22. oktober 2021
phillip-katrine-01
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny teknologi bringer verden ind i klasselokalet på HHX i Odsherred

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny teknologi bringer verden ind i klasselokalet på HHX i Odsherred

Når den første årgang af HHX-elever starter i Odsherred til næste skoleår, bliver det i nyindrettede lokaler. Samarbejde med lokale virksomheder, virkelighedsnær undervisning og globalt udsyn er nøgleord for HHX. Og det er der tænkt over i indretningen af lokalerne.

HHX-klasserne er et samarbejde mellem Odsherreds Gymnasium og Slotshaven Gymnasium i Holbæk. Og alle involverede glæder sig rigtig meget til det bliver august, så de kan byde elever inden for i lokalerne. Slotshavens rektor Katrine Juul har besigtiget de nye faciliteter sammen med lærerne Philip Gyde Poulsen og Özkan Tasdemir.

Et kæmpe verdenskort fylder bagvæggen i det ene af de to HHX-lokaler, mens høje og lave borde veksler mellem hinanden, så man let kan skifte arbejdsplads i løbet af en skoledag. Fra loftet hænger en konferencemikrofon, mens det elektroniske ”smart-bord” uden videre kan forvandles fra bord til tavle og tilbage igen. I det andet HHX-lokale er der indrettet Virtual Reality og green screen. Vi er altså langt fra de traditionelle klasselokaler med disse to specialindrettede HHX-lokaler.

Ifølge rektor Katrine Juul er det et spørgsmål om at skabe et miljø, som passer godt til HHX:

”HHX handler meget om at være i kontakt med ”den virkelige verden”, hvad enten det er lokale virksomheder og organisationer, eller det er skoler og samarbejdspartnere i andre lande. Og det gælder ikke bare på studieture og virksomhedsbesøg, men også i den daglige undervisning. Det er bl.a. derfor, vi har indkøbt disse teknologier til de to nye HHX-lokaler. De kan på en helt ny måde bringe omverdenen ind i klasselokalet i hverdagen.”

Smartbordet er, populært sagt, en kæmpe iPad. Men til forskel fra den almindelige iPad, kan mange hænder være aktive omkring den på samme tid. ”På HHX lærer man meget ved at arbejde sammen, og udvikle ideer og produkter i fællesskab. Det fede ved smartbordet, konferencemikrofon og de forskellige typer af borde er, at det ikke bare er nogle få elever eller læreren, der er aktive. Alle kan være med hele tiden. Og lige præcis det at arbejde sammen og være aktive i fællesskab, er også kerneværdier på HHX.” udtaler Katrine Juul.

ozkan-katrine-01

HHX-uddannelsen er en 3-årig gymnasial uddannelse, hvor der især er fokus på fag inden for økonomi og erhvervsforhold kombineret med sprog og andre almene fag. Studentereksamen er således både almen dannende og har en klar business-profil.


HHX er adgangsgivende til alle de videregående uddannelser, og samtidigt er det muligt med en HHX at starte i lære efter studentereksamen via en trainee-ordning.

Slotshaven Gymnasium og Odsherreds Gymnasium samarbejder om at opstarte HHX i Odsherred Kommune med placering på Odsherreds Gymnasium. Tiltaget tager afsæt i et ønske om, at de unge skal have en række uddannelsesmuligheder tæt på deres hjem.
Læring på et nyt plan

Philip Gyde Poulsen er særdeles begejstret efter at være blevet introduceret til og have “leget” med det nye udstyr. Det giver nemlig adgang til at hive undervisningen op på et helt andet niveau, fortæller han.

“Det åbner op for en kreativitet, som kan give eleverne nogle uventede aha-oplevelser, som ikke lige kan formidles på en almindelig tavle. Og så er udstyret meget nemt at bruge, så alle kan være med. Det er visuel undervisning på et nyt plan.”

En af de to studieretninger på HHX på Odsherreds Gymnasium er International Business. Denne studieretning klæder eleverne på til at komme ud i den virkelige verden. De nye digitale undervisningsmuligheder giver et indblik i, hvordan verden hænger sammen. Philip Gyde Poulsen forklarer:

“Man kan trække nogle meget komplekse ting, som fx sammensatte virksomhedsstrukturer, ned i øjenhøjde ved visuelt at flytte rundt på nogle kasser på smartbordet for at illustrere pointerne. Og når man så kan arbejde 7-8 mennesker rundt om “bordet” på samme tid, lægger det op til en meget inkluderende undervisningsform, hvor alle er med.”

Som skræddersyet til innovation

Den anden studieretning på HHX handler decideret om innovation. Den retter sig i lige så høj grad mod at give eleverne en krog i virkelighedens erhvervsliv. Og skal man tro underviser, Özkan Tasdemir, er smartbordet som skræddersyet til et fag som Innovation. Det er tydeligt, at især smartbordet vækker begejstring hos de to undervisere.

“Det er jo det vildeste innovative værktøj. Det er præcis det, faget innovation handler om. Derfor kan det også komme til at virke som inspiration for mange elever,” siger Özkan Tasdemir.

Eleverne lærer redskaber som brainstorming, mindmapping og kurser i pitching - ligesom i Løvens Hule. Özkan Tasdemir mener, at de nye teknologiske redskaber kan understøtte disse læringsaktiviteter: ”Alle bliver aktiveret i undervisningen. De lærer at komme ud over rampen, for undervisningen bliver meget mere dynamisk - ligesom i en virksomhed. Der er ingen tvivl om, at det kommer til at skabe mere motivation.”

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?