15. september 2019
SN
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vil du ændre dine vaner i 2019?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vil du ændre dine vaner i 2019?

En af de aktuelle debatter, som både politikerne og medierne har øje for, er debatten om danskernes sundhed. Det er tale om, hvorvidt staten skal regulere priserne på blandt andet cigaretter, men også om man burde kontrollere, hvor mange fastfood-restauranter, der skal være i det danske land. Hvorvidt det er statens eller individets eget ansvar, så kan man i hvert fald konstatere, at det ingen skade er til, at vi begynder at tænke over, hvilke sunde valg, vi kunne tage i hverdagen. Hvis du vil have nogle ideer til, hvilke valg du kunne foretage dig, så læs med her.

Skær ned på cigaretter og tobak

En af de helt store syndere i den danske befolkning er cigaretter og tobak. Der er stort forbrug af dette, især hos de ældre, men også i den yngre generation. Det er set igennem flere statistikker, at de unge ofte begynder at ryge i gymnasietiden, da der her ses en social sammenhæng, mellem det at ryge cigaretter og de unge. Mange er også begyndt at ryge e-cigaretter. E-cigaretter består ikke af tobak, men derimod e-væske, som man både kan få med og uden nikotin. Forskningen er endnu uklar i forhold til e-cigarettens sundhedsskadelige konsekvenser på den lange bane, men den bruges af mange rygere som et alternativ til den almindelige cigaret eller som en vej imod rygestop. Det vigtigste er, at man får begrænset rygningen til et minimum, eller at man helt kvitter smøgerne.

Flere grøntsager

Der er med tiden kommet mere og mere kød på danskernes tallerkner. Kød er ikke blot en klimasynder, men også noget, vi i højere grad kunne være bedre til at skifte ud med grøntsager. Grøntsager er meget vigtige for mange ting i menneskets krop. Grøntsager indeholder vitaminer og mineraler, som vores krop elsker. Så når du skal have en aftenssnack, så kan du overveje at lave en god hummus eller pesto, og dyp grøntsags stave deri, i stedet for at ende med at tage en pose chips. Hvis du synes det er svært at finde på retter til aftensmaden, som består af flere grøntsager, så kan du nemt google dig til en masse lækre retter eller købe en kogebog, der har fokus på flere grøntsager i maden.

Cykel frem for bil

En anden rigtig god vane vi danskere har, er at tage bilen frem for at cykle eller gå. Det er nemt tilgængeligt, men ikke nok med at det er med til at udlede meget CO2, så er det også et mere usundt valg. Hvis du gerne vil tage et sundere valg, så kan du vælge at cykle på arbejde eller i andre situationer, hvor du ofte ville have taget bilen. Det er dermed ikke sagt, at du aldrig må køre i din bil, men hvis du gør det til en undtagelse, frem for en regel, så kan du spare dig selv for en masse penge, og få gavn af en del mere god motion i hverdagen. På Sjælland er der brugt mange penge på cykelstyre, især i indre København, hvorfor det også ofte er nemmere at komme frem og tilbage, hvis du er på cykel.