6. maj 2021
sn
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Årsrapporten: En kort introduktion

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Årsrapporten: En kort introduktion

En årsrapport er en årlig redegørelse, der analyserer og vurderer en virksomheds økonomiske udvikling hen over det sidste regnskabsår. Årsrapporten er vigtig, fordi den giver et sandfærdigt indblik i virksomhedens reelle økonomi. En årsrapport skal altid offentliggøres, så den er tilgængelig for samarbejdspartnere og andre interessenter. I årsrapporten skal det også fremgå, hvis selskabet har planlagt eventuelle ændringer for fremtiden, samt hvilken vision de har for fremtiden.
Årsrapporten skal ydermere være tilgængelig for offentligheden, og de interessenter som har interesse i dette kan tilgå regnskabet.

Hvad indeholder en årsrapport?

Årsrapporten består overordnet set af to dele. Der er årsregnskabet, som redegør for virksomhedens økonomiske situation. Dette afsnit indeholder for eksempel regnskabspraksis, resultatopgørelsen, ledelsespåtegning osv.

Derudover er der ledelsesberetningen, som skildrer virksomhedens aktiviteter i det forgangne regnskabsår. Dette afsnit indeholder for eksempel beskrivelser af hovedaktiviteter og formålet med disse og fremtidsudsigter.

Derudover skal årsrapporten også indeholde andre formalia såsom virksomhedens fulde navn, CVR-nummer, adresse, dato for godkendelse af årsrapport m.m. Hvis interessenter finder selskabets årsrapport på internettet, er det muligt for vedkommende at se årsrapporter fra tidligere. Det vil give dem en mulighed for at se den økonomiske udvikling i virksomheden og derved også beregne en masse nøgletal. Disse tal kan nemlig give et dybere billede af, hvordan et selskab klarer sig økonomisk. Et selskab kan nemlig godt have et underskud, men stadig klare sig godt, fordi selskabet har lavet nogle investeringer, som først skal give gevinst i fremtiden.

Hvem skal indberette årsrapport?

Selv om et anpartsselskab kan have mange ligheder med en enkeltmandsvirksomhed, så er anpartsselskabet forpligtet til at overholde mange flere regler, herunder det at skulle indberette årsrapport med tilhørende årsregnskab. Og jo større din virksomhed er, desto større krav stilles der også til dit regnskab og din rapport.

Er der forskel på årsrapport og årsregnskab?

Du er sikkert stødt på ordet ”årsregnskab” før, så måske sidder du og undrer dig over, om der er nogen forskel på en årsrapport og et årsregnskab. Og det er der; årsregnskabet er en del af årsrapporten.

Så det ville være forkert at sige, at de to begreber er to sider af den samme mønt, da årsregnskabet er en del af årsrapporten. For i sig selv er årsregnskabet ikke nok til at dække de krav, som årsregnskabsloven stiller. Årsrapporten er for eksempel ikke fuldkommen uden en ledelsesberetning samt andre formalia. Årsrapporten er langt mere omfattende at udarbejde, og en revisor kan rådgive og hjælpe dig i mål med denne.

Overlad årsrapport og årsregnskab til revisor

Det kan være en god idé at outsource udarbejdelsen af årsrapporten til en revisor. At tid er penge, er ikke en cliché, men derimod en realitet for dem, som driver virksomhed. Og selv om man har pligt til at indberette årsrapport, så kan det virke meget uoverskueligt at få den lavet – især hvis der er tale om en større virksomhed.

Så når du overlader papirarbejdet og talnørkleriet til en revisor udefra, får du ikke kun et sæt eksperthænder til at sikre, at din årsrapport overholder alle kravene, men du får også mere tid til at gøre det, som du er bedst til. Uanset hvad dette måtte være er det altid en fordel at frigive mere tid til andre dele i en virksomhed, hvor tiden er vigtigt. Det vil med garanti være en god investering, som spreder dine ressourcer ud til andre formål.

Skal du bruge en revisor i København, på Frederiksberg eller generelt på Sjælland - eller hvorhenne din virksomhed nu end befinder sig – så kan en simpel Google-søgning hjælpe dig på rette spor med at finde den helt rigtige revisor til jobbet. Alternativt kan du forhøre dit netværk, om der er nogen, som har erfaring med at udlicitere årsrapporten til ekstern aktør og derigennem finde en revisor. Hvis én person fra dit netværk skulle have gode erfaringer med en bestemt revisor, kan du med fordel bruge den samme. Bare du husker at afstemme forventninger med den pågældende revisor, inden samarbejdet starter. Så sikrer du dig, at I er på samme side.

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?