22. oktober 2021
mike-petrucci-c9FQyqIECds-unsplash
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Dette bruger danskerne deres forbrugslån til

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dette bruger danskerne deres forbrugslån til

Sponsoreret indhold

Flere og flere danskere vælger at optage lån. Der findes mange typer af lån, som banklån, realkreditlån og forbrugslån. Specielt forbrugslån har været i en stor udvikling i de senere år, og her kan du læse mere om hvad et forbrugslån er, og hvad danskerne ofte låner penge til.

Hvad er et forbrugslån?

Forbrugslån er en paraplyterm for lån uden sikkerhed, hvilket betyder at du ikke skal stille sikkerhed, når du optager lånet. Nogle typer lån kræver, at du stiller sikkerhed i for eksempel dit hus eller din bil.

Der er flere forskellige typer af forbrugslån blandt andet kviklån, mini- og mikrolån og kassekreditter. Specielt kviklån er populære hos danskerne. I 2010 var der, ifølge Finansforbundet, 20.384 der optog et kviklån, hvilket steg til 357.000 i 2018.

En af grundene til at forbrugslån er så populære er, at du kan låne penge, til hvad du vil, uden du behøver at snakke med en bankrådgiver om det. Ofte bestemmer du også selv, om du vil bruge hele lånebeløbet på én gang, eller om du vil bruge pengene løbende. Forbrugslånet er derfor meget fleksibelt, og det er derfor nemt at tilpasse til dit behov.

Hvis du vil vide mere om hvad et forbrugslån er, og hvor hurtigt du kan få pengene ind på kontoen, kan du læse mere om VIVUS forbrugslån her.

Hvad koster et forbrugslån?

Et forbrugslån har generelt en højere rentesats end for eksempel banklån, da der ikke skal stilles sikkerhed, og lånevirksomheden dermed løber en større risiko.

Lånet betales ofte med gebyrer og renter, og den samlede omkostning pr. år i procent står som ÅOP. ÅOP (årlig omkostning i procent) kan med fordel bruges til at sammenligne lån med samme løbetid og beløb.

Rentesats og ÅOP er forskellig fra udbyder til udbyder, men her i Danmark er der indført et loft på ÅOP på 35 %, samt et omkostningsloft, der gør, at du samlet set, højest kan komme til at betale det dobbelte af lånet tilbage i gebyrer, renter og afdrag.

Hvad lånes der til?

Der er foretaget forskellige undersøgelser af, hvad danskerne bruger deres forbrugslån til. Det varierer meget, alt efter blandet andet alder, indkomst og bopæl.

Hver fjerde ung har et forbrugslån. De unge låner ofte penge til shopping eller rejser, hvor de ældre oftere låner penge til renovering af boligen eller til en ny bil.

I Jylland bliver 20 % af de udstedte forbrugslån brugt på udgifter til bilen, hvorimod man i København ofte tager et forbrugslån for at rejse. Hele 15 % af lånene taget af københavnere blev brugt på at rejse, og 12 % blev brugt på renovering.

Derudover bliver der også lånt penge til ting som elektronik og almindeligt forbrug, som indebærer dagligvareindkøb, diverse regninger og andre småudgifter.

Hvis du vælger at tage et forbrugslån, er det vigtigt at du afstemmer dit lån med dit budget, og hvilke behov der skal dækkes. Et forbrugslån tages oftest i forbindelse med et akut behov eller en uforudset udgift, da det er muligt at låne pengene hurtigt.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?