2. juni 2020
Nanna Skodborg Merrald er skiftet til Blue Hors og har ikke fortrudt et minut. Foto: Anders Kamper
gallery icon

Se billedserie

Nanna Skodborg Merrald er skiftet til Blue Hors og har ikke fortrudt et minut. Foto: Anders Kamper
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nanna stortrives hos Blue Hors

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nanna stortrives hos Blue Hors
Sport DAGBLADET - 13. august 2019 kl. 11:09
Af Anders Kamper
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Når man har trænet en håndfuld heste op til Grand Prix-niveau - dressursportens topklasse - så lægges der mærke til det i miljøet, men derfra og til at blive headhuntet af en af Danmarks største dressurstalde, er der er stort spring.

Ikke desto mindre tog Nanna Skodborg Merrald netop det spring, da hun 1. september sidste år skiftede hverdagen hjemme på Lykkesholm Ridecenter i Hvalsø ud med Blue Hors i Randbøl, der ligger i det smukke og bakkede landskab mellem Vejle og Billund.

Derude - mellem marker, skove, snoede veje og hundredevis af hektar hestefolde - kommer Blue Hors til syne i landskabet, når man ankommer sydfra. På afstand ser det ikke ud af meget, men tættere på øjner man stalde i en slags fem finger-byggeri og et rideanlæg af dimensioner, der ikke er mange af herhjemme.

Længere fremme er det ind til venstre, et par sving mere rundt om flere folde med føl, og man er inde på matriklen, der har Lego-familien som grundlægger og ejer og med Keld Kirk Kristiansen som formand for bestyrelsen.

- Nanna? Nede ved det store billede på væggen går du til højre, der er hun, fortæller en af de 10 ansatte i ridestalden, hvor hestene skal forbi inden og efter træning. Sadler skal af og på, hestene skal børstes, vaskes og klargøres, så hverdagens træning kører så let som muligt og rytterne ikke skal spilde tid.

Blue Hors dressur- og avlscenter i Randbøl er ikke et hvilket som helst sted i dressursporten. Det er hjemsted for en række af Danmarks allerbedste heste - og ryttere - med den nykårede danske mester, Daniel Bachmann Andersen, i spidsen på Blue Hors Zack.

Både han og Nanna Merrald er i gang med dagens træning i den lille af de to indendørs ridehaller, da vi kigger forbi, og på tilskuerpladserne står Nannas mor, Helle, der tilfældigvis er på besøg en dag i ferien og lige skal flytte nogle videoer fra den ene telefon til den anden.

Nanna Merrald sidder på Zalabaster, og efter en halv times tid skifter hun til Quantico - bare to af de 14 heste hun træner til daglig på Blue Hors fra klokken 7.30 til 16-tiden med en halv times frokost indlagt.

Daniel Bachmann er også på banen, men holder et øje på Nanna og retter og guider, når han føler det nødvendigt - ligesom Nanna giver Daniel råd, hvis der er noget, der kan gøre ham bedre. De er konkurrenter ved stævner, men kollegaer til hverdag, og Nanna Merrald er mere end tilfreds med skiftet til Blue Hors.

- Det her er den største mulighed, man kan få som dressurrytter. Jeg kan udvikle mig som rytter og konkurrere på topplan. Jeg har nogle af mine egne heste med, men her er der et bedre »hestemateriale« end mange andre steder. Formålet her er, at vi skal være bedste indenfor avl og dressursport. Andre steder er formålet at sælge heste, siger Nanna Merrald uden at sige Helgstrand Dressage, men det er en af Blue Hors´ konkurrenter.

Her er barndomsveninden hjemme fra Hvalsø, Cathrine Dufour, tilknyttet. Mens Dufour blev nummer to ved DM i Pinsen, så blev Nanna Merrald nummer seks på Wasabi Old.

Nanna Merrald er på vej mod toppen - men har såmænd tilhørt den danske elite i flere år.

- Mit mål er at blive en af verdens bedste, og derfor passer min målsætning med Blue Hors´ målsætning.

Nanna Merrald har været på diverse landshold, siden hun var 12 år, vundet DM- og EM-medaljer og, som nævnt i starten, også uddannet en række heste til Grand Prix. Som 20-årig kvalificerede hun hesten Millibar til Word Cup-finalen i Lyon. En sjælden bedrift.

Alt det er sket under mere beskedne forhold hjemme på Lykkesholm Ridecenter i Hvalsø - og da Blue Hors´ sportschef, Ulrik Sørensen, er tidligere landstræner for pony- og young riders, lå ansættelsen af Nanna Merrald lige for. Han kendte alt til hendes evner på en hest.

- Jeg kunne være blevet derhjemme, men her er jeg ansat og har hele tiden adgang til gode heste. Det er hårdt arbejde at være selvstændig - her er det hårdt på en anden måde, og jeg kan rette fuld fokus på min sport. Jeg kan have et liv ved siden af, så det er noget andet. Her kan jeg også sparre med Daniel til træning, og vi kan hjælpe hinanden. Det betyder rigtig meget, at jeg kan dygtiggøre mig endnu mere end jeg kunne alene derhjemme.

Hvad er det, du vil?
- Jeg vil på landsholdet og uddanne de heste, jeg har, til Grand Prix. Lige nu satser jeg på St. Schufro - den er kun otte år, så den har mange år i sig endnu. Jeg er »sulten« og drømmer da om mange ting, men man må skynde sig langsomt, for ellers holder det ikke i længden, som Nanna siger siddende på Quantico i en pause under træningen.

- Jeg håber da at komme til OL i 2024, men på vejen håber jeg på EM i 2021, og så er der hele tiden udviklingsstævner på vejen. Der er hele tiden nye heste at træne og udvikle. De skal hele tiden blive bedre.

Hvordan har du oplevet skiftet - nu har du været her i ni måneder?

- Det har været megafedt og over al forventning. Alt det, jeg drømte om ved skiftet, har det levet op til 100 procent. Hverdagen og det at arbejde professionelt sammen med andre, den daglige sparring, jeg savnede derhjemme, har jeg fået her. Jeg er blevet bedre til at ride - og det var formålet, og hestene har vist resultater.

Er man bange for at skuffe, når man er ansat så stort og kendt et sted?

- Lidt. Det kunne jeg godt mærke i starten. Der er et andet pres her, end da jeg var alene om det. Efter en måned var jeg faldet til og var tryg, men alle kigger jo på en, og der er 50 medarbejdere, der ved, hvordan det er gået til et stævne og som siger »tillykke« om mandagen eller »det var ærgerligt, kom igen«. Det hæmmer mig ikke, for det er jo også fedt, når man kommer hjem og har gjort det godt.

Hvor hverdagen hjemme i Hvalsø godt kunne strække sig til klokken 21 de fleste dage med studiet på universitet i Roskilde, egen træning og derefter træning af andre, så er den slut inden klokken 18.00 på Blue Hors. »Luksus«, kaldes den slags, når man som toprytter har fri om aftenen og i de weekender, hvor der ikke er stævner.

Nanna Merrald har en bachelor i biomedicin, men den uddannelse er pakket ned. Hun har fuld fokus på ridningen.

- Jeg kan fokusere mere her og koncentrere mig om hver enkelt hest. Det var også sjovt derhjemme, hvor familien var tæt på. Her er det bare noget andet, men det er det hele værd. Jeg har ingen bagkant her og udvikler mig hele tiden. Isabell Werth er verdens bedste og er over 50 år, så jeg har mange år endnu, og derefter kan jeg undervise, hvis det er det, jeg vil. Det er det fede ved denne sport - man bliver bedre med alderen, siger 25-årige Nanna.

Tidligere har hun fået tilbud om at ride hos Helgstrand Dressage, men svarede nej. Da Blue Hors kom på banen, var hun dog ikke i tvivl.

Derfor står der i dag Nanna på tavlen i ridestalden med 14 heste under hendes navn. Ved siden af står der Daniel, Christian og Nordin - Blue Hors´ fire ryttere. Alle har de 12-14 heste at ride hver dag. I de fire tilstødende staldbygninger står ca. 50 heste. I hoppestalden står der ca. 150.

Hvordan lyder din egen beskrivelse af stedet her?

- Det er et professionelt og med yderst kompetente mennesker, der arbejder her. Alle vil hestene det bedste, og så fungerer det. Det er stort og flot, uden at være ekstravagant. Det er bare fedt! siger Nanna med et grin på vej mod hingste stalden på den anden af side af gårdspladsen, der med et forbudsskilt fortæller om en »EU Hingstestation«. Her avles fremtidens heste, og båsene tæller blandt andet Blue Hors Zack, St. Schufro, Olymbrio og Farrell, der er fader til mange hopper.

- Jeg er glad for, at sporten prioriteres højt her og at vi har mulighed for at ride på gode heste. Her kan jeg bygge hestene stille og roligt op og tage en-to måneders stævnepause med en hest, hvis jeg føler for det. Sådan red jeg også derhjemme. Selvfølgelig ville jeg også lære noget af at være ansat i en salgsstald, men det er bare ikke det, jeg vil, siger Nanna Merrald og bliver nappet i hånden af St. Schufro. Det tager hun pænt.

Otte-årige St. Scufro er en af hendes kommende topheste på Blue Hors, og Hvalsø-pigen har tid nok.

Hun udlever drømmen i det østjyske landskab.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?