19. marts 2019
Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Når ældre virkelig hjælper ældre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når ældre virkelig hjælper ældre

Roskildeafdelingen har 400 brugere og 17 aktivitetsledere. Nu drømmer de om at udvide med et tilbud om stolemotion i ældres eget hjem, så ældre vedligeholder deres færdigheder efter rehabilitering.

Navnet siger næsten det hele: Ældre hjælper ældre. I den 15 år gamle forening hjælper ældre andre ældre med alt fra it-undervisning, besøgstjeneste, spisevenner til handyman-tilbud og erindringsværksted. Og det er blot nogle af tilbuddene i Roskildes afdeling af Ældre hjælper Ældre, der har 400 brugere og 17 aktivitetsledere. Hvis det står til den aktive bestyrelse, så kan foreningen inden længe udvide med et nyt tilbud, nemlig stolemotion i eget hjem.

”Når en ældre kommer fra rehabilitering og tilbage i sin egen bolig, er det vigtigt at vedligeholde træningen, så man ikke mister de færdigheder, man har trænet sig op til. Derfor opstod ideen til stolemotion i eget hjem. Målet med stolemotion er at vedligeholde den ældres færdigheder, så vi på sigt får færre indlæggelser og den ældre oplever større livskvalitet,” forklarer Dennis Skernby, der er bestyrelsesmedlem i Ældre hjælper Ældre og tovholder på det nye projekt. Han har været aktiv i foreningen i 10 år og selvom han er rundet 78 år, er der stadig fuld fart på det frivillige arbejde.

Stort behov

Lige nu afventer foreningen om Roskilde Kommune vil støtte projektet, så det kan blive en realitet. Foreningen tilbyder i dag stolegymnastik på hold, som man selv skal transportere sig til. Men det kan ikke alle ældre.
”Vi fornemmer, at der er et stort behov – mange lokale ældre er på rehabilitering på Kristiansminde og Trekroner Plejecenter. Dem kan vi gøre en forskel for, så de ikke mister deres færdigheder, når de vender hjem. Vi ved fra lignende projekter i andre byer, at det har god effekt,” fortæller Dennis Skernby.

Empatiske frivillige

Hvis projektet ender med at blive virkelighed, så skal der findes frivillige, der vil tage ud til en ældre medborger og lave øvelser med fx elastikker og balancebolde i en times tid en gang om ugen. Som frivillig kommer man på instruktørkursus, så man bliver klædt på til opgaven. Og man behøver ikke selv være den store sportsmand for at kunne være en god stolemotionsinstruktør, forsikrer Dennis Skernby.

”Hvis man blot er i rimelig fysisk stand, så er det vigtigste, at man er empatisk og går roligt til opgaven med den ældre.”
Hvis man vil læse mere om foreningens tilbud eller gerne vil være frivillig, kan man læse mere på aeldre-roskilde.dk eller komme forbi i foreningens åbningstid mandag-torsdag kl. 10-12 i Tinghuset, Jernbanegade 21A i Roskilde.

Ældre hjælper ældre er medlem af den landsdækkende organisation Danske Seniorer, hvis virke er inden for den frivillige sociale sektor.