24. september 2020
karsten-wurth-K1v-HLUbRT8-unsplash
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hvor meget af dit energiforbrug er grøn energi?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvor meget af dit energiforbrug er grøn energi?

Danmark bliver ofte fremhævet som et foregangsland, når det kommer til den grønne omstilling. Så hvad er det, man gør så godt i Danmark? Og ved du, hvor meget af dit energiforbrug som stammer fra vedvarende energikilder? Det kan du læse om her, hvor du også kan læse om hvad oprindelsesgaranti er, og hvad det betyder for dig som forbruger.

Sponsoreret indhold

Danmark er helt fremme, når det kommer til udviklingen af teknologier til produktion af vedvarende energi. Danmarks geografiske placering med lange kyststrækninger giver optimale betingelser for produktion af især vindenergi, og man har fra politisk side i en årrække investeret i både forskning i vedvarende energi, og investeret i selskaber som producerer det. Det har været med til at give en position i verden, hvor flere lande kigger mod Danmark, når de skal omstille deres energiproduktion til grøn energi. Du kan læse mere om grøn energi her.

Alternative energikilder

Danmark er primært kendt for produktion af vindenergi, men der findes adskillige andre metoder til at udvinde og producere grøn energi. En af grundene til at Danmark er så langt fremme, er som tidligere nævnt, at man fra politisk side har valgt at prioritere udviklingen af vedvarende energikilder. Eksempelvis ved anlæggelsen af vindmølleparken Horns Rev 3 i 2019, som årligt vil levere strøm til 425.000 danske husstande. I 2019 kom halvdelen af det danske energiforbrug fra vind- og solenergi. Til sammenligning stammede 78% af verdens samlede energiforbrug i 2019 fra fossile brændstoffer som kul og olie, 20% fra vedvarende energikilder og 2% atomkraft.

Selvom Danmark er omgivet af hav, og derfor ville have gode muligheder for at udnytte havet til vandenergi, så er det primært vind- og solenergi som benyttes i Danmark. I modsætning til Norge, hvor vandenergi står for 98% af den samlede energiproduktion.
Af alternative energikilder kan også nævnes biogas, biomasse og geotermisk energi, som alle har et stort potentiale i den grønne omstilling.

Hvad er oprindelsesgaranti?

I Danmark har man kun ét elnet. Det vil sige, at alt det energi som bliver produceret, bliver ”blandet” og sendt samlet ud til forbrugerne. Det lyder umiddelbart ikke særligt grønt, og derfor har man i EU besluttet, at indføre oprindelsesgaranti på grønne energikilder. Det betyder i praksis, at når en vindmølle leverer en given mængde strøm ind i elnettet, så får man et bevis på den leverede mængde strøm. Derved har el-selskabet mulighed for at indkøbe strøm med oprindelsesgaranti svarende til deres kunders forbrug, og man kan derfor tale om reel grøn energi, som kommer ud til forbrugeren. Man kunne måske tænke, at det ville give mere mening at have seperate elnet, men det danske elnet strækker sig over 166.000 km, og det vil derfor være en kæmpe udgift, hvis man skulle etablere et mere. Derfor satser man på at skabe mere energi fra vedvarende energikilder, og på den måde over tid udskifte den energi som kommer fra fossile brændstoffer til energi fra vedvarende energikilder.

Flere energiselskaber har gjort det muligt, at man som forbruger kan vælge om ens elforbrug skal dækkes af vedvarende energikilder. Dermed kan du som forbruger være med til at hjælpe den grønne omstilling på vej.

Har debatten om sexisme taget overhånd?