24. juli 2021
mave
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stresssymptomer fik hende til at få analyseret sin tarm

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stresssymptomer fik hende til at få analyseret sin tarm

Pernille er 40 år og har to børn, hun er marketingschef og desuden certificeret fitness-instruktør. Hun lever, hvad man vil kalde et sundt liv med varieret kost og masser af motion - fx har hun lige fået hjemmelavet fuldkorns-bananpandekager og en smoothie til morgenmad. Så da hendes afføring over en længere periode blev helt flydende for et par år siden, synes hun, det var mærkeligt. Hun ville have svar på, om der var noget galt, selvom hun selv var ret sikker på, at det måske kunne skyldes stress, da hun var inde i en periode med at flytte til Danmark efter at have boet flere år i udlandet og et nyt job.

“Det var bare hårdt at få det hele til at hænge sammen på det tidspunkt, så jeg kunne mærke nogle milde stresssymptomer. Jeg tænkte i hvert fald ikke, at det var noget alvorligt, da jeg gør alt, hvad jeg kan for at leve sundt i hverdagen. Men det er da rart at få svar på, om der er noget alvorlig galt,” forklarer hun. Hun valgte derfor at få analyseret sin bakterieflora i tarmen.

Ønsker du selv at få analyseret dit mikrobiom og finde ud af, hvordan du kan skabe mere fysisk balance i kroppen. Så bestil din dit test-kit her. www.unseenbio.com

Teknologi i rivende udvikling

Unseen Bio er et nyt firma i Danmark, der efter amerikansk forbillede kan analysere og kortlægge bakterierne i din tarm, og fortælle dig om tilstanden på din tarmsundhed. Mange er nemlig ikke klar over, at tarmen i høj grad kan fortælle, om hvordan din livsstil påvirker dig. På den måde kan man finde ud af, om man spiser den rigtige kost, da det er meget individuelt og varierer fra person til person.

“Teknologien er relativt ny, og den er i rivende udvikling. Vi bliver konstant bedre og mere præcise i at hjælpe hver enkelt kunde til den individuelle data-analyse og personaliserede ernæring, så vi i højere grad kan være med til at forbedre sundhedstilstanden hos den enkelte. Det er dog vigtigt at sige, at vi ikke stiller diagnoser,” siger Johan B. Hartmann fra Unseen Bio.

Sådan foregår det

Du modtager et test-kit med posten, som du poder din afføring med. Den sender du så retur til Unseen Bio, som ekspederer den videre til deres laboratorium i EU.
Her bliver den analyseret og bliver til en stor mængde data om den helt nøjagtige bakteriesammensætning i din tarm.
På den måde bliver din bakterieflora kortlagt, og sammen med dine kostregistreringer kan du se, hvad du skal ændre på i din diæt og livsstil.
Hvorfor er en gulerod sund?

Det var derfor oplagt for Pernille at få lavet en analyse af sit tarm-mikrobiom for at finde ud af, om hun selv kunne ændre noget i sin kost for at optimere sin sundhed.

“Jeg har prøvet forskellige diæter som stenalderkost og veganermad, men jeg gider ikke, at det bliver sådan helt krakilsk. Så bliver det simpelthen for besværligt i hverdagen. Især med to børn.”

Så hun fik taget en prøve, og det viste sig heldigvis, at hun havde ganske fornuftig livsstil med kost og motion - det gavner nemlig også tarmen at holde sig aktiv. Det gav hende dog noget ro på at vide, at hun gjorde det “rigtige,” fortæller hun.

“Jeg synes, at det er vildt spændende, at man kan måle og kortlægge, hvordan vi kan ændre vores generelle sundhed ved at ændre nogle ting i kosten. Så jeg tænker, at jeg skal have foretaget en ny analyse på et senere tidpunkt for at se, hvilken retning det går i forhold til tidligere.”

Inspiration fra Ewan McGregor

Mange vælger at få lavet en opfølgende analyse af deres tarm-mikrobiom, da det kan indikere, om kroppen er i balance, og tallene kan ændre sig inden for blot en uge, fortæller Jens Gandløse, der er en del af teamet hos Unseen Bio og supplerer, hvordan de hele tiden udvikler analyserne af tarm-mikrobiomet, så man kan bruge sit testresultat aktivt.

En fremtidsvision og inspiration for Unseen Bio er filmen The Island fra 2005, hvor Ewan McGregor modtager øjeblikkelig feedback fra toilettet i forhold til hvilke kosttilskud han skal have.

“Nu har vi fået sat det op således, at du kan dele resultaterne af dit eget tarm-mikrobiom med din læge eller diætist, så du nemmere kan bruge resultaterne aktivt i din hverdag og forbedre kroppens balance,” siger Jens Gandløse fra Unseen Bio.

Fem ting, du kan gøre for at forbedre tarmens sundhed:


1 Spis naturlige fødevarer
Grundlaget for en god diæt, der bidrager til at forbedre tarmens sundhed, er baseret på at indtage naturlige eller minimalt forarbejdede fødevarer - undgå især "ultraforarbejdede” produkter.

"Ultraforarbejdede" produkter er for det meste fremstillet af industrielle ingredienser med et lavt indhold af kostfibre og mikronæringsstoffer. Eksempler inkluderer: burgere, frossen pasta, købe-pizza og pastaretter, nuggets og fiskepinde, chips, og sukkerholdige drikkevarer og forskellige snackprodukter. Og ikke mindst pålæg.

2 Inkludér ALLE madgrupper på din tallerken
Hvis du vil maksimere mangfoldigheden af ​​dit tarmmikrobiom, som er forbundet med bedre helbred og velvære, så tænk på INKLUSION snarere end EKSKLUSION.

Bælgfrugter er en alsidig fødevaregruppe med flere fordele, når det kommer til tarmens sundhed. Det er en god ide at begynde at tænke på at indarbejde dem dagligt for at øge mangfoldigheden i din samlede diæt. Et par eksempler kan være røde nyrebønner, sorte bønner, adzuki bønner, mung bønner, grønne bønner, forskellige typer linser, kikærter, grønne ærter osv.

3 Din tarm elsker fermenterede produkter
Traditionelle gærede fødevarer er forbundet med en række potentielle fordele og bringer et andet niveau af smag til dine måltider.

Du kan starte med at indtage naturlig yoghurt og gradvist inkorporere andre gærede elementer som fx kombucha, kimchi, natto, kefir osv.

4 Brug masser af grøntsager og frugter i forskellige farver
Spis en række grøntsager, især mørkegrønne og røde og orange grøntsager - det sikrer blandt andet tilførslen af fiber, som er en af tarmbakterierne primære fødekilde. Det er optimalt at spise fødevarer, der er i sæson.

5 Minimér alkohol og tilsætningsstoffer
Det kan lyde banalt, men alkohol, tilsætningsstoffer og sukker er det værste for din tarms sundhed.

Unseen Bio blev stiftet i 2018 og er en health tech startup, der vil forbedre den individuelle sundhed via unik personlig modellering af tarm-mikrobiomet. Du kan selv få testet din tarmsundhed for 995 kroner. Læs mere på www.unseenbio.com

Glæder du dig til, at Tour de France kommer til Danmark i 2022