13. april 2021
På Odsherreds Gymnasium er der indrettet helt nye klasselokaler til HHX, blandt andet med et stort verdenskort på den ene væg. Fra venstre er det Søren Kjærsgaard, Sparekassen Sjælland-Fyn, rektor på Odsherreds Gymnasium Niels-Peter Babalola Andersson og studievejleder på Slotshaven Gymnasium, Hanne Skovgaard
gallery icon

Se billedserie

På Odsherreds Gymnasium er der indrettet helt nye klasselokaler til HHX, blandt andet med et stort verdenskort på den ene væg. Fra venstre er det Søren Kjærsgaard, Sparekassen Sjælland-Fyn, rektor på Odsherreds Gymnasium Niels-Peter Babalola Andersson og studievejleder på Slotshaven Gymnasium, Hanne Skovgaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Med en HHX i ryggen kan du komme direkte ud i en virksomhed som trainee

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med en HHX i ryggen kan du komme direkte ud i en virksomhed som trainee

Der er et væld af uddannelser, du kan kaste dig over. De mange valg kan være svære at navigere i, når du efter endt folkeskole skal vælge din vej videre i uddannelsessystemet. Et valg kunne være en HHX på Odsherreds Gymnasium. Her er Slotshaven Gymnasium og Odsherreds Gymnasium nemlig gået sammen om at udbyde HHX, og du træder direkte ind i det studiemiljø, der i forvejen er på gymnasiet. Her kan du, ud over de almene fag, først og fremmest få de handelsgymnasiale profilfag, som afsætning, virksomhedsøkonomi, international økonomi og erhvervsjura, men du kan også få en række forskellige valgfag, som for eksempel psykologi. Og så kan du, med HHX-huen i hånden, få en traineeplads, som er et toårigt forløb i en virksomhed.

HHX på Odsherreds Gymnasium
  • Et tilbud helt lokalt i Odsherred
  • HHX er en treårig handelsgymnasial uddannelse
  • Efter endt eksamen kan du læse videre
  • Du kan også få en traineeplads i en virksomhed med løn under traineeforløbet, som er toårigt.
  • Der findes blandt andet traineepladser indenfor bank, finans, revision, forsikring, spedition, shipping, regnskab ejendomshandel, reklame/marketing, offentlig administration eller rejsebranchen.
  • Der samarbejdes med lokale virksomheder, men også med virksomheder over hele landet.

I det ene spritnye klasselokale til HHX-eleverne på Odsherreds Gymnasium, sidder Niels-Peter Babalola Andersson, rektor på Odsherreds Gymnasium, studievejleder Hanne Skovgaard, Slotshaven Gymnasium i Holbæk og udviklingsdirektør Søren Kjærsgaard, Sparekassen Sjælland-Fyn.
De samarbejder om at udbrede kendskabet til trainee-muligheden, som HHX- studenter kan benytte sig af.

- Kort sagt går det ud på, at man kan søge en traineeplads i en virksomhed inden for en række fag og her ansættes man i et to-årigt forløb med mulighed for at læse sideløbende med sin læreplads, men også at læse videre. Det kunne for eksempel være en HD, som er en erhvervsøkonomisk deltidsuddannelse på bachelorniveau. Men det er ikke nødvendigvis et krav fra virksomhedens side, siger studievejleder Hanne Skovgaard fra Slotshaven Gymnasium i Holbæk.

Den teoretiske vinkel på en traineeplads er afhængig af den virksomhed, som du er ansat af, og hvilken branche den tilhører. Fælles for traineeforløbet er, at du er ansat i to år og at du efterfølgende enten kan videreuddanne dig eller fortsætte på arbejdsmarkedet.

Ude i erhvervslivet er der efterspørgsel på trainee-elever, en mulighed, som kun eksisterer for HHX-elever. Det oplever Søren Kjærsgaard, og sammen med Niels-Peter Babalola Andersson og Hanne Skovgaard er han lobbyist for ordningen.

- Selv om traineemuligheden har eksisteret i mange år, oplever vi stadig, at mange slet ikke kender til trainees. Og det er en skam. Derfor taler vi om det ved enhver given lejlighed, forklarer Søren Kjærsgaard.

Hanne Skovgaard mener, at trainee-muligheden er et uopdyrket område:

- Det giver virksomhederne en mulighed for at få nogle engagerede unge ud på arbejdspladsen, som både vil og kan. Og det gælder både lokalt og rundt om i landet.

På Odsherreds Gymnasium glæder rektor Niels-Peter Babalola Andersson sig til at tage imod de nye HHX elever til august og understreger, at udbuddet af HHX og den efterfølgende trainee-mulighed betyder noget lokalt.

- Bor man i landområderne i Odsherred, kan der være meget langt til Holbæk, hvis man vil læse HHX, så rent transportmæssigt kan vi tiltrække lokale elever. Vi glæder os til at få en ny profil her på gymnasiet, for i den virkelige verden ønsker mange virksomheder folk, der kan noget i to retninger. Vi vil gerne kombinere det almene fra vores STX-uddannelse med der erhvervsrettede fra HHX-uddannelsen, siger Niels-Peter Babalola Andersson.

Han peger også på det samarbejde, som netop en HHX giver med erhvervslivet.

- Vi vil meget gerne samarbejde med det lokale erhvervsliv om traineepladser. Det giver de unge, der gerne vil blive i området, mulighed for at uddanne sig her og kommer ind på arbejdsmarkedet helt lokalt. Og det giver mulighed for at komme videre i uddannelsessystemet, siger Niels-Peter Babalola Andersson.

Sparekassen Sjælland-Fyn havde sidste år 4 trainees. Her oplever HR direktør Bettina Theilgaard Krohn fordele for både virksomheden og de unge mennesker:

I dag er der et væld af muligheder indenfor uddannelse og tit ved de unge ikke helt nøjagtig, hvilken vej de skal gå. De er dog ofte relativt afklarede, når det kommer til hvilken retning, der interesserer dem. Med et traineeforløb kan de faktisk nå at dreje kursen lidt, fordi de kommer til at arbejde med rigtige problemstillinger og områder. Trainee forener teori og praksis, og man fornemmer hurtigt, hvad branchen går ud på, og om det er den vej, man vil. I den finansielle sektor uddanner vi selv vores trainees i et etårigt uddannelsesforløb, men de kommer med en vigtig basisviden fra HHX. For os betyder det, at vi kan være med til at præge den personlige og faglige udvikling vores trainees gennemgår under forløbet. Vi er meget glade for vores trainees og ender som oftest med at tilbyde dem fastansættelse efter endt uddannelse, siger Bettina Theilgaard Krohn.

Rektor på Slotshaven Gymnasium, Katrine Juul, som har det formelle udbud af HHX på Odsherreds Gymnasium, bekræfter den tætte interaktion mellem HHX og virksomheder: I HHX arbejdes der med virkelighedsnære problemstillinger. Derfor er der også et tæt samarbejde med en række forskellige virksomheder, og derfor er en traineeplads også oplagt for en række HHX-studenter.

Louise Schou fra Holbæk er i et traineeforløb. Hun siger:

- Jeg dimitterede fra Slotshaven Gymnasium i 2019. Da jeg havde færdiggjort min HHX, havde jeg forinden været til jobsamtale hos Deloitte som revisortrainee, og her har jeg nu været i 1,5 år. Jeg har ikke fortrudt mit valg. Jeg oplever en yderst social hverdag med daglig kontrakt med kunder samt problemstillinger, der udfordrer mig fagligt. Min ansættelse i Deloitte har bidraget til, at jeg er blevet en del af en arbejdsplads med dygtige kollegaer og ikke mindst et fantastisk fællesskab. Min gymnasiale baggrund fra HHX har i min ansættelse bidraget til en højere faglig forståelse af revision, samt til min videregående uddannelse på HD.

Odsherreds Gymnasium rummer STX, HF og GYM 10, og som noget helt nyt også HHX, fra august 2021. Det er Slotshaven Gymnasium i Holbæk, der udbyder HHX på Odsherreds Gymnasium.

Odsherreds Gymnasium ligger på Åstoftevej 34 i Asnæs.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?