9. maj 2021
IMG_8309
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fiskehandleren anbefaler: 7 hemmelige danske fisk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fiskehandleren anbefaler: 7 hemmelige danske fisk

Man kan undre sig. Danmark er et af de lande i verden med den længste kystlinje i forhold til størrelse - ca. 8.000 kilometer - og her finder man nogle af verdens verdens bedste fisk og skaldyr. Alligevel spiser mange danskere aldrig fisk

Omkring halvdelen af danskerne spiser aldrig fisk eller skaldyr - hver anden dansker rører simpelthen ikke seafood - og det på trods af, at det danske farvand byder på nogle af de lækreste spisefisk og skaldyr verden.

En stor del af de fisk og skaldyr, som fiskerne hiver op langs de danske kyster bliver eksporteret til udlandet, hvor de bliver købt i dyre domme.

Sammenligner vi med andre lande, der har nem tilgang til havet som fx Japan og middelhavsregionen, så har de en bred gastronomisk madkultur, der i høj grad er centreret omkring seafood.

MENY vil være den gammeldags fiskehandler

Mikael Nielsson er chef for fiskehandleren i MENY, Nærum. Han fortæller, hvordan vi tidligere spiste mere og varierede fisk, da der var flere fiskehandlere.

Flere og flere er dog blevet nødt til at lukke, da nogle supermarkeder overtog og kunne sælge billigere fisk - men også af en mindre skarp kvalitet.

I MENY i Nærum vil de tilbage til at være den gammeldags fiskehandler med et bredt udvalg af friske fisk af super kvalitet.

Og det behøver ikke at vælte budgettet at købe lækker fisk fortæller Mikael Nielsson.

- Mange har en forestilling om, at det er voldsomt dyrt at spise fisk, men du kan sagtens få noget super lækkert, som faktisk ikke koster særlig meget. Folk bliver tit overrasket.

Han fortæller, hvordan torsk fx er en luksusvare i den dyre ende af skalaen, men der er mange alternativer, som er lige så lækre at sætte tænderne i fra torskefamilien.

Glem for et øjeblik laks og tun

Men folk holder sig desværre ofte til det, de kender - fx laks og tun - som 70-80 procent af kunderne spørger efter.

- Det er lidt ærgerligt, for der er mange forskellige torskearter, som også er meget lækre og nemme at tilberede. Og der er uendelig mange måder at tilberede dem på. Bare spørg fiskehandleren om inspiration, når du køber din fisk, råder Mikael Nielsson.

Han ser det som en af sine fornemste opgaver at guide folk til at prøve noget nyt og så spise de fisk, der er i sæson lige nu.

Han er klar til at tage dig i hånden og guide dig rundt i dagens fangst på is i fiskedisken.

Han synes nemlig, at det godt kan blive en smule kedeligt, at 60-70 procent af kunderne sværger til laks og tun.

- Mange aner ikke, hvad de går glip af, hvis de kun holder sig til de sikre valg som fx tun og laks. Så jeg råder såvidt muligt til, at du kaster dig ud i noget nyt.

- Når kvaliteten er helt i top, kan det ikke gå helt galt.

Giv fisken nyt liv

Langt størstedelen af udvalget i MENY´s fiskedisk kommer fra de danske farvande - bortset fra tun og dorado fra Japan og Laks fra Færøerne - så det er noget af det mest friske fisk, du kan opdrive.

Kostrådene fortæller, at vi gerne skal spise fisk i hvert fald et par gange om. Så hvorfor ikke gøre det til nogle af ugen højdepunkter i stedet for en kedelig tjans?

Mikael Nielsson og personalet står i hvert fald klar til at guide dig til nye madoplevelser med seafood, som hverken behøver at være kedelige eller dyre.

Herunder kan du finde inspiration til at give fisken nyt liv på spisebordet.

IMG_8305

7 danske fiskearter, Mikael Nielsson råder dig til at prøve

1. Kulmule
Kulmulen er en super delikat spisefisk. Den er er både velegnet til kogning, dampning, og så er du næsten altid sikker på et lækkert resultat med en skindstegt kulmule.

Skal det være ekstra frækt, kan du lave din egen fiske-rillette til smørrebrødet.

2. Makrel
Makrel er meget mere end bare “makrel i tomat.” Den er sund, da den fx har dobbelt så mange Omega 3-fedtsyrer som laksen.

Det er selvfølgelig helt genialt at spise røget laks, men du kan også eksperimentere med den fede fisk og fx lave din egen ceviche.

3. Kuller
Kuller er en torskefisk, der er lidt sødlig i smagen. Da den minder meget om torsk i konsistens - dog med lidt finere flager end torsken - kan du bruge den i de almindelige torske-sammenhænge.

Kuller er en smule overset, men det gør den ikke mindre lækker. Tilbered den fx ovnbagt i en urterasp med bagte løg, peberfrugter og små tomater. Og server med groft brød.

4. Lange
Lange er ret fast og sprød i kødet, hvilket giver lidt mere bid i fisken. Den minder en smule om torsk og sej, så den kan bruges i mange af de samme sammenhænge.

Pift hverdagen op med et helt enkelt luksus-måltid af ovnbagt Lange med sprøde jordskokker, dampet porrer og hvidkål og en stærk sennepssauce. Meget nemt og super lækkert.

5. Brosme
Ligesom Lange har Brosmen et fastere bid, der gør den mere alsidig i tilberedningen. Prøve fx at bage den i ovnen med grøntsager, eller steg den helt enkelt i smør med krydderurter på panden, og server med små kartofler og det overskydende brunede smør med krydderurter.

6. Hvilling
Hvillingen er en saltvandsfisk og hører til torskefamilien Kødet er hvidt og yderst velsmagende.

Skal du være lidt dekadent og lave en sand crowd pleaser, så anvend Hvilling, som englænderne ofte gør det, og lav din egen fish´n chips.

Vend fileten i en beignetdej, dybsteg den sprød, og server med sprøde fritter. Det er en sikker vinder.

7. Mørksej
Mørksej har en dybere smag, så den ikke er så “fisket” i smagen. Derfor er den også en god fisk at begynde med, hvis man ikke er vant til at spise fisk.

Steg den eller bag den. Og så er den også fantastisk at lave fars af til luksus-fiskefrikadeller ved at hakke den og røre op med æg, mel, revet citronskal, salt og peber og lidt fløde. Hvem elsker ikke en god fiskefriakadelle?

Artiklen er sponseret af MENY i Nærum for at gøre opmærksom på det store udvalg af friske danske fisk, der findes på is i fiskehandleren i butikken.

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?