5. marts 2021
Finn Rasmussen sammen med sekretær Mette Bøgeskov, som er en af de medarbejdere Advokathuset Stevns klienter møder når man har brug for råd og vejledning.
Finn Rasmussen sammen med sekretær Mette Bøgeskov, som er en af de medarbejdere Advokathuset Stevns klienter møder når man har brug for råd og vejledning.
Foto: Foto: Stevnsbladet
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Han hjælper folk og virksomheder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Han hjælper folk og virksomheder

Portræt af advokat med hjerte og styr på paragrafferne

Jura, gab. Advokatkontor, støvet. Fordomme om juraens håndværkere er der nok af, og selv om de omtales som ”avekatte” eller ”savskærere” i gamle danske film, så har de fleste af os, stor respekt for deres erhverv.
Ja, for inderst inde ved vi jo godt, at når udtrykket ”med lov skal land bygges” skal håndhæves i praksis, så sætter vi vores lid til advokaten.

Dækker juraen bredt

Finn Rasmussen er en advokat, som man kan have tillid til, og hans kontor i Algade 17 i Store Heddinge på Stevns, er ikke støvet med portrætmalerier i guldrammer af forgængere med hestehårsparykker og kapper.
Her er naivistiske bymalerier på lyse vægge og en 56 årig erfaren jurist, som kan sin jura så godt, at reolen med lovbøger er placeret i et fjernt hjørne, men dog til at nå.
- Jeg betragter mig selv som generalist, er Finn Rasmussens korte svar på spørgsmålet om hvad hans styrke er som advokat.
Og det bekræftes af hans juridiske spændvidde fra privatretlige sager om ægtepagt og skilsmisser til erhvervsrelaterede forhold som selskabsret, generationsskifte og køb og salg af virksomheder.
- Det eneste som jeg ikke tager mig af, er kriminelle sager som bl.a. vold, tyveri og overfald, lyder det fra Finn Rasmussen, der blev cand.jur. i 1994 og advokat fra 1998 med møderet for landsret.

Fra fiskechauffør til uni

Livet er mindst lige så omfattende som Karnovs Lovsamlinger, og det har bragt Finn Rasmussen fra folkeskole og gymnasium via værnepligt til rattet bag en fiskebil i ungdommens København, hvor han lærte alle restauranter og hoteller at kende, for siden at køre hyrebil i weekenderne, mens han læste jura på Københavns Universitet.
- Jeg hørte dengang en forelæsning af en tysk professor fra Hannover, og kom siden på EU’s uddannelsesprogram Erasmus til Juristische Fakultät i Hannover, hvor jeg lærte så meget tysk, at jeg senere fik en stilling på et advokatkontor i Kolding, og interesse for erhvervsjura, lyder det præcist og sammenfattende fra Finn Rasmussen.
Men han har også lige en historie fra Hannover, om hvordan han gik til eksamen samme dag som Danmark spillede finale mod Tyskland i EM 1992, og hvor den tyske professor brugte halvdelen af tiden til at tale om landskampen og de dygtige danske spillere. Finn Rasmussen bestod med glans, ligesom det danske landshold.

Lokal engageret

Finn Rasmussen åbnede sit advokatkontor på Stevns, hvortil han flyttede i 2005, og straks engagerede sig i det lokale foreningsliv.
Først i Valløs Erhvervsgruppe, som dannede en paraplyorganisation, som siden endte som Stevns Erhvervsråd, hvor Finn Rasmussen også fungerede som formand i flere år. I dag er han stadig bestyrelsesmedlem, ligesom han er med i Danske Advokaters fagudvalg for erhvervsejendomme og entreprise.
- Jeg kan lide at skabe netværk, og jeg er censor ved den praktiske retssagsprøve ved advokateksamen, hvor det er lærerigt at se sager fra den anden side af bordet, fra dommersædet, og så er jeg med til at planlægge Danske Advokaters interne kurser, siger han og holder en tænkepause, mens han kigger ud af kontorvinduet.
- Jeg nyder at sidde på dette kontor, kommer det så, og Finn Rasmussen fortsætter:
- Jeg kan lide at møde mennesker, forskellige samfundsgrupper, og de mange spændende sager fra vugge til grav. Jeg kan godt lide at nørde lidt, for det er vigtigt at kunne huske faktuelle ting, have styr på alle detaljer i sagerne. Man skal være superforberedt. Derfor foretrækker jeg også de personlige møder med klienterne, fortæller han, som ellers er i gang med at forberede onlinemøder via internettet.

Hensyn til værdighed

Vi taler lidt om det personlige møde, som Finn Rasmussen finder skaber større tillid, for uanset om det drejer sig om køb af et hus, oprettelse af testamente, overtagelse af familiegården eller rådgivning om opstart af en virksomhed, så er det de personlige relationer, som gavner sagen.
Men hvordan er det at behandler mellem 100-200 sager om året, hvilket betyder, at Finn Rasmussen efter 15 års virke på Stevns må have mødt flere tusinde menneskeskæbner?
- Selvfølgelig får man en personlig viden om alt fra lykkelige begivenheder til tragedien, begynder han, og nævner et tilfælde, hvor en klient brød sammen under et retsmøde.
- Det handler om bevisets stilling, og jeg har ikke noget problem med at rumme kendskabet til personlige sager. Det er opgaver, som skal løses juridisk, og man skal altid respektere folks værdighed. Jeg kan f.eks. hjælpe et par med en hushandel, og tre år efter være involveret i deres skilsmisse. Vi er som advokater vant til at gå til arbejdet professionelt. Når en sag er slut, så parkeres den på ”fjernlageret”. Det er en del af advokat-etikken, fastslår han.
Og Finn kan ikke klare advokatkontoret uden sin betroede sekretær, Mette Bøgeskov, der er et vigtigt bindeled mellem ham og klienterne, foruden de utallige specialopgaver, der kendetegner et advokatkontor.

Advokat Finn Rasmussen er dus med sin jura, og det er hans klienter meget glade for. (Foto: Stevnsbladet)

Fremtidsfuldmagt

Finn Rasmussen bliver bedt om at sammenfatte sine mangfoldige sagsområder i to hovedområder, og svarer, at det for øjeblikket er testamente og dødsboer, og så ejendomshandler.
Men så nævner han også en juridisk nyskabelse: Fremtidsfuldmagt, som trådte i kraft i 2017.
- En fremtidsfuldmagt registreres nu og kan sættes i kraft, hvis du i fremtiden skulle blive syg eller svækket, og derved miste evnen til selv at tage vare på dine økonomiske og personlige forhold, forklarer han, og fortæller om hvordan sikkerhedskontrollen virker.
- Man kan på den måde som pårørende være med til at træffe beslutning, når/hvis fuldmagtsgiveren bliver visiteret til et plejehjem, pga. en demenssygdom. En fremtidsfuldmagt er et privat og selvvalgt alternativ til værgemål.

Fonde som hjælper

Advokatkontoret i Algade administrerer tre fonde, som bl.a. støtter unge under uddannelse, syge ældre og håndværkere i knibe.
- Det kan blive til over 100 ansøgere om året, men det er interessant at engagere sig i, oplyser Finn Rasmussen, og nævner hvordan en af fondene har støttet en ung lokal stevnsbo med at komme på et universitetsophold i New York, og som i dag arbejder på dagbladet Information.
- En anden ung ph.d.-studerende i hjerneforskning fik hjælp til et ophold i Australien, og en kørestolsbruger fik støtte til en mentorordning, ligesom håndværkere, der rammes af sygdom, kan søge økonomisk hjælp.
Finn Rasmussen lyser op, når han fortæller om dette sociale arbejde, og de unges gåpåmod.


Algade 17
4660 Store Heddinge
Tlf. 56 50 44 00
www.advokathusetstevns.dk
Respekt for klienter

Samtalen er ved at slutte, og selv om Finn Rasmussen holder privatlivet tæt til kroppen, så afslører han, at han og hans kone, som også er jurist, lige har købt et par el-cykler, og så svømmetræner han.
Livet er også andet end jura, selv om han selv kalder det et kald, som fylder meget i hverdagen.
- Jeg går da i haven og luger ud, smiler han, og tilføjer, at han er glad for at bo i et smørhul i et smørhul, hvormed menes Stevns i Danmark.
- Vi har et familiesommerhus i Sverige, og der kaster jeg mig over krimier i ferierne, og så synger min kone i kor, og gennem hende har jeg lært at holde af kulturlivet, siger han igen med et lunt smil, mens han retter på sin åbenstående skjorte. Bruger advokater ikke slips mere?
- Jeg har en hundred stykker, flotte, derhjemme, men dem bruger jeg sjældent. Det var mere da jeg var ung fuldmægtig og skulle stives lidt af, når jeg skulle i retten, lyder det gennem en stille latter.
Finn Rasmussen er skarp på juraen og sine juridiske gøremål, og hans stolthed over for sit fag er tydeligt, men størst er hans åbenlyse engagement og respekt i hver enkelt sag.
- Det er dejligt at møde folk på gaden som hilser på en, rart når de kommer igen, for det viser, at man har gjort et godt stykke arbejde, slutter Finn Rasmussen.

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?