23. juni 2021
kockhuset
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Støbejern - klassisk i køkkenet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Støbejern - klassisk i køkkenet

Køkkengrej interesserer mange mennesker, for i takt med, at vi har fået flere ressourcer, har vi også fået mulighed for at købe godt køkkengrej, som passer til de enkelte opgaver, der nu engang er i et køkken.

Der bliver solgt køkkenmaskiner i stort antal. Vi vil ælte, røre og piske, så vi kan bage lækkert brød med surdej, røre vores egen mayonnaise og eksperimentere med de mange smage, der kan være i den klassiske sauce, og i det hele taget vil vi ikke gå ned på grej.

Tør vi sige, at det ikke mindst er mænd, der er interesseret i køkkenets udstyr? Måske taler vi ind i nogle forkerte fordomme, men vi tror, at mænd ofte synes, at det er vigtigt, at man kan flashe det rigtige grej og har netop den lille saucegryde, som er afgørende for den optimale hollandaise, mens kvinder måske mere tænker på, hvordan maden kommer på bordet, så alle bliver glade og mætte.

Støbejern er in igen

Har man betalt sin lærepenge i et køkken i 1970'erne eller 1980'erne, har man med stor sikkerhed stiftet bekendtskab med gryder og pander af støbejern. Siden er støbejernet gået lidt af mode, men det er i den grad på vej op igen som en del af det nødvendige udstyr i et moderne køkken, hvad enten man er professionel eller glad amatør.

En støbejernspotte har mange fordele. Det svenske firma Kockhuset har testet mange støbejernspotter og fundet frem til en stribe produkter, som matcher forskellige kriterier. Det kan være støbejernsgrej, som er mest populært blandt kunderne, eller grej, som er bedst til prisen. Der kan også være tale om grej i et traditionelt design, som de fleste synes om, eller måske en klassiker som Le Creuset, som i disse år er vokset frem som et brand med stor værdi for glade kokke i alle klasser.

Hvad du vælger, afhænger helt af din pengepung, dine ambitioner og dine behov.

Støbejern har mange gode egenskaber

Støbejernsgrej er rigtig gode at arbejde med i køkkenet, og så har de mange fordele, som overtrumfer meget af de nymodens materialer, som vi ellers er glade for.

Vidste du for eksempel, at du ved at stege og brase i støbejerngrej får et tilskud af jern til din kost? I stedet for eventuelle skadelige stoffer fra slip-let belægninger og andet får du naturens rene produkt, som afgives i ganske små mængder, når du for eksempel udsætter din støbejernspande for varme og skrab med dine redskaber.

Støbejern har også den egenskab, at det efter nogle ganges brug for en naturlig imprægnering, så tingene ikke brænder på. Dette opnår du ved ikke at vaske dine støbejernspander og -gryder med sulfo, når du har brugt dem. Du skal blot vaske dem under varmt vand. Så trænger olie og andre fedtstoffer ind i jernet og danner en naturlig slip-let overflade.

Desuden er støbejernsgrej i praksis uopslideligt. Du kan anvende en støbejernspande i årti efter årti og i realiteten blot få en bedre og bedre pande.

Der er kun godt at sige om støbejernsgrej, så tjek markedet ud og prøv dig frem.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?