21. juni 2021
man in camouflage and with a hunting rifle in a forest on a spring hunt
man in camouflage and with a hunting rifle in a forest on a spring hunt
Foto: Shutterstock
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Guide: Hvilken jagtjakke skal jeg vælge?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Guide: Hvilken jagtjakke skal jeg vælge?

Jakken er vigtig, når du er på jagt, og der er flere kriterier, den skal opfylde for at være god nok til din jagttur. Hvis du ikke ved, hvordan du skal vælge den rigtige jagtjakke, kan du læse med her. Vi gennemgår de forskellige jakketyper og deres fordele, så du bliver klædt godt på.

På friluft.dk finder du et stort udvalg af jagtjakker. De er alle i høj kvalitet og udstyret med de helt rigtige detaljer og tilbehør, så du har de bedste forudsætninger for en god tur. Når du har valgt den rigtige jakke, kan du også finde resten af dit tøj og udstyr til jagtturen på friluft.dk.

Et godt jagtoutfit består af tre lag: et åndbart og svedtransporterende inderlag, et varmt mellemlag og et isolerende yderlag. Din jakke er yderlaget, og det er vigtigt på regnfulde og blæsende dage, men de andre lag er vigtige for blandt andet varme og åndbarhed. Så gå på opdagelse i udvalget af jagtjakker og andet jagttøj og -udstyr, så du er helt klar til næste jagt.

De fire vigtigste overvejelser:

For at du kan vælge den perfekte jagtjakke, er der fire overvejelser, du bør have i tankerne. Der er forskel på, hvilken jakke du bør kigge efter, alt efter om du skal på stillesiddende jagt som anstandsjagt eller en mere fysisk aktiv jagt som trampejagt. Det kommer også meget an på, om du jager i de kolde eller varme måneder, og om der er fuld solskin eller regnfuldt blæsevejr.

1. Materiale og størrelse Først og fremmest skal du tænke over materialet. Du er for eksempel ikke særlig godt stillet, hvis du vælger en skinnende og glat jakke, der larmer og reflekterer – det gør dig både nemmere at se og høre. Du bør vælge et syntetisk materiale måske med en uldblanding for varme og isolering. Som yderlag skal jakken sørge for at beskytte dig mod vejrets luner. Den skal derfor være både vind- og vandtæt.

Størrelsen betyder også en del, for det er vigtigt, at der er luft mellem dine lag. Det er lagene, der hjælper dig med at holde varmen, så med de rigtige inder- og mellemlag under jakken sikrer du dig en tilpas temperatur hele dagen. Samtidig skal jakken ikke være for stor, for så er der større chance for, at den larmer, når du bevæger dig – og så risikerer du at skræmme dyrene væk.

2. Mønster og farve Du skal vælge en jagtjakke i en farve eller et mønster, der passer til de omgivelser, du skal jage i. Nogle jagtjakker har et mønster, mens andre er klassisk, ensfarvede grønne. Hvis byttet får øje på dig, er det nemlig meget hurtigt væk igen. Det kan også være en fordel at have orange detaljer i din jakke eller tage en orange vest på – det gør dig nemmere at se for andre jægere. Og jager du for eksempel hjort, skal du ikke være bange for at blive set, da de ikke kan skelne orange fra grøn.

3. Holdbarhed Det er vigtigt, at du vælger en jagtjakke, der kan holde til lidt af hver. Nogle jagtformer foregår i hårdt terræn, hvor du går gennem tæt krat, buske og grene – og det er vigtigt, at jakken ikke går i stykker. Så hvis du ved, at du skal på jagt i sådan et terræn, bør du tænke over, hvor holdbar din jakke er. Vælg et slidstærkt materiale enten på hele jakken eller på for eksempel skuldre og ærmer.

4. Lommer og justeringsmuligheder En jakke til jagt sætter nogle særlige krav til det tilbehør, den skal have. Du har nemlig blandt andet brug for store, gode lommer, når du er på jagt – både indvendige og udvendige lommer. Og jo større, jo bedre. Du skal have plads til for eksempel handsker, ekstra patroner og andet grej. Jager du for eksempel harer eller andet småt byttedyr, bør du kigge efter en jagtjakke med harelomme, så du kan bære dit bytte på den rigtige måde.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?