20. januar 2021
Christian Lønstrup i FCR-tøjet, som blev taget ham midt i maj sidste år efter anklagerne om matchfixing. Foto: Anders Ole Olsen
Christian Lønstrup i FCR-tøjet, som blev taget ham midt i maj sidste år efter anklagerne om matchfixing. Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kølige blikke i retten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kølige blikke i retten
Opdateret 19. maj 2020 kl. 20:54
Sport DAGBLADET - 19. maj 2020 kl. 20:41
Af Anders Kamper

Mindre end en halv time før sagen skulle være startet i den lille Sal 7 i hjørnet på 1. sal i Retten i Roskilde måtte den flyttes.

De fire fremmødte journalister og 11 tilhørere ville komme til at sidde for tæt i den lille sal, og der skulle også være plads til en dommer, tre advokater, en klubejer og en fodboldtræner.

Derfor blev alle straks rykket ned til Sal 1 lige indenfor indgangen til retsbygningen, hvor en retsbetjent sørgede for god afstand mellem alle.

Nu var der så også ekstra god plads til hovedpersonerne, FC Roskildes ejer Carsten Salomonsson og hans advokat Peter Helby Petersen, og FC Roskildes tidligere træner Christian Lønstrup, der havde to advokater med sig, men hvor Pernille Nørkær førte ordet.

Sagens tvist handler om, om Christian Lønstrup blev suspenderet på kanten af bortvist den 14. maj sidste år, efter at have anklaget spillernetruppen for matchfixing, eller om han i realiteten selv undervejs endte med at afslutte ansættelsen med et krav om at få udbetalt løn for seks måneder?

Lønstrup mener det første og har stævnet FC Roskilde for 348.891,21 kroner plus feriepenge og procesrenter - i alt i omegnen af 400.000 kr. Han fik 50.000 kr. om måneden i løn og ville have udbetalt løn for maj til november jævnfør kontrakten og opsigelsesvarslet. Kontrakten blev fornyet 1. marts sidste år, og i starten af april fik han titel af manager.

Striden står også om, hvornår Lønstrup blev funktionær - var det ved ansættelsen i september 2018 eller var det, da han blev manager?

I over syv timer stod syv afhøringer på af Lønstrup, Salomonsson, eks-assistenttræner John Bredahl og spillerne Mikkel Thygesen, Anders Nielsen, Marc Bredal og Nicolai Jessen, og der blev ikke vekslet så meget som et blik mellem »Løns« og »Salle«, der ellers havde et fint forhold inden bruddet.

Det er slut.
De forskellige forklaringer handlede i høj grad om forholdet til Lønstrup, hvornår det eventuelt blev forværret og hvordan de så på anklagerne om matchfixing i truppen.

Dem så de vidt forskelligt på, og det er tydeligt, at jo højere man er/var i hierarkiet og jo mere man fik i løn, desto mere sur og ophidset blev man på mødet, hvor anklagerne kom frem. Det kom de på evalueringsmødet mandag den 13. maj inden træningen.

- »Løns« siger, at han har hørt udefra, at der muligvis er nogen, der modarbejder »systemet« og at matchfixing forekommer, og hvis det er korrekt, skal det stoppes omgående. Det var en langt møde, og der blev diskuteret frem og tilbage. Nogen bliver sure og rasende - fire-fem stykker: Emil (Nielsen, red.), Anders (Nielsen, red.), Morten (Nielsen, red.), Mikkel /Thygesen, red.) og Stefan (Hansen, red,) siger lidt, som jeg husker det. Hele truppen var der. »Salle« sagde ikke noget undervejs, fortalte Marc Bredal om det evalueringsmøde, der blev genoptaget efter mandagens træning.

Her krævede spillerne igen at få navne frem på dem, som Lønstrup anklagede.

Lønstrup blev suspenderet af klubben dagen efter, men i retten sagde han, at han havde gjort sin pligt ved at informere spillerne om, hvad han havde hørt.

Christian Lønstrup fortalte, hvordan det kom ham for øre, at der blev spillet på FC Roskildes kampe - på nederlag. Det skete lørdag ved 13.30-tiden. Dagen inden kampen mod Lyngby.

- Vi skal til bryllup om efter træning, og jeg skal hente min kone, og mens jeg venter, kommer jeg tilfældigt i snak en med en person, der spørger til mig og hvad jeg laver. Jeg forklarer kort om Roskilde, og det trigger ham, og han fortæller, at han vidste, at der var vundet mange penge på, at Roskilde havde tabt. Han kendte spillere, der var en del af systemet i mange år. Jeg lytter og kan fornemme, at han ikke gasser. Han er detaljeret, og jeg havde oplevet store udsving i vores spil. Det havde undret mig, men jeg finder ikke på undskyldninger, men hjælper spillerne, så de kan vinde, fortalte eks-træneren, der dog ikke kunne huske den præcise p-plads, hvor mødet fandt sted, eller adresse, men fik den snævret ind til at ligge i Bagsværd.

Med beskyldningerne om matchfixing var forholdet til spillerne brudt, og tirsdag den 14. maj blev Lønstrup suspenderet i to uger.

Lønstrups advokat mener snarere, at han regulært blev bortvist, da FC Roskilde og ejer Carsten Salomonsson intet gjorde for at rette op på forholdet bagefter eller tog tegn på at få ham tilbage på en måde.

- Christian Lønstrup tog emnet matchfixing op, og skal det have konsekvenser at gøre det det? Nej. Han beskyldte ikke noget for noget, men han blev reelt bortvist, for der var ingen interesse i at bevare relationen efter suspensionen. Der er intet hold i den suspension, og der er tale om et bortvisningsscenarie, da relationen ikke kunne genoprettes, sagde Lønstrups advokat hvor Pernille Nørkær i klare vendinger.

- Det havde været mere mærkeligt, hvis Lønstrup ikke reagerede på de oplysninger, han fik. Det er lovligt at tage emnet op, det skal behandles. Det var dybt loyalt, at han reagerede, som han gjorde. Carsten Salomonsson var orienteret, ikke i dybe detaljer, men han lod det ske, og han vidste, hvad der skulle foregå på møderne, og han stoppede det ikke. Han sagde ikke noget, men lod det ske, sagde Nørkær i sin procedure.

Carsten Salomonssons advokat, Peter Helby Petersen, afsluttede sin således:

- Hvis nu bare Lønstrup var gået til Salomonsson med de oplysninger, han havde, og spurgt: Hvad gør vi ved dem? Så havde Carsten ringet til mig kort efter, og så havde vi fået sagen videre i de rette kanaler og sikret det gjort på en måde, så det ville have mindst mulige konsekvenser for FC Roskilde og de ansatte. Alle er blevet ramt af det her: Klubben, Carsten Salomosson, 20-25 håbefulde spillere og Christian Lønstrup. Spillerne er jo nu mere eller mindre stemplede for matchfixing, selv om der ligger en klokkeklar frifindelse fra politiet, sagde advokaten.

Nu er Lønstrups stop endt i retten, og tvisten står, om eks-træneren skal have 348.891,21 kroner i den løn, han mener sig berettiget til.

Der falder dom den 17. juni ved 9-tiden.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?