20. januar 2019
Christian Dalmose andede ikke, hvad der var sket på den anden side af skydedøren til Dansk Kabel TV Arena, da han iført kuglepen og trænersko sagde ja-tak til TMS Ringsted. Men han kan godt lide det og har føjer fire år til kontrakten, der har løbet i allerede to. Foto: Anders Kamper
Christian Dalmose andede ikke, hvad der var sket på den anden side af skydedøren til Dansk Kabel TV Arena, da han iført kuglepen og trænersko sagde ja-tak til TMS Ringsted. Men han kan godt lide det og har føjer fire år til kontrakten, der har løbet i allerede to. Foto: Anders Kamper
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Dalmose fik TMS tilbage i Ligaen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dalmose fik TMS tilbage i Ligaen
Sport DB - 08. august 2018 kl. 22:05
Af Anders Kamper
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Da Christian Dalmose i sommeren 2016 trådte til som cheftræner i TMS Ringsted, var det på ryggen af en trænerfyring af Dan Hansen, en glippet oprykningsmulighed efter et miserabelt forår og med håndgemæng-lignende tilstande mellem spiller og bænk i en af kampene.

Efterspillet var heller ikke kønt, men alt det vidste Dalmose intet om, da han trådte ind af døren, og hvis nogen havde troet, at festlighederne ville fortsætte under den nye karismatiske træner, tog de fejl.

Stilheden fra og harmonien i truppen - udadtil hvert fald - har været slående i de 24 måneder under Dalmose, og kun hans egne udbrud mod trænerkollegaer - hvem husker ikke Fredin og Damgaard? - under og efter kampene har taget noget af opmærksomheden.

På banen fik han løftet herreholdet det sidste og afgørende stykke mod Liga-drømmen.

- Jeg synes, vi har rykket os rigtig meget, og det har været to forskellige, men spændende sæsoner. For to år siden var drømmen at rykke op, men ingen rigtig tidsramme andet en hurtigst muligt og hvor Rune Ohm og Andreas Stryger skulle være de bærende spillere. Vi var tæt på, men blev ramt af skader i oprykningskampen herinde mod Skanderborg, og vi var tæt på derovre, siger Dalmose siddende i forhallen i Dansk Kabel TV Arena.

- Jeg opdagede hurtigt, at der var mange følelser i spil her i klubben, hvor jeg var mere »loose«, da vi tabte nogle kampe. De var store for klubben, men ikke for mig. Jeg ærgrede mig da, men vi kom igen, og kulturen skulle med. Der var nogle bump på vejen i den første sæson, men vi fik oprykningskampene, så på den måde var det jo fint.

Følelser...?
- TMS er en klub, der vil vinde alle kampe, og det er fint, og derfor er man nået langt, men man møder jo også andre hold, der kan spille håndbold. Følelser er fint, og jeg kunne tydeligt mærke skuffelsen fra ledere og fans, og det var jeg også selv, men man må ikke gå i panik. Det har været interessant at opleve, siger Dalmose.

Efter første sæson var den store historie, at Brian Jørgensen ikke mere skulle være en del af 1. holdstruppen og blev afløst af Mikkel Tønners.

- Vi ville forstærke os, og vi kom godt igennem det. Brian blev her og var på kontrakt, men det var det rigtige at gøre. Tønners vandt flere kampe for os i sidste sæson. Han gjorde en forskel, og det var det, vi efterlyste.

- Michael Riis kom til midtvejs, og det var alle glade for. Vi har lavet gode justeringer i truppen, og primært har vi været meget tidligt ude med kontrakter med spillerne. Allerede nu kigger vi jo fremad, fortæller Dalmose.

Livtag på sig selv
Han betoner også, at han tog et slags livtag med sig selv og gav mere ansvar til assistenttræner Per Wulff. Dalmose har tidligere været imod assistenttrænere, men lever fint med det nu.

- Per har en meget central rolle for mig og holdet, og den er blevet større, men også anderledes. I vores første sæson sammen var han en »almindelig« assistenttræner. Men jeg er mere alene nu og får vigtige input undervejs fra Per, der også støtter og guider spillerne, og så jeg den træner, jeg altid har været. Den model fungerer godt for os begge, siger Dalmose og betoner:

- Jeg kendte ikke Per, inden jeg kom til TMS, men han er en af de mest loyale personer, jeg har arbejdet sammen med, hvis ikke den mest loyale. Han er god for mig, siger Dalmose.

I sæsonen gik det hele op i en højere enhed, og til sidst blev Team Sydhavsøerne fejet af banen hjemme i Ringsted. Så var der fest.

- Det er gået lidt hurtigere med at rykke op end jeg havde troet. 1. division er en stærk række, men vi har arbejdet godt og grundigt, og jeg synes altså ikke, at vi har haft bedre betingelser end andre. Jeg er i en klub, hvor der er kontrol og styring af tingene, og det giver nogle faste rammer, der fungerer, i modsætning til Randers, der har gynget en del. Folk får deres løn, deres harpiks og tape, der er bolde - det fungerer, og det er små ting, men de er vigtige.

Langt fra i mål
- Vi er langt fra i mål med alt, men vi er nået langt, og vi må arbejde hen mod det, vi gerne vil. Resultatmæssigt er det fint, men der er 100 ting endnu at arbejde med, og klubben gør et stort arbejde og er kilometer foran mange andre. Det her er en anden verden, en professionel forretning, der er bæredygtig og solid, siger Dalmose, der trods diverse tilbud fra andre klubber og erhvervslivet i vinter valgte at forlænge sin kontrakt i TMS til 2022.

- Jeg bliver her, har det godt og vil rykke nogle ting, men det var lidt specielt at stå i de valg, hvor man lige tænkte efter, om et trænerjob i Rusland var noget. Nu er det væk og ude af tankerne, og det er fint.

Du har taget TMS til dig...
- Ja og nej. Jeg er, hvor jeg er, og trænede jeg Sävehof i Sverige i morgen, så var jeg der. Det kan være, jeg bliver her, til jeg skal pensioneres...jeg kender i hvert fald motorvejen herned! Klukker træneren, der fylder 50 år den 17. august.

Hvad skal der til, før TMS tager næste skridt?

- Flere penge. De giver bedre rammer og bedre spillere. Vi har det mindste budget i Ligaen sammen med få andre. Vi skal ikke op på Skjerns niveau, men kan vi bare bevæge os lidt mere, så kan vi få bedre betingelser, så ikke spillerne kommer direkte fra skole og arbejde. De har været i gang i mange timer, inden de kommer til træning. Hvis bare halvdelen af truppen kunne træne lidt mere og holde mere fri, så kunne vi rykke og udvikle os, siger Dalmose.

Han vil have hele midtsjælland, fra øst til vest, samlet om TMS Ringsted, lade Nordsjælland have området deroppe og i Ligaen, og det samme med Team Sydhavsøerne på Lolland. Dalmose var i øvrigt tæt på at blive tsø-træner for få år siden.

Foreløbig er kun Nordsjælland og TMS i det bedste selskab, og forberedelserne til den nye sæson er i fuld gang.

Dalmose kom til TMS og leverede varen.