16. oktober 2019
Fredericia
Foto: Carsten Medom Madsen /Shutterstock
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Få den bedste handel, når du skal købe hus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Få den bedste handel, når du skal købe hus

Det er de færreste, der ofte foretager et boligkøb, og derfor er det også de færreste, der når at blive eksperter på området, og vi har derfor i denne artikel, samlet alle de vigtige aspekter, som du bør være opmærksom på i forbindelse med et boligkøb og låntagning i forbindelse hermed.

Hav styr på din økonomi

Når du skal tage et lån i forbindelse med køb af bolig, er det vigtigt at du har styr på din egen økonomi. For at få styr på din egen økonomi, bør du lægge et budget, da banken vil forvente, at du har et klar, når du kommer til et møde i banken.

Et godt budget giver en total oversigt over dine forventede indtægter og udgifter, og det er derfor en god idé at lægge budgettet for et helt år frem, så du får månedlige udgifter og indtægter, men også årlige, halvårlige og kvartalsvise ind- og udbetalinger med.

De fleste lægger et budget for en måned, men glemmer at tage højde for feriepenge, forsikringer og andre indtægter og udgifter, som er store nok til at gøre en substantiel forskel den måned hvor de forfalder.

Budgettet giver et godt overblik over hvordan din indtægter og udgifter ser ud, men banken vurderer også din økonomi på baggrund af eksisterende gæld og dit rådighedsbeløb. Rådighedsbeløbet er det beløb som husstanden har tilbage efter husstandens faste udgifter er betalt. Rådighedsbeløbet bør, som tommelfingerregel, minimum være 5.000 kr. for 1 voksen, 8.500 kr. for et par og yderligere 2.500 kr. for hvert barn i husstanden.

Samtidig bør du overveje din egen gældsfaktor, som er et nøgletal, som banken bruger til at vurderer graden af din gæld. Nøgletallet findes ved at dividerer din bruttoindkomst op mod din samlede gæld, des lavere en gældsfaktor, des bedre. Ofte er der tale om at gældsfaktoren ikke må overstige 4 ved køb af en ejerlejlighed. Det er muligt at få uafhængig rådgivning om realkreditlån hos Realkreditkonsulenten, som sikrer dig en uafhængig vejledning, da de ikke er forbundet til nogle realkreditinstitutter.

Få den rette vejledning

Langt de fleste, der skal ud og investere i en ny bolig, leder efter bolig gennem en ejendomsmægler, hvilket også er en effektiv måde at få et overblik over boligmarkedet i det foretrukne område. Det er dog her, at de fleste glemmer, at ejendomsmægler er sælgers repræsentant og ikke din, købers repræsentant, og det kan skabe misforståelser, da mægler varetager sælgers interesser.

Som køber er det en rigtig god idé at søge repræsentation hos en boligadvokat, som er ekspert i huskøb. En Boligadvokat er det typiske valg som repræsentant for køber, da de har stået for utallige handler og er eksperter på lovgivningen herom, dvs. at de kan hjælpe dig som køber til at få den mest ideelle handel, på baggrund af vurdering af tilstandsrapporten og mange andre ting. Det gælder uanset om du skal bruge en boligadvokat i Aarhus, Odense eller København, så kan du få det maksimale ud af handlen med ordentlig repræsentation.

Hvis I har planer om at bygge om i det hus, I forventer at lægge et bud på, så sørg for at indhente tilbud på ombygningen eller rettelse af K1’ere, K2’ere eller K3’ere, og brug dette til at forklare buddet på huset, så sælger forstår, at der skal udbedres disse ting, og det derfor kan være relevant med et afslag i prisen. Det handler om at huske alle udgifter, også hvis I har indhentet et tilbud på maling hos HC Farver eller tilbud på udbedring af førnævnte skader. En boligadvokat kan også hjælpe med at vurdere, hvor stort et afslag, der er tale om på baggrund af de skader, der er på huset.