9. maj 2021
Sn
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Er man forpligtet til at bruge den beskikkede forsvarsadvokat?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Er man forpligtet til at bruge den beskikkede forsvarsadvokat?

Du er ikke forpligtet til at benytte den forsvarer, du er blevet beskikket af retten. Derimod har du ret til frit at vælge din forsvarer blandt alle landets advokater.

Dette er også ensbetydende med, at du frit kan skifte din advokat, hvis det ønskes. Er du allerede blevet tildelt en beskikket advokat af retten, er der ikke noget, der forhindrer dig i at skifte til en anden advokat, som du selv har valgt.

I denne forbindelse er det naturligvis dig selv, der skal varetage kontakten til din valget advokat. Har du et ønske om at skifte advokat, er det derfor noget, som du selv aktivt skal stå for.

Ikke altid, at man selv kan kontakte en ny forsvarsadvokat

Det er dog ikke altid, at det er muligt for én at kontakte en ny forsvarsadvokat på egen hånd. Dette kan skyldes flere ting, men som regel skyldes det, at du fx er varetægtsfængslet. I et sådant tilfælde har du flere muligheder for at etablere kontakt til en ny advokat.

Det omfatter blandt andet nedenstående:

  • Du kan bede personalet i arresten om at tage kontakt til den ønskede advokat på dine vegne.
  • Du kan bede personalet i arresten om at sende en fax til retten om, at du ønsker at skifte til en ny advokat.
  • Du kan skrive en kort fuldmagt til din familie, som derefter kan tage kontakt til en advokat på dine vegne. Dette kræver ikke mere end, at du skriver: 'Jeg ønsker advokat XX som min forsvarer' og sætter din underskrift på papiret.
  • Du kan også bede politiet hjælpe dig med at skifte forsvarer, men det er dog sjældent en synderligt hurtig proces.

Er det en god idé at skifte forsvarsadvokat?

Det er vanskeligt at svare på, hvorvidt det er en god idé at skifte forsvarsadvokat. Hvis du har set dig tilfreds med den advokat, som du er blevet tildelt af retten, er der selvfølgelig ikke nogen grund til at skifte.

Føler du dig ikke komfortabel med vedkommende, fordi du ikke føler, at I er på samme side eller du betvivler vedkommendes evner til at forsvare dig, står det dig frit for at skifte.

Det kan naturligvis også være, at det ikke er første gang, at du har brug for en forsvarsadvokat, og at du har tidligere gode erfaringer med en bestemt advokat. Intet står i vejen for, at du bruger ham eller hende endnu engang.

Har du gjort dig tanker om at skifte din forsvarsadvokat, skal du naturligvis ikke tro, at det er en omfattende proces. Det er både nemt og hurtigt klaret.

Den nye forsvarsadvokat klarer overdragelsen

Når du har valgt en ny forsvarsadvokat, er det ham eller hende, der tager sig af det fornødne i forhold til retten, politiet og den tidligere forsvarer. Du skal derfor ikke foretage dig noget i denne sammenhæng.

Vær dog opmærksom på, at der som regel går et par dage før et forsvarsskifte falder på plads. Når det hele er faldet på plads, vil din nye forsvarer kontakte dig.

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?