14. juli 2020
sn
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hold styr på likviditeten i dit bygge- eller anlægsprojekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hold styr på likviditeten i dit bygge- eller anlægsprojekt

Som bygherre eller entrepriseudbyder er økonomien i et projekt (naturligvis) af afgørende betydning for, om hele opgaven er en succes eller ej. Og en ting er, om selve regnskabet udviser et overskud eller et afkast af de investeringer, der bliver foretaget. Noget helt andet er likviditetsspørgsmålet under selve byggefasen. I denne artikel præsenteres en række råd til dig, der skal bygge, eller dig, der har fået til opgave at opføre en bygning og gerne vil sikre, at arbejdet ikke kører af sporet på grund af en kortvarig mangel på kroner og øre.

Erhvervslån kan være en nem og billig løsning

Mange bygherrer og entrepriseudbydere bliver en smule tilbageholdende, når snakken falder på virksomhedslån, men hvis man ved, hvordan man arbejder rigtigt med gæld, kan lån være et værktøj i redskabskassen på lige fod med en hammer og sav. At søge ekstern finansiering i en kortere periode for at sikre, at regninger på kort sigt kan betales, er en helt almindelig del af det at håndtere og forestå større byggeprojekter.

Erhvervslån er efterhånden et marked med hundredvis af aktører, der udfordrer de traditionelle finansieringskilder som banker og realkreditinstitutter. Det kan derfor sagtens betale sig at undersøge, om der er penge at spare andre steder, hvor du kan optage et erhvervslån. Det giver dig også et bedre overblik over, hvad der er en fair rente, og hvordan dit projekts risikoprofil i virkeligheden er sammensat. Du kan også bruge en alternativ långiver, selvom du måske allerede entrerer med en bank, eller har en kreditramme hos dine leverandører.

Bed om længere kreditter hos leverandører og samarbejdspartnere

Netop leverandører og samarbejdspartnere er en anden knap, du kan skrue på – enten alene eller i kombination med fx et erhvervslån. De skal selvfølgelig før eller siden have betaling for deres arbejde, men de har også en naturlig interesse i, at du ikke går konkurs eller betalingsstandsning. Det er en god idé at forhandle rammevilkårene for betaling på plads, før projektet går i gang, da du på denne måde også har mulighed for at koble din udgående likviditet op på de betalinger, du omvendt modtager den anden vej.

På denne måde risikerer du ikke at skulle bede om kredittid på bagkant, hvilket kan være svært, og det kan ende med, at du skal tage et erhvervslån eller betale omkostninger for, at dine leverandører fungerer som bank – både økonomisk, men også ift. jeres relation.

Milestones eller leverandørfinansiering

Afslutningsvist kan du selvfølgelig også arbejde med den likviditet, der går ind i firmaet. Hvis du skal levere byggeprojektet til en kunde, kan du opsætte milestones, der udløser periodevise betalinger. Det kan fx være, at byggeriet står 25% færdigt, eller at det første byggesyn kan gennemføres. Hvis dette ikke er muligt, opererer nogle grene af branchen med at lade leverandører finansiere en del af likviditetsbyrden ved at aftale, at de først får betaling på et senere tidspunkt mod en risikopræmie på et par procenter af salgssummen. Det kan være en god måde at sikre bedre likviditet, eventuelt i kombination med et erhvervslån.

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?