1. december 2020
Christian Lønstrup fik information om matchfixing, mens han ventede på konen Ana (tv.), da de skulle på vej til bryllup. Foto: Anders Kamper
Christian Lønstrup fik information om matchfixing, mens han ventede på konen Ana (tv.), da de skulle på vej til bryllup. Foto: Anders Kamper
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Her er Lønstrups forklaring i retten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Her er Lønstrups forklaring i retten
Opdateret 22. maj 2020 kl. 08:39
Sport DAGBLADET - 21. maj 2020 kl. 15:27
Af Anders Kamper

Tirsdag var dagen, hvor FC Roskilde og klubbens tidligere træner, Christian Lønstrup, skulle i Retten i Roskilde og afklare, om træneren blev suspenderet/bortvist sidste år i maj eller undervejs selv sagde op. Lønstrup mener det første og vil have 348.000 kr. af FC Roskilde i løn for opsigelsesperioden.

Afhøringerne i retten handlede ikke udelukkende om korrespondancen mellem parterne og om selv opsigelsen. De gav også et indblik i, hvilket forhold træneren havde til spillerne og andre i klubben, og ikke mindst blev forløbet op til, under og efter anklagerne om matchfixing blotlagt ned til mindste detalje: Af spillerne Mikkel Thygesen, Nicolai Jessen, Anders Nielsen og Marc Bredal, træner Lønstrup og assistent John Bredal samt klubejer Carsten Salomonsson.

Alle var de ved vidneskranken for at fortælle og svare på spørgsmål - og med lovning om at tale sandt.

For at give et billede af, hvad der blev sagt, så er her det meste - efter bedste gengivelse, noter og hukommelse - af Christian Lønstrups vidneudsagn. Sammenskrevet i samlet fortælling fra eks-træneren. om dagene, der blev et dramatisk højdepunkt for ham selv, klubben og spillerne.

Lønstrup blev bedt om at fortælle om sin start i klubben.

»FC Roskilde fik en dårlig start (under Rasmus Monnerup, red.) på efteråret 2018, og efter nogle kampe ringer Theil (daværende sportschef Anders Theil, red.) og spørger om et møde med ham og Bo Tue (FC Roskildes tidligere ejer, red.). Det virker som et spændende projekt, og jeg så dem bagefter i flere kampe. Ret hurtigt blev jeg enig med mig selv: Det vil jeg godt. I starten af september laver vi en aftale. Jeg havde hovedansvaret for at vinde flere kampe og også ledelsesansvaret.

Vi begyndte ret hurtigt at vinde kampe og fik kontakt med de andre hold i bunden, og der kom en ny kultur, nye tiltag hjalp, og spillerne begyndte at reagere positivt. Vi kommer over (nedryknings)stregen ved vinter. Det er et godt samarbejde, der er god stemning, vi trænede hårdere og mere, og spillerne havde brug for fastere rammer. Der var god dialog med spillerne, jeg kunne godt li´ at være der. Hårdt i starten i bunden, men jeg var stolt af præstationerne.

Omkring 1. marts 2019 fik jeg en ny kontrakt. »Salle« (Carsten Salomonsson, red.) kommet til (som ejer, red.), og Carsten foreslår, at jeg bliver manager, og Theil fades ud. Jeg får større ansvar og en større rolle. Jeg blev bedt om at lave en jobbeskrivelse, og den godkendte Carsten.

Det startede godt i 2019, og vi vandt træningskampe, og der var god stemning, men klubben havde økonomiske problemer. Ingen problemer med spillerne eller med »Salle«. Overhovedet, det fungerede fint.

Det eneste var, at Theil i efteråret havde undret sig over manglende start-11 dagen før kamp. Den ventede jeg ofte med, men Theil så helst, at den kom ud. Spillere var gået til ham, og det var stort set det eneste, der var, men jeg ville godt vente med at give den for at kunne ændre i sidste øjeblik, hvis jeg var i tvivl eller der opstod noget.

I den afsluttende fase af sæsonen havde vi et eneste mål, og det var ikke at rykke ud. Vi spiller i Nykøbing Falster (14. april 2019, red.) og vinder 5-0, og alle er glade. Næstved tre dage efter (det var dog 8. maj, red.), er helt væk og taber 4-1. Vi skal møde Lyngby søndagen efter (d. 12. maj), og dagen før er der fin forberedelse til træning. Jeg skal til bryllup om lørdagen og skal hente min kone på vejen videre, og mens jeg venter, kommer jeg tilfældigt i snak en med en person, der spørger til mig og hvad jeg laver. Jeg forklarer kort om FC Roskilde, og det trigger ham, og han fortæller om, at han vidste, at der var vundet mange penge på, at Roskilde havde tabt kampe. Han kendte spillere, der havde været en del af systemet i mange år. Jeg lytter og kan fornemme, at han ikke gasser. Han er detaljeret, og jeg havde oplevet store udsving i vores spil. Det havde undret mig, men jeg finder ikke på undskyldninger i sutuationen, men hjælper spillerne, så de kan vinde.

Personen på parkeringspladsen fortæller om firmaer, hvordan der er spillet store summer på nederlag til FCR, og jeg lytter. Jeg undrer mig, men var fokuseret på, hvad han fortalte. Min kone kommer, vi skal til bryllup og kører videre.

Den information var hård at kapere, fordi han var så konkret. Jeg funderer i fem minutter. Snakker med min kone, ringer til John (assistenttræner Bredal, red.) og forelægger det hele. Jeg vil høre hans mening. Vi snakker om, hvad vi skal med den information.

Vi har en vigtig kamp dagen efter, den vigtigste i klubben i lang tid. Det er ret alvorligt, det her, og jeg ville undersøge det videre. Fokus var på sejr mod Lyngby. Vi er observerende undervejs, men havde fuldt fokus på kampen.

Jeg er i tvivl om startopstillingen, også i relation til de nye informationer, og jeg ændrer i lineup ud fra dem.

Kampen går ok, vi spiller godt, kommer foran 1-0 og har god balance. Så sker der noget, der undrer mig. Jeg starter med Emil Nielsen ude, og han ville helst ikke ind. Emil blev skiftet ud i pausen i Næstved kampen før, men han havde meldt sig klar til denne kamp.

Vi var foran 1-0 til sidst, og der skal man være skarp som træner, og jeg blev enig med John om, at vi vil forsvare den hjem og vil gå over i en fem-back-kæde fra fire og trække os længere tilbage på banen - og have to spillere fremme.

Vi ville lade dem komme frem, og så skulle vi bruge Emil fremme, som er hurtig.

Jeg siger til Emil, hvad han skal, men han vil ikke ind. »Så må du sætte dig ned«, sagde jeg til ham, så gør jeg noget andet. Lyngby scorer to gange til sidst og vi taber 1-2. Det er en stor skuffelse for os. Efter kampen går vi i omklædningsrummet. Jeg ret tilfreds med spillet, men vi har tabt, og det nager mig. I omklædningsrummet er alle kede af det. Jeg bruger fem minutter på kort evaluering. »Salle«, Theil og doping var der. Mange mennesker. Jeg er lidt oppe at køre over nederlaget.

Det er kutyme, at John tager reserverne med ud til ekstra løb bagefter. Jeg går med ud for at runde kampen af i midtercirklen, som jeg tit gør. Jeg tænkte over kampen og den information, jeg havde fået. Det prægede situationen.

Jeg ser »Salle« gå ved tribunen og kalder ham ind til mig, og han oppe at køre. Jeg fortæller ham om det, jeg fik at vide lørdag, men jeg er i tvivl om omfanget. Jeg siger, at jeg muligvis vil ringe i aften eller mandag. Jeg ringer ikke, skulle lige synke det hele. Jeg ser Carsten igen mandag morgen, møder typisk kl. 8.00, og vi træner klokken 10.00. »Salle« kommer ind på kontoret, og Bredal er der også. Vi snakker om kampen, om ugen osv. God stemning.

Jeg er ved at forberede evalueringsmødet og siger til John og »Salle«, at jeg har nogle punkter, også om lørdagens info, og det vil jeg delagtiggøre truppen i.

Jeg fortæller i grove træk om informationen, og det er vigtigt at informere truppen om den. Carsten skulle med, og jeg beder ham om det. Det vil han gerne. Jeg går op klokken 9.50 for at forberede og skrive på plancherne.

Planche 4 handler om matchfixing.

Jeg starter med kampen i går (Lyngby) i plenum. Jeg fortælle generelt om gode og mindre gode ting. Bagefter enkeltspillere i plenum, bagefter 3. planche, tegnet øjne og ører i forhold til, at spillere har talt usandt om nogle ting undervejs. Jeg ser mange ting, lytter, hører meget, og det kommer ad omveje også. Der var også talt om mig, og spillerne havde godt af at høre det. At jeg vidste det.

Halv time om tre plancher. Vi havde to kampe tilbage, gik i dybden her.

Planche 4: Matchfixing. Jeg forklarer de 25 spillere og Carsten om noget, der er kommet til mit øre af vigtig karakter, og det må jeg delagtigøre dem i. Jeg fortæller, hvor jeg har hørt det og hvad der er sket. Sådan og sådan, og der er ingen anklager, men fortæller bare, at hvis man kender nogen, der kender nogen...det skal det stoppes. Fortæller om konsekvensen. Man skal sige nej til tilbud om det. Det vil vi ikke finde os i.

Planchen har nogle underpunkter om det, jeg har hørt fra en pålidelig kilde. Det handler om spillere fra mit system, der taber med vilje. Der er spillet høje summer. Tre-fire nuværende og tidligere spillere i Roskilde. Vi er under lup fordi der er spillet stort på Roskildes kampe. Unormalt stort, og det er bekræftet fra bettingfirmaer. Jeg gengav min viden, og jeg spiller ikke selv på de ting.

Det er vigtigt for mig, at spillerne forstår, hvad det handler om. Folk holder øje med os, og det skal stoppes, hvis man ved noget. Stoppes nu, nu stopper festen.

Fra at være et normalt møde med lyttende spillere ændrer det sig lidt fordi nogle af dem reagerer ret kraftigt. Tre-fire spillere afbryder mig: Anders Nielsen afbryder hurtigt, Emil Nielsen, Morten Nielsen, Mikkel Thygesen - dem er der er højest i hierarkiet. De spurgte til anklager om matchfixing, og pludselig batlede jeg dem med, resten lyttede. Fra at være en monolog gik det frem og tilbage.«

Hvad gjorde Salomonsson, spørger Lønstrups forsvarer:

»Han sidder bagved og lytter, og da folk er faldet til ro, spørger jeg ham, om der er kommentarer til sidst - det har han ikke. Jeg rundede af, og »Thyge« spørger til, om spillerne kan holde et spillermøde. Det er ok, bare de træner først.

John tager træningen, hvor nogle spillere er oppe at køre, og bagefter beder de om et møde igen med Salle og mig. Her spørger de til det samme. Jeg svarer igen. Ikke så opfarende. Alle spillerne var der. »Thyge« spørger ind, og de havde nogle spørgsmål. Hvem der deltog i matchfixing? Men det sagde jeg ikke.

Det ville jeg ikke fortælle, det skulle undersøges nærmere, og jeg kendte ikke kilden. Havde ikke lyst til at give navnene, før en undersøgelse var i gang. Jeg ville beskytte mine spillere.

Til sidst spørger »Thyge«, »hvad med pressen«? Jeg svarer ikke andet end, at det skal holdes internt, vi har fri tirsdag, og så går spillerne.

Stemningen var Ikke dårlig bagefter, vi var faldet ned, og jeg havde en god fornemmelse. Jeg var på kontoret med »Salle«, vi snakker lidt, og »Salle« er uforstående overfor tingene. Han synes, jeg skulle have ventet til efter sidste kampen med at sige det. Han spørger til kilden, og jeg fortæller det samme, som til spillerne. Vi ringer op til min kome, som jeg havde drøftet sagen med. »Du er nødt til at vise, at du er en ansvarlig chef for det her,« siger hun til »Salle«. Jeg lagde på.«

Skulle det anmeldes?
»Det kan jeg ikke huske, men min fornemmelse var ikke at undgå, at myndigheder skulle indover. Det udviklede sig nok. Carsten kørte hjem, sagde god fridag, jeg blev to-tre timer fordi jeg skulle aflevere trænerrapport til P-licens, og den skulle være færdig.

Jeg drøfter det med min kone, da jeg kommer hjem, går i seng og vågner 7-7.30 tiden. Jeg går med hunden og havde ikke hørt fra nogen, og nu så jeg frem til næste kamp. Så ringer en journalist fra BT, der siger, at han har fået at vide, at jeg har anklaget spillerne om matchfixing. Om jeg bekræfte det: Nej, svarer jeg, men jeg fortæller om evalueringsmødet. Der går ikke lang tid, så er det ude på alle flader.

Efter frokost ringer »Salle«. Han oppe at køre, for nu er det ude alle steder og han siger, det er noget rod, det hele. Han fortæller, at over 80 procent af spillerne ikke ville have mig mere og der ingen tillid er til mig. Jeg prøver at få ham ned, men nej, det gik ikke. Det kunne ikke fortsætte, der er oprør i spillertruppen. Ikke anden udvej end at fjerne mig som cheftræner. Jeg skulle lige trække luft ind efter den. Han ville fjerne mig. Det er dit valg, siger jeg. Jeg har intet forkert gjort. Jeg kan også selv vælge, om jeg vil bortvises eller sige op. Men jeg ingen grund til at sige op.

Jeg vil diskutere det en med advoksat, men »Salle« er utålmodig og har en pressemeddelelse, der skulle ud. Jeg forsøger at fange en advokat, og jeg er 200 procent sikker på, at jeg intet har gjort forkert.

»Salle« ringer igen, vi skriver sms´er, og jeg mødes med advokat, og jeg siger ikke op. Der skulle være en afklaring kl. 16.00.

Det næste er så, at Bredal ringer og fortæller, at jeg er suspenderet, det står i medierne. Det er mærkeligt, men jeg kan læse mig til det. Jeg er ikke tilfreds. Vi havde en om, jeg skulle rådføre mig med en advokat, og det er helt sikkert, at jeg ikke har sagt op.

Efter suspensionen får jeg en mail fra direktøren i FC Roskilde (Claus Grønborg, red.) om, at jeg ikke må udtale mig til pressen i 14 dage og ikke må tale med nogen og at jeg skal aflevere computer og nøgler hurtigst muligt. John henter det og afleverer. Derefter kunne jeg læse alt muligt, jeg ikke kunne svare på. Jeg måtte ikke svare. Det stod sort på hvidt, og jeg var sat skatmat.

Derefter hørte jeg intet, ingen møder, og jeg var glad for at være der og havde det godt i klubben.

Jeg har ikke ophævet noget som helst, og det har jeg understreget flere gange til »Salle«. Jeg havde lyst til at blive og havde en kontrakt ´21. Jeg ville være der. Jeg var rystet, men har aldrig opsagt nogen ansættelse, og heller ikke her.«

Gik du for vidt omkring matchfixing? spørger Lønstrups forsvarer.

»Nej, slet, ikke. Jeg var nødt til at reagere. Havde en pligt til det.

»Jeg har aldrig nævnt, hvad spillerne tjener, men det er rigtigt, at jeg stiller større krav til dem med bedre løn end dem med lav. Det brugte jeg som eksempel, men jeg har aldrig udpenslet kroner og tal. Nej, nej. Det er sket to-tre gange, at jeg har brugt den formulering. Det gjorde jeg også i Helsingør, og der blev det aldrig påtalt.«

Carsten Salomonsson advokat spørger:

Hvor mødte du kilden med informationerne om matchfixing?

- I Nordsjælland.
Hvor i Nordsjælland?

- Et sted, det kan jeg ikke huske.

Det kan du ikke huske..?
- Omkring Bagsværd. Jeg kan ikke huske den eksakte parkeringsplads.

»Han er en pålidelig kilde, og han forklarer i detaljer, og det vurderede jeg til at være interessant. For mig var han pålidelig, han havde så meget info, at det ikke kunne afvises. Han forklarede mig en del på kort tid, meget detaljeret.«

Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?