22. oktober 2021
1
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Din afføring fortæller, hvordan du har det - før du selv ved det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Din afføring fortæller, hvordan du har det - før du selv ved det

Ny trend har ramt Danmark: Pleje og optimering af dine tarmbakterier hjælper på din sundhed, velvære og performance

Har du været en tur på ferie syd for ækvator, så kan det godt være, at din afføring er lidt løsere, end den plejer. Du er nok udmærket klar over, at det højst sandsynligt kan skyldes eksotisk mad fra fjerne breddegrader. Men du er nok ikke klar over, at dine tarme faktisk i langt højere grad kan afsløre din generelle sundhedstilstand, selvom din afføring virker helt normal.

Tarmen fortæller om din sundhedstilstand

I USA er det blevet en kæmpe sundhedstrend at få analyseret sin bakterieflora i tarmen - altså sammensætningen af bakterier i afføringen. Og det er også en voksende tendens, vi ser herhjemme, hvor Danmark i øjeblikket er med helt fremme i forskningen omkring, hvad vi - for at sige det rent ud - kan læse i vores afføring. Det kan nemlig give indikationer på din generelle sundhedstilstand. På den måde kan du optimere din krop ved at skrue på nogle helt konkrete knapper.

“Der er et helt økosystem af bakterier i din tarm” forklarer Jens Gandløse, der sammen teamet fra Unseen Bio står bag en af de første virksomheder i Danmark, hvor du kan få analyseret din afføring. Han forklarer videre.

“På den baggrund kan man lave en individuel analyse af din afføring ud fra en stor mængde data. Og det kan så fortælle, hvordan du kan dreje din livsstil i en sundere retning.”

Afføring på laboratorium

Men lad os lige træde et skridt tilbage og blive klogere på, hvad det egentlig helt præcis er, de gør hos Unseen Bio, som virksomheden hedder.

Johan Hartmann forklarer, hvordan du først modtager et test-kit med posten, som du poder din afføring med. Den sender du så retur til Unseen Bio, som ekspederer den videre til deres laboratorium i EU. Her bliver den analyseret og bliver til en stor mængde data om den helt nøjagtige bakteriesammensætning i din tarm.

“Så kan man se, hvilke værdier personen ligger på - de gode, hvor man skal fortsætte med sin gode livsstil, og de dårlige, hvor der måske er plads til forbedring i forhold til mad, drikke og motion,” fortæller han.

Men burde man ikke selv kunne forudsige, at det er godt at spise en masse grønt og fiber frem for slik? Og vand er vel også bedre end øl?

“Det kan du sige, men der findes enormt mange bakterier i tarmen - op til 4.500 forskellige slags. Som tarmforsker, Peder Worning skrev, så er der flere bakterier i et gram lort, end der er mennesker på jorden,” forklarer Jens Gandløse og uddyber.

“Når der er så bred en bakteriekultur, kan vi være super-speciffikke, så hver enkelt person får en skræddersyet kortlægning af deres tarm-mikrobiom. Lidt ligesom en badevægt, giver vi dig et målepunkt at opretholde eller forbedre, og det kan variere fra person til person.”

Rask af andre folks afføring

Der findes en nyere behandlingsmetode, hvor man lavet en tarmbakterie-transplantation. Her tager man bakterier fra en person og indfører i tarmen på en anden, der måske ikke kan genetablere balancen i sin egen tarm. Unseen Bio kan gennem en analyse af din afføring måle effekten af bakterietransplantationen. Og de har store ambitioner om at blive endnu bedre.

“Teknologien er relativt ny, og den er i rivende udvikling. Vi bliver konstant bedre og mere præcise i at hjælpe hver enkelt kunde til den individuelle data-analyse, så vi i højere grad kan være med til at forbedre sundhedstilstanden hos den enkelte. Det er dog vigtigt at sige, at vi ikke stiller diagnoser” siger Johan B. Hartmann og slår fast.

“Vi kan måle din bakteriesammensætning og bygge din digitale tarm. Og hvis vi ser tegn på noget, der kunne være mere alvorligt, råder vi folk til at gå til lægen og blive undersøgt. Du vil blive overrasket over, hvor meget man faktisk kan måle ud fra et menneskes tarmbakterier.”

Unseen Bio blev stiftet i 2018 og er en health tech startup, der vil forbedre den individuelle sundhed via unik personlig modellering af tarm-mikrobiomet. Du kan selv få testet din tarmsundhed for 995 kroner. Læs mere på www.unseenbio.com

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?