7. august 2020
557352802-6198x4134ma
Foto: Juri Pozzi / shutterstock
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Akupunktur og sportsskader

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Akupunktur og sportsskader

I de senere år er det blevet mere og mere populært at gå til en akupunktør, hvis man har smerter eller andre gener. Og det er med god grund. Akupunktur er nemlig en behandling, hvor man slipper for at tage medicin og dermed slipper for de eventuelle bivirkninger, der kommer i medicinens kølvand. Akupunktur kan hjælpe på mange forskellige fysiske og psykiske tilstande og et af de områder, hvor den har vist sig at have stor effekt, er i behandlingen af sportsskader.

Få behandling med det samme

Der finde mange forskellige typer at sportsskader, som kan variere meget i intensitet og årsag. Der er skader, der er blevet mere eller mindre kroniske og skader, der lige er opstået. Det er altid bedst at reagerer hurtigt, når man får en skade, da chancen for at komme hurtigt over den er meget større, hvis man går til akupunktøren med det samme, fremfor at vente til skaden har sat sig og måske er blevet et permanent problem, som det er langt sværere at slippe af med. Kommer man hurtigt af sted og får behandling med det samme, har man som sportsudøver gode chancer for at kunne være aktiv igen i løbet af en uges tid.

Pludselig eller langvarig belastning

Skader kan ingen undsige sig. De rammer både helt almindelige motionister og professionelle sportsudøvere. Det er let at komme til at overbelaste, ankel, knæ eller skulder, når man dyrker sport og det er ofte overbelastningerne, der ligger til grund for skader og smerter. Overbelastningen kan både opstå som følge af en pludselig hændelse for eksempel, at man vrider om under løbeturen eller den kan være resultatet af en langvarig belastning, der har opbygget sig over tid, det kan for eksempel være en tennisalbue.

Akupunktur – hvad er det egentlig?

Siden kineserne for flere tusinde år siden udviklede akupunkturen, har den været brugt i det meste af Asien til at lette menneskers smerter og fjerne fysiske såvel som psykiske gener. Akupunkturen er en del af behandlingsformerne i traditionel kinesisk medicin. I akupunktur arbejder man med udgangspunkt i meridianbanerne. Det er 14 energibaner, der løber i kroppen. Standses eller mindskes energistrømmen, kan det forårsage smerter og gener. Derfor er akupunktørens opgave at finde ud af, hvor energien blokeres og derpå få den til at løbe frit igen. Det gør behandleren ved at sætte meget tynde nåle i de punkter, der kaldes akupunkturpunkter. De ligger på meridianbanerne og, der findes omkring 365 af dem.

Hvilken virkning har akupunktur?

Det er stadig usikkert set med et vestligt videnskabeligt blik, hvorfor akupunktur virker. Men det man ved er, at det frigiver hormoner, som er smertelindrende og det øger blodtilførsel og -gennemstrømning på det sted som behandles. Dermed udrenses og afgiftes det smerteramte sted. Akupunktur får også muskler og led - ja hele kroppen – til at slappe af. Indenfor akupunktur arbejdes der holistisk med sammenhængen mellem krop og sind. Kroppens tilstand indvirker på sindet og sindets tilstand indvirker på kroppen. Krop og sind er ikke to adskilte mekanismer, som den vestlige verden ofte betragter dem som.

Selve behandlingen

Når man kommer til en akupunktur, vil behandleren til en start tale med klienten om, hvad problemet er. Derefter vil han eller hun undersøge klienten. Ofte starter det med, at pulsen tages. Derefter er der nogle behandlere, der kigger på tungen og andre mærker på klientens mave. Når behandleren har indkredset problemet og hvilke punkter, der skal stimuleres sættes de tynde sterile nåle i akupunkturpunkterne. Det gør kun meget sjældent ondt at få akupunktur. I stedet oplever mange en beroligende effekt i det område, der behandles. Nogle kan føle en sovende eller let trykkende fornemmelse, der hvor nålene er placeret. Det er helt individuelt, hvor mange behandlinger, man skal have. Det kommer helt an på det problem, man kommer med.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?