19. november 2017
90 årige Grethe Thøgersen spiser Skee-is hver dag. Foto: Henrik Petit
gallery icon

Se billedserie

90 årige Grethe Thøgersen spiser Skee-is hver dag. Foto: Henrik Petit
Foto: Henrik Petit
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En is om dagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En is om dagen
90-årige Grethe Thøgersen holder vægten med økologisk proteinberiget is fra Skee Ismejeri.

- Det gælder om at nyde livet, siger Grethe Thøgersen med et smil, mens hun fanger endnu en skefuld proteinberiget hindbær is i det lille bæger.
De sidste to år har hun spist en is hver aften, før hun går i seng. Den daglige protein is hjælper hende til at holde vægten efter nogle år med alvorlig sygdom, bl.a. halskræft, hvor hun skulle finde ud af at spise igen efter måneder med strålebehandlinger og sondemad.
- Jeg kunne jo ikke spise. Når man ikke rigtig har nogen appetit, så gælder det om at få noget, man har lyst til – og is, det bliver jeg aldrig træt af, forsikrer Grethe Thøgersen.
Den proteinberigede is smager som den is, hun husker fra sin barndom. Den er omtrent dobbelt så fed som den flødeis, man ellers kan købe, og er desuden tilsat ekstra økologiske mælkeproteiner. Det høje indhold af fedt og proteiner gør isen til et let omsætteligt kosttilskud til alle, der har svært ved at holde vægten eller tage på.

Fakta:
GRØN RECEPT

Efter sundhedsloven ydes tilskud til forskellige godkendte ernæringspræparater. En grøn recept dækker patientens behov for ernæringstilskud i 6 måneder. For at opnå tilskud skal det tilskudsberettigede ernæringspræparat være ordineret af en læge i forbindelse med:

· Sygdom, der medfører problemer med at synke eller optage almindelig kost.
· Alvorlig svækkelse, hvor personen efter lægens vurdering ikke er i stand til at indtage almindelig mad i tilstrækkelig mængde til at dække behovet for næringsstoffer.
Der er typisk tale om personer som har gennemgået belastende kemo- eller stråleterapi, store eller gentagne kirurgiske indgreb eller svære infektioner.
Det offentlige tilskud dækker 60 pct. af præparatets pris.
Første is på recept

Det økologiske ismejeri i Skee ved Ringsted har fået deres proteinberigede is godkendt af Sundhedsstyrelsen som særlig medicinsk ernæring, så den som den første is i Danmark er på Sundhedsstyrelsens liste med levnedsmidler til syge og underernærede mennesker. Det kan eksempelvis være kræftpatienter, ældre eller andre, som ikke får spist nok.

Proteinfløde isen er udviklet i samarbejde med flere Sjællandske hospitaler som et velsmagende og super koncentreret alternativ til proteindrikke. Sundhedsstyrelsens godkendelse er en blåstempling af isens effektivitet til behandling af ernærings truede personer.

Lægeordinering

Du kan få recept til isen hos egen læge eller hvis du er i et behandlingsforløb på hospitalet.
Med recepten ( grøn ordination ) yder regionen tilskud på 60%.

Købes på apoteket

Isen bestilles og betales på apoteket. Efterfølgende modtager mejeriet besked fra apoteket og sender isen direkte til borgeren. Hvis man har problemer med at modtage pakken, sender mejeriet gerne til f.eks. nabo, pårørende eller arbejdsplads, det kan man selv bestemme.

Isen pakkes i en flamingokasse og køles med tøris. Efter modtagelsen skal isen ud af kassen og anbringes i fryser.
Hvis du opgiver mobil nr. ved bestilling sendes SMS på modtagelsesdagen

Se mere på www.skeeis.dk Spørgsmål på skeeis@skeeis.dk eller 57600528

Ingredienser Vanilje is med hindbær

Fløde*, rørsukker*, mælkeprotein*, hindbær* 5 %, hvedesirup, vanilje*.
* = Økologisk

Økologisk, Fairtrade og ingen tilsætningsstoffer

NÆRINGSINDHOLD PR. 100 GRAM
Energi: 1281 kJ (305 kcal)
Fedt: 22 gram (64,5 E%)
– Heraf mættede fedtsyrer: 14 gram
Kulhydrat: 19 gram (25 E%)
– Heraf sukkerarter: 18 gram
Protein: 8 gram (10,6 E%)
Salt: 0,09 gram
Saltindholdet stammer alene fra naturligt forekommende natrium.

Sammensætningen af fedt og proteiner er ideel til vores underernærede patienter. Samtidig er isen et behageligt og meget velsmagende mellemmåltid.

Johnna Bork, klinisk diætist Roskilde Universitetshospital

Tip os

Del din historie eller billeder

Send en e-mail til:
sndk@sn.dk