. Hvis jeg så prikkes på skulderen og får at vide, at det ikke skal være mig, så er det sådan. Jeg gør ikke det her for min egen skyld. Jeg kan godt li´ det, men mit drive er at gøre en forskel for andre. Det har det altid været, og det vil det blive ved med at være.

DBU Sjællands delegeretmøde finder sted i Ringsted Kongrescenter lørdag den 3. februar. Inden selve mødet er der fire workshops, som klublederne kan deltage i.