23. april 2019
Mange danskere undervurdere vigtigheden af kendskab til radon i boligen (sn
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mange danskere undervurdere vigtigheden af kendskab til radon i boligen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mange danskere undervurdere vigtigheden af kendskab til radon i boligen

Radon er en gasart, der findes i jorden. Derfor kan det heller ikke undgås at finde det i din bolig. Det ændrer dog ikke på, at det er en radioaktiv gasart, du skal være opmærksom på. Den kan både vise sig at have indflydelse på boligens indeklima, men også din sundhed. Du kan hverken se, lugte eller mærke radon, hvilket betyder, at du ikke selv kan mærke niveauet.

Det giver heller ikke nogle kortsigtede symptomer, der kan give et billede af radonniveauet. Det betyder, at du ikke har nogen chance for at vide, om der er meget radon i din bolig eller ej, hvis ikke du får udført en radonmåling. Til dette skal du bruge en såkaldt radonmåler. Det er vigtigt, at det ikke er noget, du undervurderer, da det kan være sundhedsskadeligt.

Du kan selv udføre en radonmåling

Der er mange, der tror, at de er nødsaget til at hyre en professionel fagmand til at håndtere deres radonmåling. Det er dog vigtigt, at det understreges, at det ikke er tilfældet. Du kan sagtens klare det på egen hånd. Faktisk er det noget, der er ganske simpelt. Derfor er det selvfølgelig heller ikke noget, du skal gå på kompromis med, da det kan klares på simpel vis.

Det kræver intet andet end, at du vælger at opsætte én eller flere radonmålere i boligen. Det er selvfølgelig vigtigt, at du har fokus på at placere målere nok til at sikre, at du får en korrekt måling af niveauet af radon i hele din bolig – det kan nemlig vise sig at være forskelligartet, hvis der er tale om en større bolig, hvorfor du også bør købe flere radonmålere.

Heldigvis forholder det sig således, at du flere steder har mulighed for at investere i disse målere, der er med til at gøre det yderst nemt for dig at skabe et godt billede af radonniveauet i din bolig. Derfor skal du heller ikke frygte for, om det er noget, du reelt set er i stand til at kunne klare på egen hånd. Det er nemlig så simpelt, at det er noget, som alle kan klare.

Lukkede målebokse giver det bedste resultat

Hvis du står over for at skulle måle radonniveauet i din bolig, så er det bedst, at du vælger at investere i lukkede målebokse, da de giver det bedste resultat. Det er desuden også den metode, der anbefales at bruge af Sundhedsstyrelsen. Du kan selv sætte dem op og skal blot være placeret i 60 dage, hvorefter de skal sendes ind til et laboratorie for at få svar.

Der findes også digitale løsninger, du kan bruge i stedet, da de kan give dig et billede af niveauet på kortere tid, men de er dog ikke helt så præcise, hvilket du naturligvis skal være opmærksom på. Det er også noget, der betyder, at hvis du vil være helt sikker på, at du får en præcis måling, så er du bedst stillet med at købe en række af de lukkede målebokse i stedet for.