16. september 2021
Topbillede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lige nu er det sæson for skybrudsskader og kælderoversvømmelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lige nu er det sæson for skybrudsskader og kælderoversvømmelser

Sort spildevand er kloakvand, der ofte oversvømmer kældre ved skybrud. Mange danskere er ikke sikret

Du kan læse mere om, hvordan du sikrer din kælder mod oversvømmelse her: www.hoejvandssikring.dk og www.napan.dk, ligesom mange kloakmestre kan give gode råd

Selvom der måske er høj sol udenfor dit vindue lige nu, er juni og juli højsæson for lokale skybrud, og det forårsager ofte oversvømmelse af kloakker og ejendomme.

“Det er her, hvor husejere kan opleve, at deres kælder bliver oversvømmet af sort spildevand,” fortæller Kloakmester, Lars Skov fra Dansk Kloakservice på Amager. Og han uddyber.

“Sort spildevand er sådan set bare en pæn omskrivning for kloakvand, der løber baglæns i kloaksystemet og direkte ind og oversvømmer kælderen. Så det kan være en god ide som husejer, at undersøge, hvorvidt din kælder er sikret, hvis der skulle komme skybrud. For kloakvand ødelægger det meste.”

TIP
Hvis du skal ud at have installeret en form for sikring, så kan det være en god ide at undersøge, hvorvidt, du kan få rabat på din boligforsikring. Nogle selskaber giver nemlig op til 15 procent rabat på forsikringen, hvis man har en godkendt højvandssikring. Undersøgelsen kan udføres med assistance fra autoriserede kloakmestre.

Med en højvandssikring, kan du beskytte din kælder mod kloakvand ved oversvømmelser, men mange danske husejere er slet ikke klar over, om deres hus er sikret. Og når skaden først er sket, er der ikke så meget at gøre, fortæller Flemming Lau Jørgensen fra Sejma Industries, der udvikler og producerer de godkendte Napan højvandssikringer.

Han fortæller, at der i 2019 var 8000 skader fra skybrud med ca. 2000 skader på løsøre - altså alt det folk har haft stående i deres kælder. Dette kunne være undgået, hvis man havde haft en sikring.

“Med en højvandssikring undgår du helt grundlæggende tilbageløb i hus og kælder af spildevand eller regnvand i kloaksystemet. Der findes forskellige løsninger, så det vigtigste er at finde ud af, hvad der passer til det bestemte hus. Med nye løsninger til montering i eksisterende inspektionsbrønde kan man ofte sikre sig for en overkommelig omkostning. Så behøver du ikke at være nervøs for oversvømmelse, når skybruddet rammer,” forklarer Flemming Lau Jørgensen.

Mange danske husejere tror, at de er uden for farezonen, hvis de ikke bor i kystnære områder, men sådan hænger det ikke sammen, fortæller Kloakmester, Lars Skov.

“På Amager er der fx risiko for tilbageløb af kloakvand de fleste steder - blandt andet, fordi her er så fladt, og fordi mange oversvømmelser ikke kun skyldes truslen for direkte indtrængen af overfladevand. Så jeg ville råde alle husejere til at undersøge, hvorvidt deres hus er sikret.”

Godkendt Napan type 1 højvandslukker monteret i spulebrønd.

Synes du, at kommunen er der for dig?