17. juli 2019
Matias Malmberg på førstedagen af 6-dagesløbet. Det var, mens han var en del af par nr. 8. Foto: Scanpix
gallery icon

Se billedserie

Matias Malmberg på førstedagen af 6-dagesløbet. Det var, mens han var en del af par nr. 8. Foto: Scanpix
Foto: THOMAS SJØRUP/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fra strømpefødder til 6-dages-helt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra strømpefødder til 6-dages-helt
Sport DB - 07. februar 2019 kl. 11:56
Af Kasper Nørgaard Hansen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

For godt to et halvt år siden var der U23-DM i cykling i Haderslev - men samme dag og samme sted blev der også kørt ordinært løb i U17-klassen.

Henover en bakke sprintede U17-feltet forbi i fulde drøn og tilsyneladende helt samlet. Men så - en seks-syv minutter efter - kom en knægt gående, mens han trak sin cykel. Cykelskoene havde han i hånden, så det var de rene strømpefødder, der bar hans vægt denne sommerdag (Se billede 2)

Rytteren var den dengang 15-årige Matias Malmberg fra Roskilde CR, og grunden til hans noget anderledes fremtoning var, at han var punkteret - og i forvejen var det allerede hans reservecykel, han kørte på, for hans primære cykel havde haft en defekt også.

Og dermed var der ingen anden mulighed, end at traske den slagne vej ind til målområdet på strømpefødder.

Spol derfra frem til et par minutter før midnat denne tirsdag aften. Hér susede Matias Malmberg som en del af par nummer 1 over målstregen i Ballerup Superarena - til en samlet tredjeplads i det københavnske 6-dagesløb. Noget, som overgik hans vildeste fantasi, fortæller Malmberg onsdag eftermiddag.

- Jeg havde optimistisk håbet på en top-5-placering, hvis alt gik godt, men en top 3 havde jeg knapt nok turde drømme om. Så det er da ret vildt, siger den i dag 18-årige roskildenser.

Faktisk var der dog så sent som bare mandag intet, der tydede på, at Malmberg skulle ende med at blive en prominent del af 6-dages-feltet, når det kom til de samlede slutplaceringer. Den unge løve har nemlig været ufrivillig del af et større spil kegler omkring rytterparring undervejs i løbet.

I sidste ende sluttede det med en samlet tredjeplads til Malmberg og hans fjerde (!) makker i løbet af 6-dages-ræset, Yoeri Havik. Og det endda efter at de længe havde været i spil til den samlede sejr. Sådan gik det ikke, men trods det mildt sagt forvirrende løb, er Roskilde-drengen både stolt og glad for sit løb.

Og hvis man fulgte med i løbet hjemme fra skærmen, kunne man både se og høre, at få ryttere i feltet var mere populære hos publikum end Malmberg. Hans evigt angribende stil var lige noget for Ballerup-publikummet.

- Jeg kørte også 6-dagesløbene i Berlin og i Bremen hér i vinter, og hér var der da nok lige så mange tilskuere. Men opbakningen til mig var bare en helt anden hér. Det var så fedt at opleve den stemning, siger han.

18 år og et 6-dages-podium allerede. Dermed ligger cykelverdenen åben for Matias Malmberg - og står det til ham selv, bliver dét netop på banen. Landevejskarrieren ser han mest som et supplement.

- Jeg er klart bedst som banerytter, og i de kommende år vil jeg prøve at mase mig ind på landsholdet - også selv om det lige nu er vildt stærkt besat. Jeg har en drøm om at komme til OL som en del af parløbet allerede i 2020 - men skulle det ikke ske, så er det ikke noget katastrofe. I 2024 er jeg stadig kun 23, konkluderer den 18-årige rytter.

En mand, som i øvrigt ikke har talentet fra fremmede. Hans mor, Hanne Malmberg, er selv tidligere VM- og OL-deltager på den ovale bane. Og farmand, Kim G. Svendsen, er såmænd en tidligere del af par nummer 7 - så at Matias har valgt den nej, han har, er måske ikke så sært.