29. januar 2020
SN
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tandsmerter kan betyde betændelse i tandnerven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tandsmerter kan betyde betændelse i tandnerven

De store årgange fra 50-erne og 60-erne er kendetegnet ved have amalgam-plomber i deres tænder. Det var det materiale, der blev benyttet dengang, mens man i dag i højere grad benytter plastfyldninger.
Men de gamle amalgamplomber slides, og mange oplever at få revner i fyldningerne. Når der er revner i plomberne, udsætter man sig selv for risiko for at udvikle betændelsestilstand i tandroden, som kan medføre behov for rodbehandling.

Hos tandlægen.dk Roskilde og tandlægen.dk Greve genkender man problemstillingen. På begge klinikker udfører tandlægerne mange rodbehandlinger – en behandling, der er både tidskrævende og kompleks og derfor forudsætter stor ekspertise.

Se Greve klinikken her: https://tandlaegen.dk/greve/

Processen

Rodbehandlingen skal gennemføres, når der er betændelse i tanden. Ofte oplever patienten smerte, som enten er kommet akut, eller som har været langsomt tiltagende over tid.

Betændelse i tandnerven kan også opstå i forbindelse med et almindeligt hul i tanden, som er blevet så stort, at der er hul ned til nerven.

Ofte vil tandlægen afsætte 90 minutter til behandlingen. Tandlægen starter med at bore ned til tandnerven, hvorefter han udrenser de små rodkanaler. Det kan være et vanskeligt arbejde, specielt da tandrødderne kan have et kompliceret forløb. Jo længere bagud i munden, des vanskeligere er det for tandlægen at sikre sig, at alle rodkanaler er behandlet.

Når der er boret ud, fylder tandlægen et materiale i rodhullerne for på den måde at lukke af. Herefter får patienten en midlertidig fyldning, som kan holde to til tre måneder. Herefter skal patienten have en permanent fyldning.
Behandlingen foregår under lokalbedøvelse, så det er smertefrit for patienten. Efter behandlingen vil det ofte være nødvendigt for patienten at tage noget smertestillende håndkøbsmedicin. I løbet af et par dage er patienten smertefri.

Alternativ til rodbehandling

Det er ikke altid, det lykkes at lave en rodbehandling. Det kan for eksempel skyldes, at rødderne har et kompliceret forløb. I disse tilfælde er det eneste alternativ at trække tanden ud og eventuelt indsætte et implantat i stedet.

Mange tandlæger tilbyder rodbehandling, men ikke alle er eksperter. Vi anbefaler derfor, at patienten sætter sig grundigt ind i tandlægens kompetencer og eventuelt beder om at blive henvist til en tandlæge, der har rodbehandling som sit særlige kompetenceområde. Når patienten sikrer sig, at det er den rette tandlæge, der varetager indgrebet, kan patienten i nogen grad imødekomme at skulle igennem flere behandlinger, hvis det gøres rigtigt første gang.

Generelt er der ikke garanti på rodbehandlinger, da indgrebet er kompliceret og tandlægen – heller ikke de dygtigste – kan vide sig sikre på, at de har fået behandlet alle rodkanaler. Derfor kan det være nødvendigt med flere behandlinger.
Der er en række tandlæger i tandlægen.dk, der har rodbehandling som sit særlige kompetenceområde og derfor modtager henviste patienter fra andre klinikker.